Udland

Nu genoptages kampene mod sidste IS-bastion

De sidste civile er evakueret, og der er kun terrorister tilbage, siger talsmand for koalitionen.

Der har været stilstand i kampene mod Islamisk Stat, som stadig har en sidste bastion i byen Baghuz, der ligger på grænsen til Irak.

For to uger siden meddelte hærchef Jiya Furat ellers​, at sejren ville kunne udråbes inden for "meget kort tid".

Men området ved Baghuz, der ikke er mere end 700 gange 700 meter, har været svært tilgængeligt for koalitionsstyrkerne, da IS-krigerne har været forskanset i byen bag civile, de har brugt som en form for skjolde.

Men nu genoptages kampene – de kampe, som formentlig vil blive de allersidste i bekæmpelsen af kalifatets territorier.

Det har de kurdiskledede koalitionsstyrker, Syriens Demokratiske Styrker (SDF), netop meldt ud, skriver bureauerne Reuters og AP.

KORT: Ved årets begyndelse sad terrorbevægelsen kun på fire mindre områder i Syrien. På kortet herunder er Baghuz det mindste af de røde områder, nær floden Eufrat på grænsen til Irak.

Kun terrorister er tilbage

- Efter vores styrker er blevet færdige med evakueringen af civile fra Baghuz og har befriet vores mænd, som har været kidnappet af Islamisk Stat, er der intet andet tilbage i Baghuz end terrorister. Derfor har vores styrker indledt en militæraktion mod terroristerne for at befri den sidste del, siger Mustafa Bali, talsmand for SDF, til Reuters.

Problemet ved at lave en militæroperation mod Islamisk Stat i Baghuz har været, at IS-krigerne har brugt de civile i byen som skjolde. Kun i det skjulte har IS-krigerne bevæget sig via tunneller og huler.

Cirka 1000 civile har ifølge talsmanden været holdt som gidsler for at forhindre kampe. En taktik, som IS tidligere har brugt, da de forsøgte at fastholde deres greb i byer som Mosul i Irak og syriske Raqqa. 

Islamist Stat vil fortsat eksistere

Selvom Islamisk Stat ikke længere vil have landjord tilbage efter slaget i Baghuz, vil der dog fortsat være omkring 20.000 IS-krigere tilbage i Irak og Syrien, vurderer Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

Det betyder, at selvom kalifatets territorier nedkæmpes i Syrien og Irak, er det ikke det sidste, vi har hørt og set til Islamisk Stat.

- Vi går over til en fase, hvor vi ikke længere opererer mod en gruppe, vi ved, hvor er, og derfor ved, hvor vi skal angribe. Vi skal til at bekæmpe et netværk, som vi gør med al-Qaeda. Det kommer til at tage tid. Det kommer til at tage årevis, sagde lektor Peter Viggo Jakobsen til TV 2, da det stod klart, at IS kun havde den lille by Baghuz tilbage.