Udland

Satellitfotos viser ny aktivitet ved missilanlæg i Nordkorea

Samtidig truer USA med at øge sanktionerne mod Nordkorea, hvis ikke landet afvikler sit atomprogram.

Nordkorea har genoptaget aktiviteten ved et missilaffyringsanlæg, som de ellers sidste år lovede at lukke ned.

Det viser nye satellitbilleder ifølge analyser fra de amerikanske tænketanke Center for Strategic Studies (CSIS) og 38 North, der begge overvåger og følger situationen i Nordkorea.

Det nordkoreanske styre har tidligere foretaget prøveaffyringer af missiler fra basen Tongchang-ri, der er kendt som et få anlæg til test af langdistancemissiler, men siden august har aktiviteten været sat i bero.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, forklarede dengang, at den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, under deres første fælles topmøde havde lovet, at afvikle anlægget.

Men ifølge 38 North viser de nye satellitbilleder, at Nordkorea begyndte at genopbygge flere af anlæggets enheder, herunder affyringsrampen, på et tidspunkt mellem 16. februar og 2. marts i år.

Altså umiddelbart før eller efter det andet topmøde mellem Kim Jong-un og Donald Trump, der fandt sted 27.-28. februar i Vietnam.

Ikke bevis for at nye test

Selvom satellitbillederne viser ny aktivitet, advarer flere analytikere og eksperter dog mod at konkludere for meget alene på baggrund af billederne.

Joel Wit, der er tidligere embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium og stifter af 38 North, skriver på Twitter, at aktiviteten ikke er et bevis for, at Nordkorea forbereder nye missiltest fra anlægget.

Tilsvarende analyserer Joseph Yun, tidligere særlig repræsentant for Nordkorea-politik i ministeriet.

- Vi ved ikke nok til at sige det ene eller det andet. Mit eget gæt er, at det er for tidligt at tro, at det er en reaktion på begivenhederne i Hanoi (Vietnams hovedstad, hvor topmødet fandt sted, red.), siger Yun til CNN.

USA overvejer nye sanktioner

Nyheden om satellitbillederne kommer mindre end en uge efter, at det andet topmøde mellem Donald Trump og Kim Jong-un blev brat afsluttet.

På mødet skulle præsidenten og den nordkoreanske leder over to dage drøfte en nedrustning af Nordkoreas atomprogram. Men forhandlingerne brød sammen torsdag uden en aftale eller en plan for et opfølgende møde.

Trump-administrationen har ikke udtalt sig om de nye oplysninger, men i et interview med Fox Business natten til onsdag dansk tid siger USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, at USA overvejer at øge sanktionerne mod Nordkorea, hvis ikke nordkoreanerne afvikler landets atomprogram.

- Hvis ikke de er villige til det, så har præsident Trump været meget tydelig om konsekvenserne. De ødelæggende økonomiske sanktioner mod dem vil ikke blive lettet, og vi vil rent faktisk se på at øge disse sanktioner, siger Bolton.

Uenighed om forhandlinger

USA og Nordkorea er kommet med forskellige forklaringer på, hvorfor forhandlingerne i sidste uge brød sammen.

Trump sagde torsdag til journalister, at Kim Jong-un krævede, at USA ophævede alle sanktioner mod landet. Ifølge Trump var det Nordkoreas krav for at lukke det omstridte atomkompleks Yongbyon.

Nordkoreas udenrigsminister, Ri Yong-ho, har dog afvist USA's forklaring. På en pressekonference sagde han, at Nordkorea kun har bedt om en delvis ophævelse af sanktionerne.

Der er ingen af parterne, der har truet med at stoppe de diplomatiske forbindelser mellem de to lande. USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde tirsdag, at han håber at sende en amerikansk delegation til Nordkorea allerede inden for de næste par uger.

Topmødet i Hanoi var anden gang, de to ledere mødtes. Trump og Kim mødtes første gang i juni 2018 i Singapore.

Dengang kom de frem til en svagt formuleret erklæring, der kortfattet omhandlede en atomvåbenfri koreansk halvø.