Udland

400 krigere fanget på flugt fra Islamisk Stats sidste bastion

Flere hundrede har desuden overgivet sig frivilligt, og det vidner om IS' desperation, mener analytiker.

400 krigere fra Islamisk Stat er blevet fanget, mens de forsøgte at flygte fra det sidste IS-kontrollerede territorium i Syrien.

Desuden har flere hundrede overgivet sig frivilligt til koalitionstyrkerne i Syriens Demokratiske Styrker (SDF), skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Krigerne var til fods, og Ifølge Ritzau var flugtforsøget organiseret af et netværk, som ville have sendt de 400 krigere rundt til fjerntliggende regioner, siger en officer i SDF. 

I gruppen var der både syrere og udlændinge fra en række forskellige nationer, lyder det.

Landsby belejret i ugevis

Terrorbevægelsens aktive styrker har i lang tid forskanset sig i den lille landsby Baghuz, der ligger tæt på grænsen til Irak. 

Her er de omringet af de kurdiskledede koalitionsstyrker.

Det er snart tre uger siden, at hærchef Jiya Furat​ proklamerede, at sejren over Islamisk Stat kunne udråbes inden for "meget kort tid".

Men belejringen trækker ud, og det skyldes blandt andet, at mange civile fortsat er fanget i det lille område af landsbyen, hvor de tilbageværende IS-tilhængere har forskanset sig.

Tidligere har det lydt, at IS-krigerne brugte civile som skjold, men siden fredag har meldingen været, at alle civile nu har forladt byen.

Analytiker: - IS er desperate

Når det tager tid at nedkæmpe den sidste IS-bastion, skyldes det blandt andet, at krigen har nået sin sidste fase.

Ingen af de kurdiske tropper har lyst til at risikere livet i et hasarderet forsøg på at slå IS ned, når enden på konflikten alligevel er så tæt på, vurderer Torben Toftgaard Engen, der er militæranalytiker ved Center for Militære Studier. 

Ifølge ham vidner dagens flugtforsøg om, at de tilbageværende IS-tropper i Baghuz er desperate. 

- Der er ikke nogen steder at flygte hen, når man står i det her område. Og når krigen er slut, har IS-krigerne ingen status. Nogle af dem skal tilbage til Rusland og Kina, eller hvor de ellers kommer fra, og her kan de risikere at blive henrettet. Andre af dem er fuldstændig uafklarede omkring deres situation. Så det bedste, de kan gøre, er at flygte. Det så man også i Mosul, da den blev tilbageerobret, siger Torben Toftgaard Engen.

Stadig tusindvis af krigere i området

Skulle Baghouz falde til SDF, vil det markere enden på en fireårig krigsindsats mod kalifatet, der blev udråbt 29. juni 2014. 

Det var Abu Bakr al-Baghdadi, der i Al Nuri-moskeen i Mosul udråbte en islamisk stat, som skulle strække sig over dele af Irak og nabolandet Syrien baseret på hans opfattelse af Islams oprindelige principper. 

Selvom kampene omkring Baghuz har til formål at afslutte IS' kontrol i Syrien og således markerer Islamisk Stats sidste krampetrækninger i området, så vurderes det ifølge BBC, at der stadig er mellem 14.000 og 18.000 IS-krigere tilbage i Syrien. Heraf er omkring 3000 af dem tilrejsende fra hele verden. 

Offensiven mod Baghuz er sidste led i en større operation, der begyndte i september sidste år. Målet har været at fjerne de sidste IS-stillinger på den østlige bred af floden Eufrat.