Udland

To fly skudt ned mellem Pakistan og Indien - luftrum totalt lukket

En indisk pilot er ifølge pakistansk militær taget til fange. Men Indien har en anden version af historien.

Spændingerne i den omstridte Kashmir-region, der ligger mellem Indien og Pakistan, spidser til.

Onsdag morgen oplyser pakistansk militær, at de har skudt to indiske kampfly ned i regionen.

Et af flyene skal være faldet ned i den indiske del af Kashmir, mens det andet faldt ned på den pakistanske side af grænsen, lyder det.

Men onsdag formiddag har Indien en noget anden version af begivenhederne.

I en erklæring fra de indiske styre lyder det, at det er Indien, der har nedskudt et pakistansk kampfly, mens de også selv erkender at have mistet et fly. Det skriver AFP.

Hvilken af de to udlægninger, der er nærmest sandheden, er det, ifølge Simi Jan, umuligt at sige på nuværende tidspunkt. 

- Det her er i høj grad også en informationskrig, hvor det er svært at finde ud af, hvem der har ret, siger hun.

På et pressemøde fortæller en officiel talsmand for det indiske styre, at Indien har mistet ét fly i Pakistan, og at én pilot savnes. Video: Nina Brorson

Ifølge generalmajor Asif Ghafoor, der er talsmand for Pakistans væbnede styrker, har pakistansk militær taget en indisk pilot til fange efter nedskydningen.

Han bliver behandlet godt, forsikrer han, mens det er uklart, om han får lov at komme tilbage til Indien.

Indien bekræfter, at én pilot savnes. 

Flytrafikken rammes

Konflikten mellem de to nationer har fået de pakistanske luftfartsmyndgheder til at lukke luftrummet over Pakistan med øjeblikkelig virkning. Det oplyser de på Twitter. 

Derfor bliver alle fly lige nu dirigeret uden om landet. 

Den indiske regering har samtidig lukket for alle flyvninger til og fra fire lufthavne, der ligger tæt på den indisk-pakistanske grænse.

Atommagter i tilspidset situation

Meldingen om nedskydningen af to fly i Kashmir-regionen kommer, efter Indien tirsdag bombede et mål i Pakistan for første gang siden en krig mellem landene i 1971.

Bombningen var et svar på et terrorangreb, der fandt sted 14. februar, hvor terrorister med base i Pakistan udløste en bilbombe, der dræbte 40 indiske politifolk i området.

Det vurderer TV 2s korrespondent Simi Jan.

- Der har simpelthen været så meget vrede i den indiske regering og befolkning over, at en militant gruppe, som har base i Pakistan og tager skylden for angrebet, bliver tolereret i Pakistan. Derfor gik inderne ind på pakistansk territorium tirsdag, og den her nedskydning er Pakistans gengæld, vurderer hun.

Det er første gang i historien, at to atommagter har indledt luftangreb mod hinanden, skriver AP.

De melder samtidig om skudvekslinger flere steder i grænseområdet mellem bevæbnede tropper på landjorden.

Har været i krig fire gange

Indien og Pakistan har været i krig med hinanden tre gange siden løsrivelsen fra Storbritannien i 1947.

I 2002 var landene på randen af krig efter et pakistansk militant angreb på det indiske parlament, og nu rykker en femte konflikt tættere på.

Lokale er begyndt at hamstre mad og brændstof i Kashmir-regionen, der flere gange har udgjort en slagmark mellem landene.

Andre steder gøres beskyttelsesrum klar, hvis der skulle udbryde krig.

- Folk i området er simpelten så angste. De er blevet bedt om at flytte fra grænseområdet, fordi man mener, det her kan eskalere og udvikle sig til krig, siger Simi Jan.

Stor uenighed om konfliktens kerne

Kashmir-regionen blev delt mellem Pakistan og Indien efter en krig mellem de to lande i 1947 og 1948.

Men det er aldrig blevet til en fredstraktat, og situationen forgifter endnu forholdet mellem dem.

- Vi har at gøre med to ærkefjender, der har hadet hinanden siden 1947 og været i krig med hinanden flere gange. Så det er en skrøbelig situation, siger Simi Jan. 

De to lande er lige nu meget uenige om, hvordan konflikten udspiller sig denne gang.

I indernes version af historien fløj en styrke på 12 kampfly natten til tirsdag ind over Pakistan for at angribe terrororganisationen Jaish-e-Mohammed, der har træningslejre i Pakistan.

Organisationen sendte ifølge Indien terrorister ind over grænsen til den indiske del af Kashmir og stod bag bilbomben 14. februar, der dræbte 40 indiske politifolk.

- Der var pålidelige efterretninger om, at Jaish-e-Mohammed planlagde at udføre terrorangreb i Indien, hvilket gjorde angrebet nødvendigt. Det var et ikke-militært, forebyggende angreb, sagde Indiens udenrigsminister, Vijay Gokhale, efter angrebet i Pakistan tirsdag.

Han siger, at Pakistan gentagne gange er blevet bedt om at skride ind overfor terroristerne.

Var der en luftduel?

Hvis man spørger pakistanerne, hvad der skete, da indiske kampfly tirsdag fløj ind i Pakistan, er historien lidt anderledes.

Ifølge dem blev de indiske fly tirsdag tvunget til at trække sig tilbage, da de fløj ind over pakistansk luftrum. De pakistanske F16-fly var så effektive, at inderne måtte smide deres bomber i et naturområde og altså ikke over terrororganisationen Jaish-e-Mohammeds træninglejre, lyder det fra pakistansk side.

Som bevis offentliggjorde pakistanerne fotos af et stort bombekrater i en skov og rester af, hvad der ligner en bombe.

Om onsdagens nedskydning af de indiske kampfly siger Pakistans udenrigsminister:

- Hvis Indien slår ned på såkaldte pakistanske terrorister uden skarpe beviser, har vi også ret til at gengælde og angribe mål, der under indisk beskyttelse, udfører terrorhandlinger i Pakistan.

Maner til besindighed

Den eskalerende konflikt har fået omverdenen til at reagere og bede de to atommagter besinde sig.

USA's udenrigsminister Mike Pompeo har talt med både Indiens og Pakistans udenrigsministre hver for sig.

- Jeg har gjort det klart for begge ministre, at vi opfordrer Indien og Pakistan til for enhver pris at undgå at eskalere konflikten, lyder det fra Mike Pompeo i en pressemeddelelse.

Både Kina, EU og en række andre lande har ligeledes appelleret til Pakistan og Indien om at nedtrappe konflikten nu.