Udland

Mafiaboss skjulte sig for politiet i 14 år - fanget mens han var hjemme til middag

Politiet formodede, han var flygtet til De Forenede Arabiske Emirater eller i Sydamerika.

Mafialederen Marco Di Lauro var indtil forleden eftersøgt i hele verden. Han blev betragtet som den næstfarligste mafioso i Italien, og han havde skjult sig for politiet i 14 år.

Nu sidder han bag tremmer i et napolitansk fængsel i forbryderkvarteret Secondigliano, hvor han onsdag bliver afhørt for anden gang.

Indtil videre har Di Lauro nægtet at åbne munden.

Politiet anklager ham for narkohandel i millionklassen, forbindelse til mord og mafiavirksomhed.

Indtil lørdag eftermiddag formodede man, at han, gemte sig i De Forenede Arabiske Emirater eller i Sydamerika.

Men han blev pågrebet i en lille lejlighed i Napoli, tæt på det kvarter, han voksede op i.

Her boede han med sin kæreste i en boligblok i Chiaiano helt tæt på Scampia, som er mafia-broderskabet Camorraens epicenter.

Historien gentager sig

Scampia er blandt andet kendt fra tv-serien om den napolitanske mafia 'Gomorra', og forfatteren bag siger tirsdag til dagbladet Repubblica, at det ikke overrasker ham, at Di Lauro befandt sig “hjemme hos sig selv” i Napoli.

Det har man set utallige eksempler på, siger han.

Nogle af de mest berygtede, farlige og eftersøgte mafiabosser, som efterretningstjenester og Interpol har kæmpet for at lokalisere i alle verdenshjørner, har netop vist sig at være hjemme i landsbyen eller i bydelen, hvor de stammer fra.

En af de største mafiabosser fra Sicilien, den nyligt afdøde Totó Riina (den øverste leder af Cosa Nostra), blev snuppet 200 meter fra sit hjem i Palermo i 1993. Sicilianske Bernardo Provenzano, også fra Cosa Nostra, blev i 2006 anholdt på et lille landsted et par kilometer uden for landsbyen Corleone, som har lagt navn til Godfather-familien fra den verdensberømte filmtrilogi.

Svært at håndhæve magt per langdistance

Og hvorfor flygter de så ikke længere væk, disse eftersøgte mafiosi?

Ifølge Roberto Saviano handler det om magt. Hvis man ikke er i nærheden af sine folk, sit uundværlige netværk, sine håndlangere og medsammensvorne, kan man ikke beholde sin magtposition, påpeger han.

Antimafiadommere og anklagere regner det for stærkt sandsynligt, at Di Lauro stadig var den, der havde direkte kontakt med både sine folk hjemme i Napoli-området og sine “forretningsforbindelser” i Sydamerika, de berygtede narkobaroner, som forsyner Europa med narkotika. Det skriver flere italienske medier.

Flere steder i Italien har man Ifølge den kendte italienske antimafia-dommer Nicola Gratteri kendskab til mafiosoer gemt i deciderede bunkere under huse og ejendomme i blandt andet byerne Plati, Casal di Principe, San Luca og San Cipriano d’Aversa. De  ejer kæmpe formuer, men vælger alligevel at opgive både deres personlige frihed og muligheden for at få glæde af de mange penge, de ejer, fordi magten kommer i første række

Der er eksempler på mafiabosser, der er blevet pågrebet så langt væk som i USA eller i Uruguay. Men de har alle det til fælles, at de ikke længere var aktive. De havde opgivet den egentlige kontrol over deres mafia.

Et mord ledte til afsløring

Marco Di Lauro var søn af en legendarisk Camorra-boss Paolo Di Lauro, hvis rolle han overtog, da faderen og et par brødre blev anholdt for flere år tilbage. Marco havde som sagt været på flugt i 14 år, da han blev fanget i lørdags. Hans gemmested blev formentlig lokaliseret i forbindelse med et mord i hans nærmeste omgangskreds.

Et par timer inden anholdelsen slog en af hans medsammensvorne Salvatore Tamburrino sin kone ihjel. Kort efter drabet overgav Tamburrino sig til myndighederne, men imens foregik der en hektisk telefonaktivitet mellem medlemmer af klanen, der havde travlt med at informere hinanden om omstændighederne ved mordet. Efterforskere kom via intensive telefonaflytninger på sporet af den berygtede boss, og det førte ifølge dagbladet Il Fatto Quotidiano til pågribelsen. 

150 politifolk blev udkommanderet, og da de stormede tilholdsstedet, fandt de Marco Di Lauro og hans kæreste i færd med at spise pasta og pistacienødder i selskab med deres to katte. Di Lauro overgav sig uden modstand, han gav sin kæreste et kram og bad politiet tage sig godt af kattene, skriver Ill Fatto Quotidiano.

Nu er politi og efterforskere i fuld gang med at finde ud af, hvem der holdt hånden over mafiabossen i alle disse år og derigennem forsøge at optrevle hans forbryderiske netværk.