Udland

USA's nyeste rumkapsel er sendt mod rumstation

SpaceX tester Dragon-rumkapsel i forbindelse med en planlagt opsendelse af to astronauter senere i år.

Det amerikanske rumfartsselskab SpaceX har lørdag sendt en ubemandet rumkapsel op mod Den Internationale Rumstation (ISS).

Rumkapslen er på vej mod rumstationen med en dukke ved navn Ripley om bord.

Rumkapslen blev som planlagt adskilt fra SpaceX-raketten "Falcon 9", som blev sendt ud i rummet fra Kennedy rumfartscenteret ved Cape Canaveral i Florida, meddeler SpaceX.

Dukken Ripley er iført rumdragt og sidder ved et vindue, og der er påsat sensorer på dens hoved, hals og rygrad, da den bliver udsat for de kræfter, som et menneske udsættes for på en rumrejse.

Dukken er navngivet efter den person, som skuespilleren Sigourney Weaver spiller i Alien-filmene.

Fem døgn på rumstation

Rumkapslen ventes at nå ud til ISS søndag klokken 12 dansk tid. Den vender tilbage til Jorden næste fredag efter at have været forbundet med rumstationen i fem døgn.

SpaceX tester sine nye Dragon-rumkapsel i forbindelse med en planlagt opsendelse af to astronauter til rumstationen senere i år.

- Denne mission har en helt afgørende betydning (...). Vi er på tærskelen til igen at sende amerikanske astronauter ud i rummet i amerikanske raketter fra amerikansk jord for første gang siden rumfærgeprogrammet blev indstillet i 2011, siger administrator Jim Bridenstine fra den amerikanske rumfartsadministration Nasa.

Han siger, at han inden opsendelsen fik en særlig briefing og fremvisning af rumkapslen af SpaceX-stifter Elon Musk.

Stort publikum ved opsendelse

Opsendelsen fra Kennedy rumfartscentret blev fulgt at omkring 5000 mennesker, heriblandt ansatte og underleverandører til Nasa, turister og pressefolk.

Nasa-astronauterne Doug Hurley og Bob Behnken, der også fulgte opsendelsen, vil senere i år blive sendt ud i rummet for at teste "SpaceX Demo-2".

SpaceX blev skabt i 2002 af Elon Musk, der er bedst kendt for at stå bag elbilfabrikanten Tesla.

USA pensionerede for otte år siden sin sidste rumfærge, og siden har Nasa været afhængig af russiske Sojuz-fartøjer for at få astronauter sendt til rumstationen, der svæver rundt i en højde af cirka 400 kilometer.