Udland

SpaceX's historiske rumkapsel har nået rumstation

Rumkapslen Crew Dragon er opsendt af SpaceX, ejet af rigmanden Elon Musk. Det er første skridt mod kommerciel rumfart og mod NASA's comeback.

Rumkapslen Crew Dragon er netop ankommet til Den Internationale Rumstation (ISS). Det er det første privatejede rumfartøj, der når rumstationen. 

Rumkapslen er sendt derud af den private rumfartsvirksomhed SpaceX, der er ejet Elon Musk, bedst kendt som Tesla-bilfabrikant, i samarbejde med den amerikanske rumfartsorganisation NASA.

Det lykkedes Crew Dragon at nå ISS efter at have været afsted siden lørdag morgen og have været i kredsløb 18 gange rundt om Jorden. 

Ifølge NASA var det uden problemer for den ubemandede kapsel at tilkoble sig ISS, hvilket skete klokken 11.51 dansk tid. 

Vejen banet for rumturister

Formålet med opsendelsen er at få den amerikanske rumfartsorganisation NASA tilbage på sporet i forhold til at få astronauter i rummet igen og ikke mindst at udvikle kommercielle rumrejser.

SpaceX tester specifikt sin Dragon-rumkapsel i forbindelse med en planlagt opsendelse af to astronauter til rumstationen senere i år. 

l juni er der planlagt en test af kapslens nødsystemer, og hvis det forløber efter planen, kan USA i juli efter otte års pause igen sende astronauter op.

NASA pensionerede for otte år siden sin sidste rumfærge af økonomiske årsager, og siden har amerikanerne ikke formået at sende mennesker i kredsløb i rummet. I stedet har amerikanerne brugt over en halv milliard kroner for at købe sig plads på russiske Soyuz-fartøjer.

Den amerikanske rumfartsorganisation har dermed været afhængig af russiske Soyuz-fartøjer for at få astronauter sendt til rumstationen, der svæver rundt i en højde af cirka 400 kilometer.

NASA har derfor indgået kontrakter med SpaceX og Boeing for at kunne udvikle bemandet rumfart.

Når Dragon er regulær operativ, vil vi søge kommercielle kunder til rumrejser

Elon Musk

Og hvis alt går som planlagt, kan det ifølge stifteren af SpaceX, Elon Musk, også åbne for kommercielle rumrejser.

- Det har taget 17 år at nå hertil. For at være helt ærlig er jeg meget følelsesmæssigt påvirket, sagde Elon Musk ved lørdagens opsendelse fra Kennedy Rumfartscenter, som blev fulgt af omkring 5000 mennesker.

- Vores fokus har været at opfylde NASA's behov, men når Dragon er regulær operativ, vil vi søge kommercielle kunder til rumrejser, sagde Elon Musk.  

NASA har støttet Elon Musk og SpaceX i visionen om kommercielle rumrejser, men først og fremmest vil den amerikanske rumfartsorganisation gerne have sine astronauter tilbage i rummet.

 - Denne mission har en helt afgørende betydning (...). Vi er på tærsklen til igen at sende amerikanske astronauter ud i rummet i amerikanske raketter fra amerikansk jord for første gang siden rumfærgeprogrammet blev indstillet i 2011, sagde administrator Jim Bridenstine fra NASA.

Ripley er ombord

Dragon-rumkapslen er designet til at transportere mennesker til rummet, men er denne gang ubemandet. Og så alligevel ikke helt.

En speciel passager sidder med ansigtet vendt ud mod kapslens vinduer. Det er en crash-test dukke ved navn Ripley, opkaldt efter Sigourney Weavers figur i ’Alien’-filmene. Der er påsat sensorer på dens hoved, hals og rygrad, da den bliver udsat for de kræfter, som et menneske udsættes for på en rumrejse.

Det er blandt andet disse test, der skal afgøre, om kommercielle rejser i rummet kan realiseres, og om NASA igen kan sende astronauter derud.

Dragon-rumkapslen er planlagt til at vende tilbage til Jorden næste fredag efter at have været forbundet med rumstationen ISS i fem døgn.