Konflikt fanger 25 danske studerende i Bangkok Lufthavn
Krisen i Kashmir-regionen har for alvor spredt sig til luftrummet, hvor parterne skyder hinandens fly ned. Det har fået konsekvenser for flytrafikken.
Konflikten i Kashmir-regionen mellem Indien og Pakistan er det seneste døgn taget til, og det har fået konsekvenser for flytrafikken - og 25 danske studerende.
Atommagterne beretter begge, at de onsdag skød hinandens militærfly ned, og i den forbindelse er luftrummet over Pakistan og det nordlige Indien blevet lukket for al kommerciel flyvning.
Med den udmelding blev 21-årige Sara Bjerregaard og hendes 24 medstuderende fanget i lufthavnen i Bangkok i Thailand, hvor Thai Airways har valgt at aflyse alle afgange til Europa.
Uvisheden er det værste
Planen var, at gruppen torsdag morgen skulle være landet i Danmark efter to måneders højskoletur på Bali og i Thailand, men i stedet har de nu tilbragt de seneste 21 timer på et koldt gulv i lufthavnen.
Ifølge Sara Bjerregaard Larsen har de hverken fået tilbudt et sted at sove, tæpper, mad, drikke eller informationer.
Og det er næsten sidstnævnte, der er det værste, fortæller hun.
- Der er ikke megen hjælp at hente fra Thai Airways. Det eneste konkrete, vi har hørt fra dem, er, at vi tidligst kan komme hjem 5. marts. Og de vil ikke betale for hotel eller noget. De kan ikke styre konflikten mellem Pakistan og Indien, lyder undskyldningen.
- Alle græder
Kort før klokken otte torsdag morgen oplyste Thai Airways, at de ville genoptage flyvningen - dog med en ny rute udenom konfliktområdet.
Men det betyder ikke nødvendigvis, at Sara Bjerregaard Larsen og kammerater kommer hjem lige foreløbig.
Og uvisheden er hård.
- Stemningen er ikke særlig god lige nu. Vi prøver at holde humøret højt, men det er svært. Alle græder, fordi det er så kaotisk, og vi vil bare gerne hjem, fortæller Sara Bjerregaard Larsen.
Selskab kan ikke love noget
Hos Thai Airways' danske afdeling kan district sales manager Ulrik Gylstorff nikke genkendende til det kaotiske døgn i Bangkok Lufthavn, og han erkender, at selskabet har haft travlt.
- Det har været en ekstrem situation, som Thai Airways ikke har nogen skyld i. Vi bliver bare hårdt ramt, og det samme gør vores passagerer. Selvfølgelig ville vi ønske, at vi kunne hjælpe alle passagerer lige nu og her, men nogle gange tager det bare længere tid.
Han uddyber, at han ikke kan udtale sig om den konkrete sag, men at Thai Airways arbejder på højtryk for at få alle rejsende hjem til Danmark.
Selskabet kan dog ikke love, at det sker før 4. eller 5. marts, da vinterhalvåret er højsæson for rejser til Østen, og de fleste afgange til Danmark derfor allerede er godt booket.
Hvad angår de forhold, som Sara Bjerregaard Larsen kritiserer overfor TV 2, henviser Ulrik Gylstorff til, at Thai Airways følger de internationale regler for rejsendes rettigheder ved aflysninger.
- Jeg ved ikke præcis, hvordan tingene har været i Bangkok, udover at der har været mange passagerer, som der skulle findes løsninger til, siger han.
Konflikt optrappes
Konflikten, der er skyld i flykaosset, er ikke den første af sin slags i området. Siden Kashmir-regionen blev delt mellem Pakistan og Indien efter en krig i 1947 og 1948, har området ageret slagmark flere gange.
De to lande har i årtier bekæmpet hinanden, og udvikler den nuværende konflikt sig til en regulær krig, vil det være den fjerde af sin slags, siden landene løsrev sig fra Storbritannien for 72 år siden.
Seneste konflikt blev udløst, da en selvmordsbilbombe 14. februar dræbte 40 indiske politifolk i den indiske del af Kashmir.
Det fik Indien til at gennemføre flyangreb mod en træningsbase for den militante muslimske gruppe Jaish-e-Mohammed, der havde taget skylden for selvmordsbomben.