Udland

Ukraine trækker sig fra Eurovision efter politisk ballade

Det er ikke lykkedes Ukraine at finde en ny deltager til dette års Eurovision, og landet udgår derfor helt.

Der bliver færre konkurrenter mellem den danske deltager Leonora og vindertitlen, når hun skal dyste til dette års Eurovision Song Contest-show i Tel Aviv i Israel til maj.

Ukraine har nemlig valgt at trække sig efter landets Melodi Grand Prix-vinder, Maruv, mandag frasagde sig sin titel på grund af uoverensstemmelser om hendes videre rolle.

Det er heller ikke lykkedes at lave en aftale med anden eller tredjepladsen, Freedom Jazz og KAZKA, og derfor bliver det altså uden Ukraine, når den europæiske vinder skal findes. Det bekræfter The European Broadcasting Union (EBU) ifølge eurovision.tv.

- Det er med beklagelse, at EBU må bekræfte, at de ukrainske broadcastere UA:PBC har informeret EBU om, at de efter lange diskussioner har truffet den svære beslutning om ikke at deltage i Eurovison Song Contest 2019, skriver EBU.

Handlede ikke om musik, men politik

Det havde allerede inden showet i Ukraine stået klart, at det handlede om mere end blot at finde den bedste sang. 

Her var deltagerne blevet 'testet' i spørgsmål om den politiske situation i deres hjemland som forberedelse til mødet med pressen under Eurovision i Tel Aviv.

- Krim er ukrainsk eller...., spurgte en af jurymedlemmerne på UA:PBC, Ukraines nationale tv-station, med hentydning til konflikten om halvøen, som i 2014 blev annekteret af Rusland. En overtagelse, som ikke er anerkendt af de vestlige lande. 

Men selvom Maruv efter bogen havde svaret "ukrainsk", var det ikke nok.

Her er Maruvs vindersang 'Siren Song', som hun optrådte med til lørdagens Melodi Grand Prix i Ukranie:

Forpligtet til at aflyse koncerter

Med sejren fulgte nemlig en kontrakt og et job som kulturel ambassadør for Ukraine. Det indebar, at Maruv ikke måtte improvisere på scenen og samtidig forpligtede sig til at aflyse alle koncerter i Rusland, hvor hun ellers er en populær sangerinde.

I stedet skulle hun være talsperson for Ukraines politiske interesser i udlandet, følge den ukrainske arrangørs ordre og kun tale med deres godkendte journalister. 

Her valgte sangerinden dog at trække grænsen. Og få dage efter måtte UA:PBS således meddele, at uenighederne stod i vejen for landets deltagelse i Eurovision.

- Den nationale konkurrence har henledt opmærksomhed til et systematisk problem i musikindustrien i Ukraine - forbindelsen mellem kunstnere og en angribende stat (Rusland, red.), som vi har været i en militær konflikt med i fem år, skriver UA:PBC i en udtalelse.

Håber at se Ukraine i 2020

Ifølge EBU er sagen ikke lukket her, men vil blive fulgt op af yderligere diskussioner med Ukraine. 

Det vil dog ikke blive lige nu, da forberedelserne til det forestående Eurovision har fuldt fokus i øjeblikket.

- Vi håber at se dem igen i 2010, men for nu vil vi se frem mod det, der allerede ser ud til at blive et fantastisk event i Tel Aviv i maj, skriver EBU.