Udland

Hvidvaskjæger politianmelder svensk storbank i hvidvasksag

Der er mistanke om, at der er løbet 42 millioner kroner gennem mistænkelige konti i en svensk storbank.

Hvidvaskjægeren Bill Browder anmelder den svenske storbank Swedbank til flere svenske myndigheder. Herunder myndigheden for økonomisk kriminalitet, rigspolitiet og anklagemyndigheden. Det skriver de svenske medier Dagens Industri og SVT.

Tv-programmet Uppdrag Granskning på SVT satte i februar fokus på mistanke om hvidvask i Swedbank. Programmet har undersøgt interne dokumenter fra banken, der knytter den til Danske Banks hvidvasksag i Estland.

Ifølge tv-programmet er der løbet 42 milliarder danske kroner gennem konti, der ser mistænkelige ud.

Transaktionerne er fra perioden, efter at Danske Bank købte sig ind i Baltikum, og indtil afdelingen for ikke-estiske kunder blev lukket i 2015.

Hvidvaskjæger: Trækker tråde til Danske Bank

Efterfølgende har Bill Browder meldt sig på banen. Han har hævdet, at han har beviser for, at beløbet er endnu større, og at sagen trækker tråde til Danske Banks hvidvasksag.

Nu har hans undersøgelser således ført til en politianmeldelse.

Han har identificere et stort antal mistænkelige transaktioner, der er gået gennem flere forskellige afdelinger af Swedbank, skriver SVT.

- Vi beder de svenske myndigheder om at undersøge, hvordan banken har ageret, når de har taget imod disse penge. Har Swedbank anmeldt mistænkelige transaktioner?, siger han til Dagens Industri.

- Myndighederne, der bekæmper økonomisk kriminalitet, bør også undersøge, hvorvidt ansatte i Swedbank har bidraget til at hvidvaske penge.

Han overvejer desuden, at også at anmelde Swedbank til de amerikanske myndigheder.

Historien om mulig hvidvask står i skarp kontrast til forsikringer fra bankens danske direktør, Birgitte Bonnesen. Hun har gennem hele Danske Banks sag flere gange har afvist blankt, at udenlandske kunder har kanaliseret penge gennem banken.

Efter SVT-udsendelsen har Swedbank oplyst, at banken har fundet mistænkelige transaktioner. Banken skal desuden have oplyst svensk politi om det.