Udland

Pakistan vil fredag udlevere tilfangetaget indisk pilot

Indien kræver pilot, som styrtede ned med et fly, udleveret. Det vil ske fredag eftermiddag, lover Pakistan.

Pakistan vil fredag udlevere en indisk pilot, som onsdag styrtede ned med et kampfly under den eskalerende strid om Kashmir-regionen.

Det oplyser Pakistans udenrigsminister, Shah Mahmood Qureshi. Udleveringen sker for at undgå en eskalering af krisen mellem landene.

- Som en fredsgestus og for at nedtrappe sagen, vil den indiske pilot, som er i vores varetægt, blive frigivet i eftermiddag ved Wagah-grænseovergangen, siger udenrigsministeren.

Allerede torsdag lovede den pakistanske premierminister, Imran Khan, at hans land vil frigive den indiske pilot.

Forinden havde Indien krævet piloten udleveret.

En diplomatisk sejr

Der har længe været spændinger i den omstridte Kashmir-region mellem Indien og Pakistan.

De pakistanske myndigheder har endnu ikke oplyst, hvor og hvordan piloten Abhinandan Varthaman, som er blevet et symbol på den dybe konflikt i Kashmir, vil blive udleveret.

I Indien opfattes den pakistanske udmelding som en diplomatisk sejr. De indiske ledere har gjort det klart, at Indiens militære beredskab forbliver højt. 

Abhinandan blev skudt ned over Kashmir onsdag efter kamp i luftrummet over den omstridte region.

Kræver mere militærmagt

Indiens premierminister, Narendra Modi, siger samtidig, at hans lands fjender deltager "i en sammensværgelse, hvor de vil skabe ustabilitet gennem terrorangreb".

Modi talte torsdag til tusindvis af hindunationalister ved en videokonference i hovedstaden New Delhi, som blev lanceret som "verden største videokonference".

Han nævnte i sin tale ikke ærkefjenden Pakistan ved navn, men erklærede, at et forenet Indien vil "kæmpe, leve, arbejde og vinde".

Mange medlemmer af Modis hindunationalistiske parti kræver mere militærmagt anvendt mod Pakistan i forbindelse med kashmirkonflikten, hvor inderne beskylder den pakistanske regering for at træne og understøtte militante grupper.

Konflikten blev optrappet efter en militant pro-pakistansk gruppe dræbte mindst 40 indiske soldater i Kashmir.

Indien og Pakistan har siden de opnåede selvstændighed i 1947 ligget i konflikt om Kashmir. Området udløste regulære krige mellem de to lande i 1947, i 1965 og i 1999.