No deal eller udsættelse? Nu skal britisk parlament stemme om scenarierne for Brexit

Hvis parlamentet stemmer for Theresa Mays plan, skal de muligvis stemme tre dage i træk i midten af marts for at finde en løsning på Brexit-krisen.

Onsdag skal Underhuset i det britiske parlament debattere og stemme om den videre vej frem i Brexit-forhandlingerne.

Det har de sådan set gjort mange gange før, men denne gang kan afstemningerne få afgørende betydning for det videre forløb frem mod den skæbnesvangre 29. marts, hvor Storbritannien efter planen forlader EU.

Dagens debat og afstemninger kommer, efter den britiske premierminister, Theresa May, i går fremsatte en række forslag for parlamentet.

De lød kort fortalt sådan her:

Hun vil indtil 12. marts forsøge at få forhandlet tilstrækkelige ændringer til sin meget upopulære Brexit-plan på plads, så både EU og det britiske parlament er tilfredse og kan godkende den.

Hvis parlamentet så igen 12. marts forkaster aftalen, som de gjorde med et historisk stort flertal i januar, skal parlamentet dagen efter stemme om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU uden nogen aftale – det såkaldte no deal-scenarie.

- Så sikrer vi, at Storbritannien kun forlader EU uden en aftale, hvis der er klar opbakning til det udfald, forklarede premierministeren.

Hvis parlamentsmedlemmerne også stemmer nej til no deal, vil Theresa May dagen efter - altså 14. marts - give mulighed for en tredje afstemning om, hvorvidt parlamentet ønsker at udskyde den nuværende dato for Brexit, 29. marts 2019.

Den aftale, som Theresa May har svært ved at få godkendt, beholder i praksis Storbritannien i toldunionen, indtil der er truffet en aftale om den nordirske grænse.
Den aftale, som Theresa May har svært ved at få godkendt, beholder i praksis Storbritannien i toldunionen, indtil der er truffet en aftale om den nordirske grænse. Foto: TV 2

Theresa May understregede, at der vil være tale om en kort, tidsbestemt udskydelse på få måneder, og at udskydelsen skal være en engangsforestilling.

I dag skal parlamentet altså stemme om, hvorvidt de vil følge den plan fra premierministeren. Der bliver også fremsat en række ændringsforslag til premierministerens plan, som der også skal stemmes om.

Parlamentet skal også stemme om oppositionspartiet Labours bud på en Brexit-aftale, men den forventes ikke at få tilstrækkelig opbakning.

Partiets formand, Jeremy Corbyn, har tidligere denne uge udtalt, at hvis Labours aftale nedstemmes, vil partiet støtte en ny folkeafstemning om enten en "troværdig" Brexit-aftale eller en annullering af Storbritanniens udtræden af EU.

Men hvad så nu? Her er nogle af de mulige scenarier:

Brexit udskydes

Theresa Mays Brexit-forslag vedtages

Ny folkeafstemning

Nyt parlamentsvalg 

Ingen aftale - no deal