Trump sender aben videre for brat afslutning på møde med Kim Jong-un

16x9
Donald Trump mødtes med Nordkoreas Kim Jong-un i Hanoi til topmøde i sidste uge om en mulig atomafrustning af den koreanske halvø. Men de kom ikke frem til en aftale. Foto: Luong Thai Linh / Ritzau Scanpix

Der var én forklaring efter topmøde. Nu er der en anden på Twitter. Eksperter forklarer, hvad der i virkeligheden foregår - både i USA og Nordkorea.

Sidste uge var ikke en god uge for den amerikanske præsident, Donald Trump.

Hans tidligere personlige advokat Michael Cohen blev udspurgt af den amerikanske kongres, og en mulig aftale om atomafrustning med Nordkorea faldt til jorden med et brag, da den amerikanske delegation bestående af præsidenten og udenrigsminister Mike Pompeo gik fra mødet med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i utide.

Der er aldrig noget, der er Donald Trumps skyld, hvis man spørger Donald Trump

Anders Agner Pedersen

Mens Donald Trump på et pressemøde efterfølgende sagde, at man ”nogle gange er nødt til at gå”, og at USA ikke kunne gå med til, at Nordkorea ønskede, at alle sanktionerne mod landet blev løftet, så har piben efter hjemkomsten til USA fået en anden lyd.

Donald Trump gør bare, som han plejer

Nu siger den amerikanske præsident nemlig på hans foretrukne medie, Twitter, at Cohen-høringerne - der foregik samtidig med præsidentens møde med Nordkorea i den vietnamesiske hovedstad, Hanoi – kan have bidraget til the walk – altså at præsidenten forlod forhandlingerne med Kim Jong-un.

Det er et udtryk for, at det var en skuffelse for ham i Hanoi – han troede, at han skulle have en stor succes, men det endte faktisk med en regulær fiasko.  Det er en presset Donald Trump, der prøver at slå fra sig og give nogle andre skylden.

- At demokraterne i en åben høring interviewer en dømt løgner og svindler samtidig med et meget vigtigt atomtopmøde med Nordkorea, er muligvis en ny lav standard i amerikansk politik, og (det) kan have bidraget til the 'walk'. Aldrig før sket, når en præsident er i udlandet. Skam jer! skrev Donald Trump søndag.

I virkeligheden gør Donald Trump bare, som han plejer, lyder det fra Anders Agner Pedersen, der er chefredaktør på kongressen.com.

- Der er aldrig noget, der er Donald Trumps skyld, hvis man spørger Donald Trump. Så hvem kan man ellers give skylden – og så er demokraterne jo dem, han som regel langer ud efter, siger Anders Agner Pedersen til TV 2.

Han fremhæver samtidig, at man som præsident skal kunne jonglere med mange bolde i luften – i denne sag Michael Cohen i USA og Kim Jong-un i Vietnam.

- Hvis en høring i USA påvirker atomforhandlinger i Vietnam, skal man overveje, om man er den rigtige til jobbet.

Fejl at holde topmøde uden at have aftale på plads først

I virkeligheden ligger skylden for sammenbruddet hos den amerikanske præsident, siger Andreas Bøje Forsby, der er Asien-ekspert og forsker i international sikkerhed ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

- Det er uprofessionelt grebet an. Donald Trump stoler for meget på sine egne evner til at forhandle og indgå en fordelagtig aftale. Og så har Nordkorea været dygtige, for de ved godt, at han er en loose cannon, og at han kan finde på at lægge kursen efter, hvordan han lige oplever situationen, siger Andreas Bøje Forsby.

Jeg forholder mig skeptisk til parternes evne til overhovedet at indgå en aftale, så længe Trump-administrationen insisterer på den totale og uigenkaldelige afvikling af Nordkoreas atomvåbenprogram. Jeg tror ikke på, at Nordkorea vil afvikle noget, som de har brugt ufattelige ressourcer og generationer på at udvikle og som tilmed er regimets eneste reelle sikkerhedsgaranti. Nordkorea er jo i dag allerede en de facto atomvåbenmagt.

Han henviser til, at den normale procedure ved denne slags topmøder er, at embedsværket fra begge lande mødes på forhånd og har forhandlet om en aftaletekst, som begge lande kan stå på mål for, inden de store kanoner – her Donald Trump og Kim Jong-un – sætter sig ved bordet.

- Hele processen har været præget af en idé om, at man kan lade de her topmøder gå forud for en egentlig afklaring af, om man havde en aftale.

Nordkorea i sjældent pressemøde

Nordkorea valgte – ifølge det amerikanske medie CNN helt ekstraordinært – at afholde et pressemøde efter sammenbruddet i forhandlingerne fredag for at afvise Donald Trumps udtalelser om, at Nordkorea til gengæld for atomafrustning forlangte, at alle sanktioner mod landet skulle afvikles.

De seneste fire sanktionsrunder i FN’s sikkerhedsråd siden marts 2016 har blandt andet ramt Nordkoreas eksport af metaller, kul, fiskerivarer, beklædningsgenstande, manuel arbejdskraft og samtidig også ført til omfattende begrænsninger for landets import af olieraffinerede produkter. Og det har lammet den nordkoreanske økonomi langt mere effektivt end de øvrige allerede indførte sanktioner. Derfor vil Kim Jong-un gerne have rullet de seneste runder af sanktioner tilbage.

På pressemødet, som Kim Jong-un ikke deltog i, sagde den nordkoreanske viceudenrigsminister, Choe Son Hui, ifølge CNN desuden, at Kim Jong-un ”muligvis havde mistet viljen til at forhandle”, og at Donald Trump og USA ”forpassede en mulighed, som kommer en gang hvert tusinde år,” ligesom han hævede, at Kim Jong-un ”havde svært ved at forstå den amerikanske måde”.

- Pressemødet siger noget om, at Nordkoreanerne også havde skruet forventningerne til topmødet op. Det understreges især af, at den nordkoreanske presse også var inviteret til topmødet. Nordkorea havde forregnet sig og troede, at deres eget tilbud var fint, siger Andreas Bøje Forsby.

Hvad skal der nu ske?

Når alle handlingerne, ordene og for Donald Trumps vedkommende tweets er gjort, sagt og skrevet, står ifølge eksperten tilbage, at det i forhold til USA’s overordnede mål om en uigenkaldelig atomafrustning af den koreanske halvø ikke er nok for USA, når Nordkorea tilbyder at lukke landets Yongbyons Nukleare Videnskabelige Forskningscenter, hvor Nordkorea har fremstillet sine atomvåben.

Amerikanerne har svært ved at komme med løfter om at hæve sanktionerne mod Nordkorea, for hvor vigtigt er deres testningsanlæg i Yongbyon egentlig, når Nordkoreanerne allerede har udviklet atomvåben og er i færd med at masseproducere dem? Hvis målet er en komplet denuklearisering af den koreanske halvø, så mener jeg også, at det ville have været en dårlig aftale. 

Begge parter har understreget, at man gik fra topmødet som venner. Samtidig har amerikanerne valgt at fastholde deres beslutning om ikke at gennemføre deres store militærøvelse med Sydkorea. Dermed tyder alt ifølge Andreas Bøje Forsby på, at man vil forsøge at fastholde forhandlingssporet

I mellemtiden skyder Donald Trump skylden for sammenbruddet på Michael Cohen-høringerne i USA, og Kim Jong-uns velsmurte propagandamaskine i Nordkorea er i fuld gang med at lave et positivt spin på mødet mellem de to ledere.

- Kim Jong-un fremstod lidt mere åben og mere selvtillidsfuld, end han normalt gør. Men det handler jo også om, at det nordkoreanske regime forsøger at overbevise omverdenen om, at man er en åben og konstruktiv kraft i forhandlingerne. På den måde er det også nemmere at skyde skylden for et eventuelt sammenbrud på USA, siger Andreas Bøje Forsby.