Michael Jackson er død, men det er hans hemmeligheder ikke
I 26 år har popikonet Michael Jackson været udsat for anklager om sexovergreb, og nu bringer en ny dokumentarfilm flere frem. Få overblikket her.
25. juni er det ti år siden, at popikonet Michael Jackson faldt om i sit hjem med et hjertestop.
Med sig i graven tog han svaret på, hvad der rent faktisk foregik bag det meterhøje jerngitter, der omsluttede hans hemmelighedsfulde eventyrhjem, Neverland.
Søndag aften amerikansk tid var der premiere på første del af den fire timer lange dokumentarfilm ’Leaving Neverland’.
Her står den nu 41-årige Wade Robson og 37-årige James Safechuck frem og fortæller i detaljer, hvordan de som børn blev misbrugt seksuelt af den verdensberømte popmusiker på Neverland-ranchen.
Det er ikke første gang, at Michael Jackson er under anklage for at begå overgreb mod børn. I 1993, mens Michael Jackson var på toppen af sin karriere, indledte politiet i Los Angeles en undersøgelse af anklager om overgreb på den dengang 13-årige Jordan Chandler.
Michael Jackson betalte året efter Chandler-familien godt 150 millioner kroner i et forlig, der betød, at alle anklager mod popstjernen blev droppet.
Sov med kræftsyg dreng
Ti år efter – i 2003 - var den gal igen, da dokumentaren 'Living With Michael Jackson' fortalte om en kræftsyg dreng, der boede på Neverland, hvor han ifølge filmen delte soveværelse med sangeren.
Michael Jackson blev på baggrund af dokumentarfilmen tiltalt for overgreb på børn, servering af alkohol til mindreårige og kidnapning. To år efter blev popstjernen frifundet for alle anklagepunkter.
De to hovedpersoner i den nye dokumentar ’Leaving Neverland’, Wade Robson og James Safechuck, har gennem årene flere gange afvist, at de blev seksuelt misbrugt af Michael Jackson. Men i 2013 og 2014 stod de to frem og fortalte en anden version. De blev begge misbrugt hundredvis af gange af Michael Jackson, sagde de.
’Leaving Neverland’ fik premiere på Sundance Film Festival 25. januar i år - næsten ni og et halvt år efter Jacksons død. Michael Jacksons familie afviser alle anklager og siger, at dokumentarens hovedpersoner udelukkende er ude efter den afdøde popstjernes penge.
Dropper Jacksons musik
I kølvandet på anklagerne i dokumentaren har en række radiostationer meldt ud, at de ikke længere vil spille Michael Jacksons musik.
Ifølge den britiske avis The Times har BBC 2 bandlyst Michael Jacksons musik. BBC oplyser, at deres valg af musik ”altid bedømmes ud fra relevante kriterier og hensyntagen til publikum og kontekst”.
Også norske NRK tager konsekvensen af den ophedede debat, som ’Leaving Neverland’ har genstartet.
- Michael Jackson har haft en enorm populærkulturel betydning, og han er en vigtig artist for et stort publikum. Det er svært at sige, om vi kommer til at droppe hans musik helt. Nu må vi se, hvordan publikum fremadrettet reagerer på indholdet i dokumentaren, siger Knut Henrik Ytre-Arne, der er musikchef på NRK.
NRK har indtil videre nedlagt forbud mod at spille Michael Jacksons musik i to uger fra og med 8. marts.
Deler vandene
Herhjemme agter DR ikke at følge i NRK's fodspor og sløjfe popikonet fra spillelisterne, fortæller Gustav Lützhøft, radiochef i DR.
- Vi arbejder ikke med sorte lister over kunstnere, der ikke spilles. Vi forholder os i stedet løbende til musikken som del af den redaktionelle udvælgelse og vurderer blandt andet, om et nummers kontekst i en periode står i vejen for selve sangen.
- Af samme årsag vil vi ikke udelukke Michael Jackson fra at blive spillet over en kam, men i stedet løbende forholde os til sagen og vurdere fra gang til gang, om det er meningsfuldt at spille hans musik, skriver radiochefen i en mail til TV 2.
Radiostationerne The Voice, NOVA, Radio 100, Pop FM, Radio Soft og MyRock vil, ligesom DR, fortsætte med at spille Michael Jackson på deres kanaler.
- Vi afspiller ham stadig - men vi følger sagen nøje, siger Tobias Nielsen, der er ansvarlig for al indhold hos Bauer Medier, til TV 2.
- Vi har en principiel beslutning om, at der skal være klare beviser for forbrydelserne, før vi eventuelt vælger at fjerne ham fra spillelisterne, uddyber han.
De sociale medier koger
Også på de sociale medier er reaktionerne mange og delte efter premieren søndag på ’Leaving Neverland’.
Michael Jacksons nevø, Taj Jackson, skrev sent søndag i et tweet, at Wade Robson og James Safechuck er utroværdige.
- Jeg har gået op og ned ad min onkel i tusindvis af timer. Siden han ikke er her til at forsvare sig selv, er det et spørgsmål om anklagernes troværdighed. Og Wade og James har ingen.
Savner research og facts
Den amerikanske tv-personlighed Elgin Charles bakker op om Michael Jackson og langer ud efter folkene bag ’Leaving Neverland’.
- Michael Jackson var under overvågning af FBI i mere end et årti. De fandt INGENTING, der understøtter anklagerne om overgreb mod børn. Han blev også fuldstændig frifundet efter retssagen mod ham i 2005. #LeavingNeverland forsømmer at sætte fokus på disse FACTS – og MJ er her ikke længere til at forsvare sig selv.
Forfatteren og filmmanden Gabriel Torrelles savner grundigere research og mere fakta til at understøtte anklagerne i ’Leaving Neverland’, som han kalder direkte dårlig.
Bør fjernes fra alle piedestaler
I den modsatte grøft finder man de mange, der fordømmer Michael Jackson efter de seneste afsløringer. En af dem er filminstruktøren Morgan J. Freeman.
- De var uskyldige små børn. De vidste ikke bedre. Denne mand bør fjernes fra alle piedestaler og placeres på det rigtige sted i historien. En megastjerne, der brugte sin magt til at misbruge små drenge. Utilgiveligt.
Andre mener, at sangerens musik bør boykottes. Skribenten Jason La Canfora skriver:
- Vil aldrig lytte til en Michael Jackson-sang igen. Denne dokumentar er chokerende, sygeligt troværdig. Gennemført ulækkert.
Dokumentaren 'Leaving Neverland' har danmarkspremiere torsdag 7. marts til dokumentarfestivalen CPH:DOX.