Nu mødes Donald Trump og Kim Jong-un

Atomafrustning på Den Koreanske Halvø forventes igen at blive det vigtigste emne på topmødet mellem USA's præsident og Nordkoreas diktator.

Hele verden følger med, når to af klodens mest opsigtvækkende personer lige nu mødes for bare anden gang.

USA’s præsident, Donald Trump, og Nordkoreas diktator, Kim Jong-un, skal onsdag og torsdag forsøge at skabe fremgang i forholdet mellem de to lande og blive enige om betingelserne for en atomafrustning pĂĄ den koreanske halvø.

Onsdag skal de to ledere mødes til en ’en-til-en-samtale’ på Metropole Hotel, inden de skal spise middag sammen. Bare otte personer deltager i aftenens måltid.

Kim Jong-un og Donald Trump mødes for anden gang. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Torsdag skal de så igen forsøge at gøre fremskridt i forhandlingerne.

Men hvad vil de sĂĄ, og hvad kan der ske?  

USA og Donald Trump ønsker – lige som stort set resten af verden – at Nordkorea opgiver sit atomvĂĄbenprogram. Der er indtil videre ikke enighed om en definition af ”atomafrustning”, og Kim Jong-un har ikke forpligtet sig til nogen tidshorisont.  

Nordkorea og Kim Jong-un vil formentlig have store indrømmelser for at gå med til at opgive atomvåbenprogrammet. Vigtigst vil landet af med de USA-ledede sanktioner, der har ramt landets i forvejen trængte befolkning hårdt.

Topmødet er vigtigt for begge ledere. Donald Trump lovede under præsidentvalgkampen, at han ville løse ”Nordkorea-problemet”, mens Kim Jong-un har givet løfter om at skabe fremgang for den nordkoreanske økonomi.

Der er flere bud på, hvad der kan komme ud af mødet. Måske vil de to ledere præsentere en konkret plan for atomafrustning på Den Koreanske Halvø og ophævelsen af sanktioner mod Nordkorea.

Eller mĂĄske vil de blive enige om og fremsætte en politisk erklæring om enden pĂĄ krigen mellem Nord- og Sydkorea, der aktivt bekrigede hinanden i ĂĄrene 1950-53, og som stadig formelt set er i krig. Det vil altsĂĄ formentlig ikke være en formel fredstraktat, skriver New York Times.  

Kritik efter første møde

De to ledere har mødt hinanden før.

Det var i juni 2018, og det foregik i den asiatiske millionby Singapore, hvor de under mediemandsopdækning for første gang gav hinanden hånden.

Der var ifølge CNN flere kameraer ved topmødet end ved Oscar-uddelingerne i USA.  

De to ledere underskrev efter dagens møder et fælles dokument. Video: Sofie Sparre

I Singapores varme kom de to ledere frem til en svagt formuleret erklæring, der kortfattet og i fortolkningsbare formuleringer omhandlede en atomvĂĄbenfri koreansk halvø.

Diplomater har efterfølgende kritiseret erklæringen for ikke at opstille en tidslinje og en verificering frem mod målet.

Sydkorea presser på for løsning

Inden mødet i Vietnam havde den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, fortalt, at mødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un er en afgørende mulighed for at opnå fred på Den Koreanske Halvø.

Moon Jae-in mødtes selv med Kim Jong-un tre gange sidste år og har arbejdet for at få genoplivet forhandlingerne mellem USA og Nordkorea.

Et gennembrud i forhandlingerne vil nemlig give ham mulighed for at sætte skub i planerne om øget samarbejde mellem Nord- og Sydkorea, herunder lukrative økonomiske projekter, som lige nu bremses af de amerikansk-ledede sanktioner mod Nordkorea.

- Hvis præsident Trump lykkes med at løse verdens sidste tilbageværende koldkrigs-rivalisering, vil det være endnu en stor bedrift, der vil blive uudsletteligt optaget i verdenshistorien, har Moon Jae-in udtalt.

Nordkorea kan gøre det samme som Vietnam

At det lige præcis er i Hanoi i Vietnam, de to ledere skal mødes til endnu en omgang historiske samtaler, er ikke et tilfælde.

Amerikanerne har deres egen, blodige historie med landet, og byen blev i 1972 under Vietnam-krigen bombet sønder og sammen af amerikanske bombefly, der i løbet af 11 dage lagde byen i ruiner med massive luftbombardementer.  

Vietnamkrigen kostede over 58.000 amerikanske soldater livet.

Siden er landet og byen Hanoi i den grad kommet pĂĄ fode, blandt andet pĂĄ grund af turisme – og det samme kan blive tilfældet for Nordkorea, skriver Donald Trump i et tweet onsdag:

- Vietnam blomstrer som fĂĄ steder pĂĄ jorden. Nordkorea kan gøre det samme og meget hurtigt, hvis landet ville atomnedruste. Potentialet er fantastisk, en stor mulighed som næsten ingen andre i historien før min ven Kim Jong-un. Vi vil vide det snart – meget interessant, skriver den amerikanske præsident.