Udland

11-årig har født efter voldtægt - hun blev nægtet abort, siger familien

I Argentina raser debatten igen, efter en 11-årig pige er blevet mor efter et overgreb. Hendes barn har kun 40 procents sandsynlighed for at overleve.

En kun 11-årig pige, der går under navnet Lucía, har genstartet en af de mest betændte debatter i Argentina.

Skal landet lempe sin abortlovgivning eller ej?

Baggrunden er tragisk. 

Lucía blev voldtaget af sin bedstemors mand og fandt ud af, hun var gravid den 23. januar - 16 uger inde i graviditeten. Efterfølgende insisterede pigen og hendes mor flere gange på at få barnet fjernet.

De lokale læger forhalede imidlertid processen, lyder det fra Lucías mor - indtil det var for sent at abortere.

Regionens sundhedschef har afvist Lucías udlægning. Ifølge dem blev hun tilbudt en abort, men pigen ønskede at beholde barnet.

For få dage siden - 23 uger inde i graviditeten - så lokale læger sig så nødsaget til at foretage et kejsersnit på Luciá. Det vurderes, at babyen på 600 gram kun har 40 procent chance for at overleve

- Systemet har tortureret Lucía

Hændelsen skete i Tucuman-provinsen, som har den strammeste abortlovgivning i landet og tidligere har brandet sig som hele Argentinas "anti-abort-region".

Abort-aktivister har derfor også mistænkt provinsens guvernør, der også er tidligere sundhedsminister, Juan Manzur, for at bruge sagen politisk i et år, hvor han er på valg.

- Vi reddede livet for en 11-årig pige, der i en måned blev tortureret af det provinsielle sundhedssystem. På grund af valget har myndighederne forhindret en lovlig abort og tvunget den lille pige til at føde, siger Cecilia Ousset, lægen, der var med under fødslen. 

Hun beskriver sit møde med Lucía:

- Mine ben skælvede, da jeg så hende. Det var som at se min egen unge datter. Den lille pige forstod ikke helt, hvad der skulle ske, lyder det fra lægen, der siger, at pigen efter omstændighederne har det godt, men at hun ikke forventer, at babyen overlever.

Blandt abortmodstanderne har ærkebiskoppen i Tucuman opfordret alle kristne argentinere til at forsvare retten til liv under mottoet "Red begge liv".

Den argentinske regering har, ifølge The Guardian, også understreget over for sygehuset i Tucuman, at man bør fortsætte med en praksis, hvor man altid "forsøger at redde liv".

Nej til abort i pavens hjemland

Sagen om Lucía kommer kun et halvt år, efter at senatet i Argentina nedstemte et forslag om at gøre abort lovligt. Dengang stemte 38 senatorer imod fri abort, 31 stemte for. 

Præsident Mauricio Macri havde på forhånd sagt, at han ville underskrive forslaget, hvis det blev vedtaget i senatet. Dette skete imidlertid ikke.

En undersøgelse fra den konservative avis La Nacion viste sidste år, at 40 procent var for fri abort - 49 procent var imod. 

I dag er abort i Argentina kun tilladt, hvis en kvinde er blevet gravid ved voldtægt, eller hvis det udgør en risiko for kvindens liv.

Ifølge aktivister har 3000 argentinske kvinder mistet livet som følge af ulovlige aborter siden 1983.

NGO'en Humans Rights Watch vurderer, at der hvert år foretages 500.000 aborter i landet med 44 millioner indbyggere.