Udland

Britisk IS-bruds mand vil have hende til Holland

I et interview fortæller den tidligere IS-kriger, at ægteskabet med den dengang 15-årige britiske statsborger var hendes eget valg.

Shamima Begum, den 19-årige såkaldte IS-brud, der de seneste par uger er blevet verdensberømt, fordi hun vil hjem til Storbritannien, skal ende i Holland. Det vil hendes otte år ældre mand, Yago Riedijk, i hvert fald gerne have.

Den nu tidligere kriger for terrororganisationen IS er hollænder og har - i modsætning til sin hustru - ikke fået frataget sit statsborgerskab. Også selvom han figurerer på en liste over personer, som myndighederne skal holde øje med.

BBC har besøgt ham i et kurdisk detentionscenter i det nordøstlige Syrien. Her fortæller han, at han vil tage Shamima Begum og deres nyfødte søn med til Holland. Men vender han tilbage, kan han se frem til seks års fængsel.

- Selvfølgelig vil jeg elske at tage hjem til mit land. Jeg forstår nu de privilegier, jeg levede med. De privilegier, man får ved at leve der og være borger der, siger Yago Riedijk til BBC.

- Og jeg forstår fuldstændig, at mange mennesker har et problem med det, jeg har lavet. Jeg må tage ansvar for det, jeg har gjort.

I interviewet står Yago Riedijk ved, at han kæmpede for IS. Han fortæller, at han deltog i steningen af en kvinde, fordi hun havde bedrevet hor, og han beskriver, hvordan han så bunker af lig i den by, de boede i. I dag tager han efter eget udsagn afstand fra terrororganisationen, som han forsøgte at forlade.

Til BBC siger han, at han har siddet i fængsel i Raqqa og blev udsat for tortur, fordi IS mente, han var en hollandsk spion.

Bangladesh vil ikke have hende

Familien kan ikke tage til Storbritannien, fordi det britiske indenrigsministerium har frataget Shamima Begums statsborgerskab med den begrundelse, at hun også har et bangladeshisk pas. I Storbritannien kan man kun fratage en borgers statsborgerskab, hvis vedkommende ikke bliver statsløs.

Men udenrigsministeriet i Bangladesh siger ifølge The Guardian, at Shamima Begum ikke har statsborgerskab, og at hun ikke vil blive lukket ind i landet.

For tiden er hun placeret i en flygtningelejr i Syrien, efter hun sammen med sin mand og deres nyfødte dreng i begyndelsen af februar flygtede fra Islamisk Stats sidste bastion i Baghuz i den østlige del af landet. Yago Riedijk overgav sig til en gruppe syriske krigere, mens Shamima Begun og deres søn havnede i en flygtningelejr sammen med 39.000 andre mennesker i det nordlige Syrien.

- Hendes eget valg at blive gift

Shamima Begum blev gift med Yago Riedijk, da hun var 15 år. I 2015 rejste hun sammen to klassekammerater fra Storbritannien til Syrien for at blive en del af IS selvudråbte kalifat.

Hernede hørte den dengang 23-årige IS-kriger Yago Riedijk, at den 15-årige skoleelev, der netop var ankommet, ville giftes. Det fortæller han i interviewet med BBC. Han siger, at han ikke så noget galt i, at en 23-årig blev gift med en 15-årig, fordi ”det var hendes eget valg”.

Det var dog ikke helt uden tvivl:

- For at være ærlig, da min ven kom og fortalte mig, at der var en pige, som var interesseret i at blive gift, var jeg ikke så interesseret på grund af hendes alder. Men jeg accepterede alligevel tilbuddet.

Ifølge Yago Riedijk var Shamima Begums mentale tilstand god, da de blev gift.

- Hun var meget ung. Måske ville det have været bedre for hende at have ventet en smule, men det gjorde hun ikke. Hun valgte at blive gift, og jeg valgte at blive gift med hende.

"OK" med halshugninger

Shamima Begums har tidligere fortalt, at hun har mistet to børn, der er døde af underernæring og sygdom, mens hun var hos IS.

Siden hun flygtede, har hun kritiseret visse aspekter af IS og kalifatet, men hun siger også, at hun ikke fortryder, at hun rejste dertil. Blandt andet har hun sagt, at det var "OK" med de halshugninger, terrorbevægelsens medlemmer har foretaget. Det er ifølge hende tilladt under islamisk lov.

I et interview med BBC har hun også sagt, at terrorangrebene i Manchester var "forkerte", men at hun anså dem for "en slags gengældelse" for angreb mod IS i Syrien.