Udland

Her er tilbuddet fra Kim Jong-un, som Donald Trump var nødt til at afslå

Køletårnet ved reaktoren i Yongbyon bortsprænges i 2008. Dengang skete det for at vise velvilje i forhandlinger om landets atomprogram. Yonhap / Scanpix Denmark

Da Nordkoreas diktator mødte USA's præsident, var han klar til at ødelægge landets atomanlæg. Alligevel var Donald Trump nødt til at afbryde mødet.

På et bord med en hvid dug i et luksushotel i Hanoi står der 11 vinglas med koldt vand i.

Jeg tror, de var overraskede over, at vi vidste det

Donald Trump, USA's præsident

Der er dækket op til frokost, men der kommer aldrig mad på tallerknerne, og de tunge træstole omkring spisebordet forbliver tomme.

Egentlig skulle USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, have siddet på hver sin side af det ovale bord, men nu er Donald Trump fløjet hjem, og Kim Jong-un er kørt tilbage til sit hotel.

Det var ikke planen.

Få timer inden der blev hældt vand i vinglassene, havde Donald Trump og Kim Jong-un været i gang med forhandlinger om, hvordan verden kan slippe af med Nordkoreas atomvåben, og hvordan Nordkorea kan slippe af med de handelssanktioner, der ødelægger diktaturets økonomi.

Men det tilbud, som Kim Jong-un havde med til USA's præsident, var måske i virkeligheden ikke så godt, som det kunne se ud til ved første øjekast. 

Og det kunne også se ud til, at USA ved mere om Nordkoreas atomprogram, end Kim Jong-un gik og troede, da han gik om bord i sit pansrede luksustog hjemme i Pyongyang.

Frokostbordet i Hanoi. Gæsterne dukkede aldrig op.

Ved en pressekonference, der blev holdt i stedet for frokostmødet omkring det ovale bord, sagde Donald Trump, at det var ham, der havde afbrudt forhandlingerne.

- Nogle gange er man nødt til at gå, sagde præsidenten.

Han forklarede, at et udkast til en aftale lå klar til underskrift, men at Kim Jong-un ikke ville være med.

- I bund og grund ville de have alle sanktionerne løftet, og det kunne vi ikke gøre, sagde Trump fra talerstolen på Hotel JW Marriott i Hanoi.

 Donald Trump og hans udenrigsminister, Mike Pompeo, holder pressekonference, efter at topmødet sluttede i utide.

- De var villige til atomnedrustning på en lang række af de områder, vi ønskede, men vi kunne ikke ophæve alle sanktioner til gengæld for det. Det var vi nødt til at gå fra, sagde præsidenten.

Kronjuvelen

Nu kunne man måske tro, at atomnedrustning på koreansk betyder, at man skal ødelægge sine atomvåben, men ifølge Donald Trump talte præsidenten og diktatoren mere om at ødelægge et symbolsk bygningsværk.

USA's præsident holdt pressemøde kort efter mødet med Kim Jong-un var slut.

Officelt hedder det Yongbyons Nukleare Videnskabelige Forskningscenter, og det er her, Nordkorea har fremstillet sine atomvåben.

Under pressekonferencen blev Donald Trump spurgt om forskningscenteret, og præsidenten fortalte, at han sammen med sin udenrigsminister havde brugt lang tid på at forhandle direkte med Kim Jong-un om netop det.

Donald Trump under pressekonferencen.

- Kom I ind på spørgsmålet om at afmontere komplekset? lød spørgsmålet fra salen.

- Ja, svarede Trump.

- Og virkede han villig til at fjerne det hele?

- Fuldstændig, han vil bare have ophævet alle sanktionerne først, svarede Trump.

- Selvom anlægget er meget stort, er det ikke nok til at gøre det, uddybede han.

De venlige eksplosioner

Så ifølge USA's præsident er Nordkoreas diktator altså sandsynligvis villig til at sprænge kronjuvelen i landets atomprogram i luften.

I Nordkorea plejer man nemlig at sprænge ting i luften, når der bliver indgået aftaler om atomnedrustning.

For eksempel i 2008, da regimet sprængte et køletårn på anlægget i Yongbyon i luften for at vise velvilje.

Reaktortårnet i Yongbyon rives ned i 2008.

Eller lige før det forrige topmøde med Donald Trump, da nordkoreanerne sprængte de tunneler, hvor styret havde foretaget sine atomprøvesprængninger.

Endnu en gang - for verdenspressens skyld.

Nordkorea ødelægger en af de mineskakter, der har været brugt på landets testcenter for atomvåben 24. maj 2018.

Men hvad ville det egentlig betyde, hvis kronjuvelen i Nordkoreas atomprogram blev sprængt i luften?

Det tophemmelige Yongbyon-anlæg ligger cirka 100 kilometer nord for landets hovedstad, Pyongyang.

For ti år siden var det vores hovedbekymring

Chun Yungwoo, sydkoreansk diplomat

Den første reaktor på stedet blev bygget i 1979, og siden er der kommet flere til. Nogle af dem har produceret en smule elektricitet, men først og fremmest har de forsynet det stalinistiske diktatur i landet med plutonium.

Plutonium, der i 2006 blev brugt i landets første atomprøvesprængning.

Et af de første billeder inde fra reaktoren i atomanlægget. Det er taget af internationale atominspektører i 1990'erne.

- At lukke og afmontere Yongbyon-komplekset er stort, siger Siegfried Hecker, der er en af de videnskabsfolk, som har besøgt anlægget. I alt fire gange som atominspektør. Sidste gang var i 2010.

Han fortæller til Bloomberg News, at anlægget også bruges til at producere den radioaktive brint-isotop tritium, der bruges i produktionen af små atomsprænghoveder.

Så umiddelbart så Kim Jong-un ud til at have et værdifuldt tilbud med.

- Det vil stoppe produktionen af plutonium og tritium, og det vil i høj grad formindske evnen til at producere højt beriget uran, siger Siegfried Hecker til Bloomberg.

Våbeninspektører på besøg i Yongbyon-anlægget i 2009.
Radioaktive brændselsstave på atomanlægget i Yongbyon i 2009.

De hemmelige anlæg

Men under pressemødet i Hanoi sagde Donald Trump også, at han havde overrasket nordkoreanerne.

Da præsidenten blev spurgt om, hvad der skulle til for at løfte sanktionerne mod Nordkorea, svarede han:

- Der er andre ting - I ikke har talt om - som vi fandt ud af, de ikke vidste noget om.

- Inklusive deres planer om at berige uran? spurgte journalisten.

- Præcis. Og vi bragte mange emner op. Jeg tror, de var overraskede over, at vi vidste det, sagde Trump.

Donald Trump og Kim Jong-un onsdag 27. februar, da der stadig var gang i forhandlingerne.

Yongbyon-komplekset ser nemlig ikke længere ud til at være det eneste sted, hvor nordkoreanerne producerer beriget uran til atomvåben.

Ifølge en rapport fra den amerikanske tænketank Institute for Science and International Security er der også ét i Kangsong, der kan fremstille beriget uran nok til, at Nordkorea kan bygge flere atombomber hvert år.

Det ville have været en skrækkelig aftale for USA

Institute for Science and International Security, tænketank

Og under Donald Trumps pressemøde sagde hans udenrigsminister, Mike Pompeo, at USA har mistanke om endnu flere steder, hvor Kim Jong-uns regime producerer radioaktivt materiale. 

Men ikke nok med det.

Et af de steder, hvor Nordkorea mistænkes for at berige uran.

Ifølge Chun Yungwoo, der er sydkoreansk diplomat, og som har deltaget i atomforhandlingerne med Nordkorea, har Kim Jong-un nemlig slet ikke længere desperat brug for at fremstille flere atomvåben.

- For ti år siden var det vores hovedbekymring, siger han til Bloomberg News.

- Den relative værdi af Yongbyon og faciliteterne til at berige uran uden for Yongbyon er nu ubetydelig, siger han.

Han fortæller, at Kim Jong-un og hans videnskabsfolk har skiftet fokus og nu forsøger at bygge bedre atomsprænghoveder og interkontinentale missiler, der kan nå USA.

Nordkoreas interkontinentale missiler under en parade i februar 2018.

Chun Yungwoo vurderer over for Bloomberg, at Nordkorea har nok radioaktivt materiale til at fortsætte sit atomvåbenprogram, selv hvis alle landets facilitieter til at producere uran og plutonium blev lukket ned.

Så selvom Kim Jong-un er villig til at lukke kronjuvelen i Nordkoreas atomprogram, var det altså ikke nok for amerikanerne til at løfte sanktionerne.

Et mundligt løfte fra Nordkorea

Og ifølge tænketanken Institute for Science and International Security gjorde Donald Trump klogt i at sige nej til Kim Jong-uns tilbud.

- Det ville have været en ideel aftale for Nordkorea, men en skrækkelig aftale for USA og dets allierede, hedder det i en meddelelse fra tænketanken.

Nordkoreanske studerende læser avisen Rodong Sinmuns dækning af topmødet.

Hvis Donald Trump havde taget imod tilbuddet fra Kim Jong-un, havde det nemlig efterladt Nordkorea med atomvåben og interkontinentale missiler, mens der ikke længere ville være økonomiske sanktioner og dermed et amerikansk pres på landet.

Det ønsker USA ikke, og derfor sluttede mødet før tid.

Men selvom diktatoren og præsidenten gik hver til sit inden frokost, siger Donald Trump, at han alligevel fik et løfte ud af Kim Jong-un.

- Han sagde, at han ikke vil teste nogen raketter, missiler eller noget andet, der har noget at gøre med kernevåben. Og alt, jeg kan sige, er, at det var, hvad han sagde. Vi får se, lød det fra Trump.

På det tidspunkt var Kim Jong-un allerede steget ind i sin limousine.

Kim Jong-un køres væk, efter at mødet med Donald Trump sluttede i utide.