Udland

Michael Jackson er død, men det er hans hemmeligheder ikke

I 26 år har popikonet Michael Jackson været udsat for anklager om sexovergreb, og nu bringer en ny dokumentarfilm flere frem. Få overblikket her.

25. juni er det ti år siden, at popikonet Michael Jackson faldt om i sit hjem med et hjertestop.

Med sig i graven tog han svaret på, hvad der rent faktisk foregik bag det meterhøje jerngitter, der omsluttede hans hemmelighedsfulde eventyrhjem, Neverland.

Det er svært at sige, om vi kommer til at droppe hans musik helt

NRK har valgt at droppe Michael Jacksons musik - indtil videre i to uger

Søndag aften amerikansk tid var der premiere på første del af den fire timer lange dokumentarfilm ’Leaving Neverland’.

Her står den nu 41-årige Wade Robson og 37-årige James Safechuck frem og fortæller i detaljer, hvordan de som børn blev misbrugt seksuelt af den verdensberømte popmusiker på Neverland-ranchen.

Hvad foregik der bag murene på Neverland?

Det er ikke første gang, at Michael Jackson er under anklage for at begå overgreb mod børn. I 1993, mens Michael Jackson var på toppen af sin karriere, indledte politiet i Los Angeles en undersøgelse af anklager om overgreb på den dengang 13-årige Jordan Chandler.

Michael Jackson betalte året efter Chandler-familien godt 150 millioner kroner i et forlig, der betød, at alle anklager mod popstjernen blev droppet.

Sov med kræftsyg dreng

Ti år efter – i 2003 - var den gal igen, da dokumentaren 'Living With Michael Jackson' fortalte om en kræftsyg dreng, der boede på Neverland, hvor han ifølge filmen delte soveværelse med sangeren.

Michael Jackson blev på baggrund af dokumentarfilmen tiltalt for overgreb på børn, servering af alkohol til mindreårige og kidnapning. To år efter blev popstjernen frifundet for alle anklagepunkter.

De to hovedpersoner i den nye dokumentar ’Leaving Neverland’, Wade Robson og James Safechuck, har gennem årene flere gange afvist, at de blev seksuelt misbrugt af Michael Jackson. Men i 2013 og 2014 stod de to frem og fortalte en anden version. De blev begge misbrugt hundredvis af gange af Michael Jackson, sagde de.

’Leaving Neverland’ fik premiere på Sundance Film Festival 25. januar i år - næsten ni og et halvt år efter Jacksons død. Michael Jacksons familie afviser alle anklager og siger, at dokumentarens hovedpersoner udelukkende er ude efter den afdøde popstjernes penge.

Dropper Jacksons musik

I kølvandet på anklagerne i dokumentaren har en række radiostationer meldt ud, at de ikke længere vil spille Michael Jacksons musik.

Ifølge den britiske avis The Times har BBC 2 bandlyst Michael Jacksons musik. BBC oplyser, at deres valg af musik ”altid bedømmes ud fra relevante kriterier og hensyntagen til publikum og kontekst”.

Wade Robson og hans familie fotograferet sammen med Michael Jackson.

Også norske NRK tager konsekvensen af den ophedede debat, som ’Leaving Neverland’ har genstartet.

- Michael Jackson har haft en enorm populærkulturel betydning, og han er en vigtig artist for et stort publikum. Det er svært at sige, om vi kommer til at droppe hans musik helt. Nu må vi se, hvordan publikum fremadrettet reagerer på indholdet i dokumentaren, siger Knut Henrik Ytre-Arne, der er musikchef på NRK.

NRK har indtil videre nedlagt forbud mod at spille Michael Jacksons musik i to uger fra og med 8. marts.

Deler vandene

Herhjemme agter DR ikke at følge i NRK's fodspor og sløjfe popikonet fra spillelisterne, fortæller Gustav Lützhøft, radiochef i DR.

- Vi arbejder ikke med sorte lister over kunstnere, der ikke spilles. Vi forholder os i stedet løbende til musikken som del af den redaktionelle udvælgelse og vurderer blandt andet, om et nummers kontekst i en periode står i vejen for selve sangen.

- Af samme årsag vil vi ikke udelukke Michael Jackson fra at blive spillet over en kam, men i stedet løbende forholde os til sagen og vurdere fra gang til gang, om det er meningsfuldt at spille hans musik, skriver radiochefen i en mail til TV 2.

Her hilser Michael Jackson på en helt ung James Safechuck.

Radiostationerne The Voice, NOVA, Radio 100, Pop FM, Radio Soft og MyRock vil, ligesom DR, fortsætte med at spille Michael Jackson på deres kanaler. 

- Vi afspiller ham stadig - men vi følger sagen nøje, siger Tobias Nielsen, der er ansvarlig for al indhold hos Bauer Medier, til TV 2.

- Vi har en principiel beslutning om, at der skal være klare beviser for forbrydelserne, før vi eventuelt vælger at fjerne ham fra spillelisterne, uddyber han.

De sociale medier koger

Også på de sociale medier er reaktionerne mange og delte efter premieren søndag på ’Leaving Neverland’.

Michael Jacksons nevø, Taj Jackson, skrev sent søndag i et tweet, at Wade Robson og James Safechuck er utroværdige.

- Jeg har gået op og ned ad min onkel i tusindvis af timer. Siden han ikke er her til at forsvare sig selv, er det et spørgsmål om anklagernes troværdighed. Og Wade og James har ingen.

Michael Jacksons familie afviser anklagerne mod ham.

Savner research og facts

Den amerikanske tv-personlighed Elgin Charles bakker op om Michael Jackson og langer ud efter folkene bag ’Leaving Neverland’.

- Michael Jackson var under overvågning af FBI i mere end et årti. De fandt INGENTING, der understøtter anklagerne om overgreb mod børn. Han blev også fuldstændig frifundet efter retssagen mod ham i 2005. #LeavingNeverland forsømmer at sætte fokus på disse FACTS – og MJ er her ikke længere til at forsvare sig selv.

Forfatteren og filmmanden Gabriel Torrelles savner grundigere research og mere fakta til at understøtte anklagerne i ’Leaving Neverland’, som han kalder direkte dårlig.

Bør fjernes fra alle piedestaler

I den modsatte grøft finder man de mange, der fordømmer Michael Jackson efter de seneste afsløringer. En af dem er filminstruktøren Morgan J. Freeman.

- De var uskyldige små børn. De vidste ikke bedre. Denne mand bør fjernes fra alle piedestaler og placeres på det rigtige sted i historien. En megastjerne, der brugte sin magt til at misbruge små drenge. Utilgiveligt.

Andre mener, at sangerens musik bør boykottes. Skribenten Jason La Canfora skriver:

- Vil aldrig lytte til en Michael Jackson-sang igen. Denne dokumentar er chokerende, sygeligt troværdig. Gennemført ulækkert.

Dokumentaren 'Leaving Neverland' har danmarkspremiere torsdag 7. marts til dokumentarfestivalen CPH:DOX.

Anklager om sexovergreb mod Michael Jackson gennem årene

 1. 1993

  1. De første anklager dukker op

   Mens Michael Jacksons karriere stadig er på sit højeste, begynder Los Angeles Police Department at efterforske anklager om, at popstjernen har misbrugt den 13-årige dreng Jordan Chandler seksuelt.

   Politiet ransager blandt andet Michael Jacksons hjem Neverland, men finder intet belastende bevismateriale.

  2. Chandler lægger sag an

   Mens Michael Jackson er på turné i Moskva, sagsøger Jordan Chandlers far, Evan Chandler, popstjernen for ”gentagne gange at have begået seksuelle overgreb” på sønnen. Ifølge sagsanlægget har Michael Jackson udført oralsex og onaneret på Jordan Chandler.

  3. Drenge støtter Jackson

   .

   Mens sexanklagerne mod Michael Jackson trækker overskrifter verden rundt, står en række drenge frem i medierne og støtter Michael Jackson.

   En af dem er den dengang tiårige Wade Robson, der fortæller om uskyldige fester og overnatninger i Michael Jacksons soveværelse. En anden dreng ved navn James Safechuck vidner under ed til fordel for Michael Jackson.

   Her 26 år efter er de to drenge hovedpersoner i dokumentaren* 'Leaving Neverland’, hvor de anklager popikonet for et årelangt seksuelt misbrug.

  4. Neverland ransages - igen

   .

   Neverland-ranchen bliver endnu en gang ransaget, og Michael Jackson bliver kropsvisiteret af politiet. Der bliver taget billeder af hans kønsdele, så eksperter kan sammenligne dem med 13-årige Jordan Chandlers beskrivelse af dem.

  5. Jackson afviser anklager

   Michael Jackson står frem på landsdækkende tv og afviser alle anklager mod ham.

   - Jeg er uskyldig i disse anklager. Hvis jeg er skyldig i noget, så er det at give alt, hvad jeg kan, for at hjælpe børn i hele verden.

 2. 1994

  1. Jackson indgår forlig

   Michael Jackson indgår et forlig med Chandler-familien, der får 23 millioner dollars (151 millioner kroner) af popstjernen.

   Anklagerne dropper sagen mod Michael Jackson, da Jordan Chandler og hans familie ikke længere er villige til at samarbejde omkring sagsanlægget.

 3. 2003

  1. Nye anklager efter dokumentar

   I dokumentaren 'Living With Michael Jackson' fortæller popstjernen åbenhjertet om, at han har delt soveværelse med den kræftsyge dreng Gavin Arvizo.

   Michael Jackson siger i dokumentaren, at folk, der har et problem med det, er ignoranter. Dokumentaren bliver grundlag for en ny politiundersøgelse.

  2. Jackson tiltales for overgreb

   Michael Jackson bliver på baggrund af dokumentaren tiltalt for overgreb på børn, servering af alkohol til mindreårige og kidnapning. Ifølge anklageskriftet risikerer sangeren op mod 20 års fængsel.

 4. 2005

  1. Retssagen starter

   .

   Retssagen mod Michael Jackson starter i Santa Maria, Californien. Gavin Arvizo fortæller under ed, at popstjernen blandt andet har onaneret på ham. Gavin Arvizos bror fortæller i retten, at han personligt har overværet Jacksons overgreb på broren, og at Michael Jackson har vist dem begge pornografisk materiale og serveret vin for dem, som Jackson kaldte ”Jesus juice”.

   En tidligere husholderske på Neverland fortæller i vidneskranken, at hun har overværet Michael Jackson bade med Wade Robson, der tilbage i 1993 afviste anklagerne mod popstjernen. Flere vidner – heriblandt skuespillerne Macaulay Culkin og Chris Tucker – vidner til fordel for Michael Jackson og afviser, at de har været udsat for overgreb.

  2. Jackson frifindes for alle anklager

   .

   Michael Jackson bliver under stort postyr frifundet for alle anklager.

   Uden for retsbygningen sætter en fan ti hvide duer fri, der skal symbolisere de ti anklagepunkter, som idolet var blevet frifundet for.

 5. 2013

  1. Neverland-dreng står frem

   .

   Fire år efter Michael Jacksons død i 2009 lægger den nu 30-årige Wade Robson sag an mod Jacksons bo. Robson, der tidligere har afvist, at han er blevet sexmisbrugt af popikonet, står frem i et interview med Today og fortæller, at han blev misbrugt i en periode på syv år.

   Ifølge Robson selv er han blevet hjernevasket til tidligere at støtte sangerens udsagn om, at der ikke foregik overgreb på Neverland. Robsons sag kommer aldrig for retten, da en dommer afgør, at sagen er forældet.

 6. 2014

  1. Ny Neverland-dreng anklager Jackson

   James Safechuck og Wade Robson siger, at de blev misbrugt af Michael Jackson.

   James Safechuck, der i 1993 vidnede under ed til fordel for Michael Jackson, lægger nu sag an mod Jacksons bo med anklager om et årelangt sexmisbrug.

   Ifølge anklageskriftet har popstjernen blandt andet kysset unge Safechucks kønsdele og belønnet ham med smykker for at ”udføre seksuelle handlinger”.

   James Safechucks sag afvises også med henvisning til forældelsesfristen.

 7. 2019

  1. .

   Wade Robson og James Safechuck står frem i den fire timer lange dokumentar ’Leaving Neverland’, der får premiere på Sundance Film Festival. Her fortæller de detaljeret, hvordan de hundredvis af gange er blevet misbrugt af Michael Jackson på Neverland-ranchen.

   Michael Jacksons familie afviser alle anklager og siger, at dokumentarens hovedpersoner udelukkende er ude efter Jacksons penge. Nevøen Taj Jackson erkender, at Michael Jackson brugte meget tid sammen med børn, men ifølge ham var det "meget uskyldigt". Også når stjernen sov sammen med børnene.

Kilde: New York Times, Reuters.