Udland

Trump forklarer sammenbrud - Nordkorea stillede krav, han ikke ville imødekomme

Spørgsmålet om sanktioner spændte ben for en aftale om atomnedrustning mellem USA og Nordkorea, siger Donald Trump.

- Det var to meget produktive dage, men nogle gange er man nødt til at forlade bordet, og det var en af de gange.

Sådan forklarer USA's præsident, Donald Trump, at topmødet mellem USA og Nordkorea om atomnedrustning overraskende brød sammen for kort tid siden.

- Vi følte, at det ikke var en god idé at underskrive noget. De ville have alle sanktionerne fjernet, og det kan vi ikke imødekomme, siger Trump.

Trump: Nordkorea har stort potentiale

Trump afslører på pressemødet, at USA og Nordkorea har forskellige opfattelser af, hvad der menes med nedrustning.

Var det for tidligt med et topmøde, når den slags er uafklaret?

- Jeg kunne have underskrevet noget i dag, men jeg vil hellere gøre det rigtigt end gøre det hurtigt, siger Donald Trump.

- Jeg vil smaddergerne fjerne sanktionerne, for det land har så meget potentiale. Men jeg er aldrig bange for at forlade forhandlingsbordet, understreger han flere gange.

Donald Trump hævder, at Kim Jong-un var klar til at sløjfe atomanlægget Yongbyon - men ingen andre dele af det nordkoreanske atomprogram - i bytte for, at alle sanktioner mod Nordkorea løftes. Men det var ikke nok for USA.

Derudover afviser han at svare på, om han efter et sammenbrud i forhandlingerne om nedrustning i stedet er klar til at anse Nordkorea som en atommagt.

Sammenbrud overrasker

Sammenbruddet sker efter otte måneders løbende forhandlinger siden sommerens første topmøde mellem Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore.

Donald Trump havde fra morgenstunden nedtonet forventningerne til topmødets endelige resultat, men et sammenbrud er alligevel kommet bag på de fleste, der følger med.

- Kim Jong-un har overraskende forladt stedet, og man kan forestille sig, at Donald Trump også snart forlader hotellet, siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt fra Hanoi.

- Derfor er der mange, der har stemplet topmødet som en fiasko, forklarer han.

Rasmus Tantholdt forklarer, at Kim Jong-un uventet har forladt topmødet med Nordkorea om atomnedrustning. Video: Mette Stender Pedersen

USA's udenrigsminister Mike Pompeo understreger efter sammenbruddet, at han er optimistisk ved tanken om, at de to landes delegationer skal mødes i ugerne fremover. Der er dog ikke sat dato på et eventuelt tredje topmøde mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

Mike Pompeo fastholder derudover - sammen med Donald Trump - at der er sket "reelle fremskridt" på topmødet. Men hvad de konkrete fremskridt er, specificerer ingen af dem.

Topmødet forkortet med flere timer

USA's og Nordkoreas statsledere var ellers i højt humør, da de torsdag morgen satte sig til forhandlingsbordet for at snakke atomnedrustning, sanktioner og en eventuel fredsaftale mellem de to lande efter Koreakrigen.

- Hvis jeg ikke var klar (til atomnedrustning, red.), var jeg ikke her, sagde Kim Jong-un med et stort smil.

Det affødte prompte et svar fra Donald Trump.

- Godt svar. Måske det bedste svar, I nogensinde har hørt, sagde han.

. Video: Mette Stender Pedersen

Hvad der er sket siden den seance med pressen, er uklart, men kort efter forlod Nordkoreas leder, Kim Jong-un, det hotel, hvor topmødet fandt sted.

Og Det Hvide Hus' pressesekretær, Sarah Sanders, sendte en meddelelse ud om, at forhandlingerne var ovre, og at topmødet ender uden en aftale.