Udland

Han er blevet et symbol på hele konflikten - her krydser tilfangetaget pilot omstridt grænse

Piloten Abhinandan Varthaman er blevet symbol på konflikten i Kashmir.

Pakistan har fredag løsladt den indiske pilot, som de onsdag tog til fange under den eskalerende konflikt om Kashmir-regionen.

Indien og Pakistan har siden 1947 flere gange været på krigsfod om Kashmir, som de begge gør krav på

Den indiske pilot blev som modsvar på et indisk luftangreb skudt ned på en militant gruppe, der befinder sig i regionen på pakistansk territorium.

Ifølge Pakistan skød de to indiske kampfly ned, men kun én af piloterne blev fanget.

Et symbol på konflikten

Det er meget tvivlsomt, om udleveringen vil få konflikten til at dæmpe sig. Det siger TV 2s korrespondent, Divya Das, fra Mumbai i Indien.

- Der er selvfølgelig en kæmpestor historie her i Indien, at den her pilot, der har været taget til fange i over et døgns tid, nu endelig bliver løsladt.

- Mange har spurgt sig selv, om løsladelsen af piloten kunne få en betydning for konflikten, der er eskaleret ganske hurtigt de seneste par dage. Om løsladelsen kan få konflikten til at dæmpe sig igen. Det er lidt for tidligt at sige noget om, men intet tyder på, at parterne er på vej til at lægge uroen og konflikten bag sig, vurderer Divya Das.

Allerede torsdag lovede den pakistanske premierminister, Imran Khan, at landet vil frigive den indiske pilot.

Piloten Abhinandan Varthaman er blevet symbol på den dybe konflikt i Kashmir.

Kræver militær magt

I Indien opfattes løsladelsen af ham som en diplomatisk sejr. De indiske ledere har gjort det klart, at Indiens militære beredskab forbliver højt.

Indiens premierminister, Narendra Modi, talte torsdag til tusindvis af hindunationalister ved en videokonference i hovedstaden New Delhi, der blev lanceret som "verden største videokonference".

Han nævnte i sin tale ikke ærkefjenden Pakistan ved navn, men erklærede, at et forenet Indien vil "kæmpe, leve, arbejde og vinde".

Mange medlemmer af Modis hindunationalistiske parti kræver mere militærmagt anvendt mod Pakistan i forbindelse med kashmirkonflikten, hvor inderne beskylder den pakistanske regering for at træne og understøtte militante grupper.

Konflikten blev optrappet efter en militant pro-pakistansk gruppe dræbte mindst 40 indiske soldater i Kashmir.

Indien og Pakistan har, siden de opnåede selvstændighed i 1947, ligget i konflikt om Kashmir. Området udløste regulære krige mellem de to lande i 1947, i 1965 og i 1999.