Udland

Nordea-aktien falder forud for finsk hvidvask-program

Finsk tv-program om hvidvask ventes at involvere Nordea. Det får bankens investorer til at finde udgangen.

Et finsk tv-program ser ud til at skræmme investorer i den nordiske storbank Nordea.

Fra handlens start mandag har Nordea-aktien tabt over seks procent af sin værdi på den svenske børs. 

Faldet stikker ud på et ellers optimistisk svensk marked, hvor det toneangivende OMXS-indeks er oppe med 0,4 procent trods Nordeas fald. 

Stort læk

Årsagen til faldet er tilsyneladende et tv-program, der sendes i Finland senere mandag. Tv-kanalen Yle ventes at sende et program om hvidvask, der involverer Nordea. 

Ifølge erhvervsmediet Bloomberg vil programmet omhandle et stort læk af informationer, der viser hundredvis af millioner af euro fra mistænkelige kilder, som er flyttet via Nordea. 

- Investorerne er nervøse og sælger hellere "lidt for tidligt" end lidt for sent. En art "hvidvaskens rettidige omhu", skriver investeringsøkonom Per Hansen i en skriftlig kommentar. 

Han peger på, at en flere nordiske storbanker har oplevet store værditab som følge af sager om hvidvask.

Ikke fremmed for lyssky aktiviteter

I Danmark er Danske Banks værdi næste halveret de seneste 12 måneder. I Sverige har Swedbank tabt over 20 procent efter svenske medier har kædet banken sammen med hvidvask. Nordea er ikke fremmed for anklager om lyssky aktiviteter. 

I 2016 blev det afsløret, at Nordea havde været behjælpelig med at lave løsninger, der kunne skjule penge for myndighederne. 

Det skete i forbindelse med den store afsløring Panama Papers. Sidenhen er Nordea også blev anklaget for at være brugt til hvidvask i Skandinavien. Nordea har sidste år flyttet sit hovedkvarter til Helsinki i Finland.