Udland

Elon Musks historiske rumkapsel er landet efter succesfuld mission

Missionen var en generalprøve forud for opsendelsen af to astronauter senere på året.

Den ubemandede rumkapsel "Crew Dragon" fra det private rumfartsprojekt SpaceX er fredag eftermiddag dansk tid landet i Atlanterhavet ud for Floridas kyst.

Opsendelsen af "Crew Dragon" var en generalprøve for Nasa forud for opsendelsen af to astronauter senere på året. Rumkapslen blev søndag koblet sammen med rumstationen ISS.

SpaceX har tidligere sendt flere lastfartøjer til ISS, men "Crew Dragon" er den første kapsel, der er bygget til at fragte mennesker.

Dukken Ripley eneste passager

Ombord i rumkapslen var kun dukken Ripley. Den var iført rumdragt og sensorer på hoved, hals og rygrad, da den under rumrejsen har været udsat for de kræfter, som et menneske udsættes for på en rumrejse.

Dukken er navngivet efter den person, som skuespilleren Sigourney Weaver spiller i Alien-filmene.

Rumstationen er i kredsløb om Jorden i omkring 400 kilometers højde med en hastighed på 28.000 kilometer i timen. Det betyder, at den når omkring planeten på 90 minutter.

Der befinder sig et mandskab på tre personer på rumstationen - amerikaneren Anne McClain, russeren Oleg Kononenko og canadieren David Saint-Jacques.

Tesla-ejer bag rumfartsprojekt

Rumfartsprojektet SpaceX blev skabt i 2002 af Elon Musk, der er bedst kendt for at stå bag elbilen Tesla.

 - Denne mission har en helt afgørende betydning. Vi er på tærsklen til igen at sende amerikanske astronauter ud i rummet i amerikanske raketter fra amerikansk jord for første gang siden rumfærgeprogrammet blev indstillet i 2011, sagde administrator Jim Bridenstine fra Nasa lørdag.

Nasa-astronauterne Doug Hurley og Bob Behnken fulgte opsendelsen fra Cape Canaveral. De vil senere i år blive sendt ud i rummet for at teste "SpaceX Demo-2".

USA pensionerede for otte år siden sin sidste rumfærge, og siden har Nasa været afhængig af russiske Sojuz-fartøjer for at få astronauter sendt op til rumstationen.