Udland

Neverland-drenge står frem: - Michael Jackson misbrugte os hundredvis af gange

Familien afviser alle påstande om popstjernens seksuelle overgreb på børn, der bliver fremsat i dokumentaren 'Leaving Neverland'.

En ny dokumentar om Michael Jackson har skabt fornyet debat om popikonets påståede seksuelle overgreb på mindreårige.

Hver gang jeg var sammen med ham, hver gang jeg overnattede hos ham, forgreb han sig på mig

Wade Robson

I ’Leaving Neverland’ står nu 36-årige Wade Robson og 40-årige James Safechuck frem og fortæller, at de blev udnyttet seksuelt af Michael Jackson, da de var mellem 7 og 14 år gamle.

Michael Jacksons familie har ved flere lejligheder afvist påstandene i dokumentaren, der første gang blev vist på Sundance Filmfestival i januar. Søndag får ’Leaving Neverland’ premiere på den amerikanske udgave af HBO.

James Safechuck og Wade Robson fortæller i et interview med BBC, at overgrebene fandt sted ”hundredvis af gange” over en årrække.

- Hver gang jeg var sammen med ham, hver gang jeg overnattede hos ham, forgreb han sig på mig, siger Wade Robson til BBC.

- Han forsøgte at voldtage mig

Han fortæller videre, at Michael Jackson kærtegnede ham på hele kroppen og tvang ham til at kigge på, mens sangeren udførte seksuelle handlinger på sig selv.

Misbruget kulminerede, da Wade Robson var 14 år. Under et besøg på Michael Jacksons ranch Neverland, forsøgte sangeren at voldtage den unge dreng.

- Det var en af de sidste gange, han forsøgte at misbruge mig, fortæller Wade Robson til BBC.

Robson fortæller, at Michael Jackson over en længere periode havde groomet ham og hans familie. Grooming er, når en voksen opbygger et tillidsforhold til et barn eller dets familie med intentionen om senere at begå overgreb mod barnet.

- Han fik mig overbevist om, at vi elskede hinanden, og at det var sådan, vi viste vores kærlighed til hinanden, fortæller Wade Robson til BBC, og tilføjer:

- Og så tilføjede han i samme åndedrag, ”hvis nogen finder ud af, hvad vi laver, vil du og jeg komme i fængsel i resten af vores liv, og vores liv vil være ødelagt for altid. Så vil vores venskab være ødelagt”.

En ny dokumentar om Michael Jackson har skabt fornyet debat om popikonets påståede seksuelle overgreb på mindreårige. Video: David Buch

Herover et uddrag af HBO-traileren til dokumentaren 'Leaving Neverland'.

- Jeg troede, jeg var den udvalgte

For den unge dreng var det et mareridtsscenarie. At miste det tætte venskab til den verdensberømte, ombejlede stjerne.

- Forestillingen om at blive trukket væk fra Michael - denne mand, denne stjerne fra en anden dimension, denne Gud for mig, som nu var blevet min bedste ven – selvfølgelig ville jeg aldrig gøre noget, der ville trække mig væk fra ham, forklarer Wade Robson.

Michael Jackson fortalte ved flere lejligheder unge Robson, at han var hans bedste ven, og den eneste dreng han lavede de her seksuelle ting med.

- Så derfor var jeg altså den eneste, ud af alle drenge i hele verden, den udvalgte. Det var, hvad jeg troede, fortæller Robson til BBC.

Nu 40-årige James Safechuck fortæller, at misbruget af ham begyndte, da han var bare ti år gammel, og sangeren lærte ham at "udføre en seksuel handling”.

- Efter noget tid begyndte vi at tungekysse. Han fortalte mig, at jeg havde lært ham at gøre det, fortæller James Safechuck til den engelske tv-station.

Manipulationens mester

Over tid førte kyssene og berøringerne til andre overgreb, fortæller James Safechuck.

Det lykkedes ham at splitte mig og min far – og min mor og min far, så det var lettere for ham at misbruge mig

Wade Robson

Ifølge ham var Michael Jacksons årelange overgreb kun muligt, fordi sangeren havde haft succes med at groome den unge dreng – og hans familie.

- Der var en lang proces med grooming, hvor Michael bliver en del af din familie. Det tager noget tid for ham at opbygge den tillid. Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden.

- Når tilliden er opbygget, begynder han at kile sig ind mellem dig og din familie, og så isolerer han dig fra alle andre. Når du bliver misbrugt, så dør der en del af dig, fortæller James Safechuck til BBC.

Wade Robson beskriver popstjernen som en ”mester i manipulation”.

- Det lykkedes ham at splitte mig og min far – og min mor og min far, så det var lettere for ham at misbruge mig, fortæller Robson.

Han understreger, at en del af ansvaret for misbruget af ham og James Safechuck skal placeres hos alle de ansatte og andre involverede, der var til stede på Neverland i slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne, da overgrebene fandt sted.

- Hos alle dem, der vendte det blinde øje til, siger Robson til BBC.

- Hans naivitet blev hans undergang

Som modsvar til de to drenges anklager om seksuelt misbrug stod Michael Jackson brødre Tito, Marlon og Jackie og nevøen Taj Jackson for nyligt frem i tv-programmet 'CBS This Morning' for at afvise de anklager om misbrug af børn, som dokumentaren kommer med.

Familien afviser alle påstande om popstjernens seksuelle overgreb på børn, der bliver fremsat i dokumentaren 'Leaving Neverland'. Video: David Buch

Nevøen erkender, at Michael Jackson brugte meget tid sammen med børn, men ifølge ham var det "meget uskyldigt". Også når stjernen sov sammen med børnene.

- Jeg voksede op med det, så for mig var det ikke underligt. For udefrakommende kan det være underligt - jeg ved jo godt, hvordan det lyder, siger nevøen til 'CBS This Morning'.

- Min onkels fejl var, at han ikke havde det i sig, der gjorde, at han kunne se på det på den måde. Hans naivitet blev på en måde hans undergang.

Udover troen på Michael Jacksons uskyld er der også noget andet, der får familien til at sætte spørgsmålstegn ved dokumentarens troværdighed.

De to mænd, der i detaljer forklarer misbruget, har nemlig tidligere talt til popstjernens forsvar, da han i 2005 kom under anklage for seksuelt misbrug af børn og senere blev frikendt af retten.

Dokumentaren 'Leaving Neverland' har danmarkspremiere den 7. marts til dokumentarfestivalen CPH:DOX.