98 lande ramt af mæslingeudbrud: - Rejs ikke udenlands uden vaccine
Ti lande står for mere end 74 procent af væksten i antallet af smittede. Man bør ikke rejse udenlands uden mæslingevaccine, siger ekspert.
FN's børneorganisation, Unicef, slår alarm.
Verden har fået et problem med mæslinger – og det risikerer at vokse sig større.
Nye tal fra Unicef viser, at 98 lande i 2018 fik et stigende antal mæslingesmittede sammenlignet med 2017.
- Det her er et wake up call. Der skal sættes ind nu, før sygdommen spreder sig, siger Steen Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark.
Værst ser det ud i Ukraine, hvor der blev registreret en stigning på mere end 35.000 tilfælde af den smitsomme sygdom sidste år sammenlignet med 2017.
Siden er det ikke lykkedes landet at ride stormen af. I de to første måneder af 2019 er der registret 24.042 tilfælde.
Det er særligt i den vestlige del af landet omkring byen Lviv, man har været hårdt ramt.
Ifølge Unicefs rapport skyldes problemet i Ukraine en udbredt skepsis mod vaccinationer og mangel på medicin.
- Jeg ville ikke tage til udlandet uden mæslingevaccine
Ser man på listen over de ti hårdest ramte lande, står det dog klart, at udfordringen er global og ikke kan isoleres til Østeuropa. Fra Brasilien og Venezuela i vest til Filippinerne i øst plager den potentielt dødelige sygdom, og selv i Frankrig er man udfordret af sygdommen.
Ifølge Palle Valentiner-Branrth, leder af afsnit for vaccineforebyggelige sygdomme ved Statens Serum Institut, bør man tænke på MFR-vaccinen som en, man får, før man rejser ud af landet. Han anbefale, at alle ikke-immune følger det gratis tilbud i Danmark om at blive vaccineret.
- Jeg vil generelt gerne rose de danske forældre, for 94 ud af 100 børn er vaccineret. Men sygdommen rammer bredt – også i Frankrig – og jeg vil anbefale, at man ikke forlader Danmark uden at være vaccineret.
Samtidig kalder han de nye data skuffende.
Palle Valentiner-Branrth peger på, at man via vacciner fra 2000 til 2017 har forhindret mere end 20 millioner mæslingedødsfald.
- Med det nye antal af mæslingetilfælde vil dødstallet også stige. De her lande vil dermed heller ikke se gevinsten i sparede dødsfald, som vi andre har set, siger han.
Fem danske tilfælde på syv uger
Herhjemme er der på nuværende tidspunkt det, man betegner som et mindre udbrud af mæslinger, da fem danskere har fået konstateret mæslinger i løbet af de seneste syv uger, oplyser Statens Serum Institut på instituttets hjemmeside.
De første to danskere blev smittet på det franske skisportssted Val Thorens. De sidste tre er blevet smittet i Danmark. Hos alle tilfælde er virussen identisk og dermed en del af samme smittekæde.