Udland

Et dødt foster får for første gang i amerikansk retshistorie tildelt en advokat

Aborttilhængere i USA kalder det "en meget skræmmende sag".

Barnet nåede aldrig at se dagens lys. Men inden længe vil man lære det døde foster at kende som "Baby Roe".

Baggrunden er ikke mindre opsigtsvækkende. 

For en måned siden lagde Ryan Magers sag an mod den klinik i Madison County i Alabama, der hjalp hans nu forhenværende kæreste med at få en abort.

Aborttilhængere i USA er bekymrede og kalder sagen for "skræmmende".

Juridiske rettigheder for ufødte

Modstanderne glæder sig over, at man nu får prøvet, om der faktisk findes juridiske rettigheder for ufødte børn. Til at have en identitet og et liv, der ikke må slås ihjel.

- Det er en sejr, fordi man for første gang får mulighed for at repræsentere et ufødt barn i en retssal, siger advokaten Brent Helms, der repræsenterer Ryan Magers og det seks uger gamle foster.

Med til historien hører, at Ryan Magers ifølge Vice igen og igen havde bedt sin kæreste om ikke at få en abort. Det valgte hun alligevel at gøre, forholdet gik efterfølgende i stykker, men små to år senere lagde Magers sag an på vegne af fosteret med kaldenavnet "Baby Roe".

Dermed er det ikke bare de følelsesmæssige strenge, der er slået an. Også den juridiske vægtskala bliver prøvet af med sagen om "Baby Roe".

- Vi er bekymrede for, om hele den måde, man taler om det her, kan bredes mere ud end blot en abort. Vil man i virkeligheden kriminalisere graviditet og måske endda retsforfølge en gravid på baggrund af hendes handlinger, siger Ilyse Hogue fra pro-abort organisationen NARAL. 

Alabama er kendt for at have mange abortmodstandere. I delstatens konstitution har 60 procent af vælgerne bakket op om en lov, der støtter ufødte børns rettigheder.