Kom hjem med noget nyt og anderledes, lød beskeden - og så købte han Beverly Hills 90210
Den nye Beverly Hills-serie 'BH90210' har premiere fredag. Her kan du høre, hvordan TV 2's mest populære serie blev spottet.
- Kom hjem med noget nyt. Noget anderledes end det, DR viser.
Ordren var ikke til at tage fejl af.
Kaare Schmidt havde kun været ansat i en måned på TV 2, da han som ny indkøber af serier og film i maj 1990 blev sendt til Los Angeles. Med i bagagen havde han en ordre fra TV 2s administrerende direktør og programchef, Jørgen Schleimann.
Det havde været turbulente to år for den nye tv-kanal, om hvilken Ekstra Bladet havde skrevet: ”Luk den fiasko”. Der skulle derfor eksperimenteres og nytænkes for at overleve i konkurrencen med Danmarks Radio.
- I Los Angeles, hvor alle studierne viste deres nye serier, var den første serie, jeg så, 'Beverly Hills 90210'. Da jeg så den, kom jeg i tanke om Schleimanns ord om at vise noget anderledes, end DR gjorde, siger Kaare Schmidt.
- Jeg vidste med det samme, at den serie var netop alt dét. Den måtte jeg bare have med hjem. Det var den første serie, jeg købte på TV 2, ja, i hele mit liv, siger Kaare Schmidt.
Han griner lidt, når han tænker tilbage. For 'Beverly Hills 90210' blev den største seriesucces, TV 2 nogensinde har haft, når det kommer til reklameindtægter og antal afsnit. Den fik premiere på TV 2 i 1992 og bliver 27 år efter stadig sendt.
Alt det kunne den nyansatte Kaare Schmidt ikke vide, da han drog til Los Angeles til den såkaldte ’May Screening’, hvor de forskellige amerikanske produktionsselskaber præsenterer deres nye serier for omkring 2000 indkøbere fra hele verden.
Indkøbere, der for de flestes vedkommende var uinteresserede i 'Beverly Hills 90210'. Det var Kaare Schmidt ikke. Han blev den første i verden, der købte serien.
- Der var overhovedet ikke rift om den. Jeg var den første i verden, der købte den. Den blev set som bare en ungdomsserie, og ungdomsserier var slet ikke det store dengang, siger han og fortsætter:
- Den var virkelig billig. Det er penge, man slet ikke fatter i dag, men også dengang var det langt under, hvad serier kostede på det tidspunkt. Den var billig, også fordi jeg var den første, der købte den, hvilket naturligvis gav en høj stjerne hos sælgeren og selskabet, der producerede den.
Ægte følelser
Der var Dallas og Dollars. Serier fra 1980’erne, der var for voksne, og udstillede en rigmandsverden på glanspapir. Der var børneprogrammer, og der var danskproducerede serier.
Men man havde glemt de unge i datidens fiktionsunivers.
- Beverly Hills var lanceret som en ungdomsserie, og sådan noget viste DR ikke. Hvis de viste noget for unge, var det en dansk produktion og ikke udenlandsk og slet ikke amerikansk. Det var simpelthen for kommercielt.
Men der var også en substans, som Kaare Schmidt mente kunne få en resonans i den danske ungdom.
- Den havde ikke alle de klichéer, som formularserier som Dallas og Dollars havde. De serier foregår i en ren drømmeverden, mens Beverly Hills 90210 havde meget mere ægte følelser, siger han.
- De ægte følelser blandt de unge mennesker var præcis dét, der gjorde, at jeg mente, at den ville få et større publikum end bare de unge, siger han.
Det var dog ikke uden kamp, at TV 2 kastede 'Beverly Hills 90210' ind i krigen mod DR. Kaare Schmidt måtte kæmpe for sit indkøb.
- Da jeg kom hjem med den, præsenterede jeg den for vores programplanlægger, som ikke kunne forstå, hvorfor jeg havde købt en ungdomsserie. Han mente, at vi bare kunne sende den om eftermiddagen, hvor vi kun viste genudsendelser, siger han.
- Men jeg lavede en handel med ham: Vi skulle vise fem episoder, og hvis den overhovedet ikke blev set, kunne vi flå den af sendefladen, og så havde jeg lært den lektie. Men hvis den blev en succes, kunne vi fortsætte, fortæller Kaare Schmidt.
Det pilotafsnit, Schmidt så i Los Angeles, blev ikke engang vist på amerikansk. Den amerikanske tv-kanal, der købte serien, var så utilfreds med den, at de ville have lavet den om, og derfor blev den også forsinket i over et halvt år i USA.
Og Kaare Schmidt havde da også serien liggende et par måneder i skuffen, inden han præsenterede den på TV 2.
Fandt guld i USA
Men bare et halvt år efter premieren på TV 2, 22. marts 1992, stod det klart, at Kaare Schmidt havde ramt en tv-mæssig guldåre i USA.
- Mit vilde håb var, at den ville få et større publikum end ungdomspublikummet, fordi forældrene kunne se med. Og det fik jeg ret i, men ingen kunne forudse dén succes.
En succes, der bare fortsatte og fortsatte for serien, hvis seertal peakede ved sæsonafslutningen på sæson 3, hvor knap 1,3 millioner så med. 43 Beverly Hills-afsnit har haft over én million seere.
Og den samler stadig seere på TV 2 ZULU, hvor den i øjeblikket sendes, 27 år efter den fik premiere i Danmark. En appel på tværs af generationer, som Schmidt godt kan forstå.
- Der er en hel generation, der er vokset op med den. Jeg underviste engang på et universitet, og hele gruppen af studerende på 20-30 år var vokset op med den som et pejlemærke, siger han og fortsætter:
- Ét er, at den havde mange seere, men den havde også socialt og moralsk gennemslag. De unge orienterede sig i forhold til de ting, de så i serien. Og årsagen til, at den blev en succes, og at den stadig holder, er, at den indeholder noget ægte, siger Kaare Schmidt.
- Man kan relatere til serien, fordi den handler om reelle samværsproblemer. Her snakker de unge om tingene, og det er personer, man kan tro på. Succesen og holdbarheden bunder i noget ægte og relaterbart, siger Kaare Schmidt.
I dag er han gået på pension. Han ser tilbage på købet af 'Beverly Hills 90210' som sit vigtigste køb i en karriere, hvor han i de sidste 15 år har arbejdet for DR. Det andet kup, han gjorde for TV 2, var købet af X-Files, som også klarede sig fantastisk mod alle odds.
TV 2 køber den igen
Og hvis han vil, kan han gense det hele på TV 2 ZULU. TV 2s kontrakt til at vise serien udløber ved udgangen af 2019, men TV 2s nuværende indkøber af film og serier, Anders Leifer, har en god nyhed til seriens fans.
- Vi køber den igen, siger han.
- Vi er i gang med at lave et genkøb af hele serien, som vi regner med at forny for tre år. Om vi så efter de tre år køber den igen er svært at sige, fordi der sker så mange strukturelle ting i forhold til måden, man ser serier på, siger Anders Leifer.
Det handler om både nostalgi og om ungdomskultur, fortæller Leifer om årsagen til, at TV 2 stadig holder fast i serien.
- 'Beverly Hills 90210' er en af de serier, der bare bliver ved med at kunne levere, ligesom 'Venner' gør det, siger han.
- Den holder stadig, fordi den er nemt afkodelig. Man kan se mere komplekse serier i dag, men det har også sin charme at se noget, der er så lige til, som den er. Og dertil kommer også det nostalgiske element, siger han og fortsætter:
- I dag er tilbuddene så mangfoldige til unge mennesker, så det kan godt være, at Beverly Hills måske ikke vinder så mange unge seere længere, til gengæld lever den stadig godt af et stort inkarneret nostalgisk publikum, siger Anders Leifer.
Han nævner serier som Netflix’ 'Stranger Things' og NRK’s 'Skam', der har haft tag i de unge, som dog også kan finde på at se klassiske serier som 'Venner', 'Gilmore Girls' og 'Beverly Hills 90210'.
- Serierne er meget mere nicheprægede og segmenterede i disse år. Og der er ikke nogen serier, der løber over mange sæsoner, til unge, som kan det samme som 'Beverly Hills 90210', som jo knuser alle målgrupper, siger Anders Leifer.
Ved vejs ende
Kaare Schmidt er glad for, at TV 2 stadig holder fast i vennerne fra Beverly Hills. Men han tror også, at serien nærmer sig sin udløbsdato.
- Jeg vil tro, at vi er ved at være til vejs ende. Hvis den kom ud i dag, var det nok ikke den, jeg ville købe. Lige meget, hvor ægte, jeg synes, den er, står den også meget som et udtryk for 1990’er-perioden. Men den er så også outstanding for den periode, siger han.
- Det kan ikke vare længe, før den begynder at miste publikum, for dem, der var unge dengang, har nok set den en tre-fire gange. Jeg tror ikke, den appellerer til nutidens unge målgruppe på samme måde, som eksempelvis 'Skam' gør i dag.
Skuespillerne skal spille sig selv
Spørgsmålet er om den nye Beverly Hills-serie 'BH90210' kan samle både de datidens og nutidens unge? Her kan man opleve hovedskuespillerne fra seriens første sæson spille en fiktiv version af sig selv.
De syv personer, der i dag er 40'er og 50'erne,skal forestille at mødes igen efter 20 år for at indspille en ny serie af 'Beverly Hills'. Men hvad sker der, når venner, fjender og gamle romancer mødes igen?
Det kan man følge med i i seks afsnit.