Demokraterne har fået nok af Trump og Fox News - artikel var det sidste søm i kisten, mener USA-kender

16x9
Præsident Trump inviterede i efteråret 2018 Fox-journalisten Sean Hannity op på scenen under et vælgermøde i Missouri. Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix

Demokraterne vil ikke længere stille op til partidebatter på tv-stationen Fox News. Kanalen beskyldes for at være uretfærdig.

I januar holdt Donald Trump et pressemøde i Texas, hvor præsidenten understregede vigtigheden af en grænsemur mellem USA og Mexico.

Hurtigt stod det klart for de fremmødte journalister, at de var blevet overhalet indenom af en af deres egne.

Fox News kommer ikke til at samarbejde med Demokraterne om kandidatdebatter

Tom Perez, leder af den demokratiske partiorganisation

Fox News-reporteren Sean Hannity var ifølge The New Yorker ankommet flere timer i forvejen.

Nu gik han og mængede sig med Trumps folk, heriblandt kommunikationsdirektør i Det Hvide Hus, Bill Shine, som selv har en fortid hos Fox News.

Præsident Trump holdt i januar et pressemøde på grænsen mellem USA og Mexico.
Præsident Trump holdt i januar et pressemøde på grænsen mellem USA og Mexico. Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix

Efter pressemødet fik Sean Hannity som den eneste reporter et solointerview med Trump. Ifølge mediet Politico var interviewet i Texas Sean Hannitys syvende solointerview med præsidenten.

Trump har i sin embedsperiode givet i alt 42 solointerview til Fox News, mens den konkurrerende tv-station CNN aldrig har fået adgang præsidenten på tomandshånd.

Demokraterne dropper Fox

Det amerikanske tidsskrift The New Yorker har i denne uge publiceret en længere artikel om Det Hvide Hus' tætte samarbejde med Fox News.

Det har nu fået Demokraterne i USA til at bandlyse Fox News. Mediet får ikke lov til at arrangere en eneste debat med partiets kandidater op til præsidentvalget i 2020.

Det oplyser Tom Perez, der leder den demokratiske partiorganisation (DNC), på Twitter.

- For at gøre det helt klart, så kommer Fox News ikke til at samarbejde med Demokraterne om kandidatdebatter forud for primærvalgene, skriver han.

Over for avisen The Washington Post uddyber Tom Perez kritikken:

- Efter de seneste beretninger i The New Yorker om upassende relationer mellem præsident Trump, hans administration og Fox News har jeg konkluderet, at tv-stationen ikke er i en position, hvor de kan afholde en retfærdig og neutral debat med vores kandidater.

Det sidste søm i kisten

Ifølge journalist Jesper Zølck, der har dækket USA i en årrække, er New Yorker-artiklen det sidste søm i kisten:

- Den beviser endegyldigt for Demokraterne, at Fox News ikke er en tv-station, der vil behandle Demokraterne fair. De vil derimod gå præsident Trump og Republikanernes ærinde.

- Demokraterne peger på en række ting, der er kommet frem i artiklen i New Yorker. Herunder at der skulle være folk hos Fox News, der skulle have givet Trump dele af spørgsmålene forud for en debat, og at de skulle være i ganske tæt samarbejde på en række fronter, siger Jesper Zølck til TV 2.

Beslutningen er truffet, efter at det amerikanske magasin The New Yorker tidligere på ugen publicerede en længere artikel om Det Hvide Hus' angiveligt tætte samarbejde med Fox News.

Hannity og Trump på scenen sammen

Allerede sidste år kom Fox-journalisten Sean Hannity i modvind, efter han dukkede op på scenen og roste præsidenten under en valgtale i Missouri.

Kun 12 timer før vælgermødet havde Sean Hannity tweetet, at han ikke ville tale Donald Trump og Republikanernes sag forud for midtvejsvalget.

- For at være helt tydelig så vil jeg ikke indfinde mig på scenen for at føre valgkamp med præsidenten, tweetede Hannity og tilføjede, at han blot ville lave et tv-indslag fra vælgermødet.

Sean Hannity taler til Trumps vælgermøde, selvom han timer forinden havde afvist, at han ville gå på scenen.
Sean Hannity taler til Trumps vælgermøde, selvom han timer forinden havde afvist, at han ville gå på scenen. Foto: Carlos Barria / Ritzau Scanpix

Senere samme dag stod Hannity alligevel side om side med præsident Trump på scenen i Missouri og roste hans arbejde i Det Hvide Hus. Fox-værten Jeanine Pirro kom også på scenen i Missouri.

Trump svarer igen på Twitter

Fox News er altid blevet betragtet som en kanal, der ligger til højre på den politiske skala, men professor ved Virginia University Nicole Hemmer kalder de tætte bånd mellem Trump og Fox News for "radikaliserende".

På Twitter svarer Trump på kritikken.

- Demokraterne har lige blokeret Fox News fra at afholde debatter. Godt, så vil jeg gøre det samme med fake news-medierne og de radikale demokrater til debatterne, skriver han.

Vicepræsident for Fox News Bill Sammon har anmodet Demokraterne om at revurdere partiets boykot.

Demokraterne håber, at NBC og CNN i stedet vil afholde debatterne med partiets kandidater.