Udland

Michael Jacksons familie står frem: - Naivitet blev hans undergang

Familien er fast besluttet på popsangerens uskyld og forsøger endnu en gang at miskreditere dokumentar om Michael Jacksons overgreb på børn.

Popstjernen Michael Jacksons uskyld er blevet diskuteret mange gange gennem årene, og den nye dokumentar 'Leaving Neverland' har endnu en gang sat spørgsmålet om pædofili på dagsorden.

Det har fået noget af den efterladte familie, brødrene Tito, Marlon og Jackie og nevøen Taj Jackson, til at stille sig frem i tv-programmet 'CBS This Morning' for at tilbagevise de anklager om misbrug af børn, som filmen kommer med. Det skriver BBC.

Nevøen erkender, at Michael Jackson brugte så meget tid sammen med børn, men ifølge ham var det "meget uskyldigt". Også når stjernen sov sammen med børnene.

- Jeg voksede op med det, så for mig var det ikke underligt. For udefrakommende kan det være underligt - jeg ved jo godt, hvordan det lyder, siger nevøen til i 'CBS this morning'.

- Men min onkels fejl var, at han ikke havde det i sig, der gjorde, at han kunne se på det på den måde. Hans naivitet blev på en måde hans undergang.

Handler kun om penge

'Leaving Neverland' er en fire timer lang dokumentar, der for første gang blev vist på Sundance Filmfestival i januar, og i weekenden har den premiere på det amerikanske HBO. Se traileren øverst i artiklen.

I filmen beskylder de to hovedpersoner, Wade Robson og James Safechuck, der i dag er voksne mænd, Michael Jackson for at have misbrugt dem seksuelt, da de var små drenge i slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne.

Men nevøen er ikke i tvivl om, at anklagerne kun handler om penge. Den opfattelse har hele Jackson-familien, fortæller han - også dem, der ellers ikke har udtalt sig til medierne, herunder sangerinden Janet Jackson, der er søster til den afdøde popstjerne.

- Jeg tror ikke, min tante Janet har sagt noget, fordi hun ikke vil gøre det til en større ting, siger Tai Jackson.

Ændrede forklaring

Udover troen på Michael Jacksons uskyld er der også noget andet, der får familien til at sætte spørgsmålstegn ved dokumentarens troværdighed.

De to mænd, der i detaljer forklarer misbruget, har nemlig tidligere talt til popstjernens forsvar, da han i 2005 kom under anklage for seksuelt misbrug af børn og senere blev frikendt af retten.

Efter sangerens død forsøgte filmens to hovedpersoner at lægge sag an mod boet - de blev dog afvist af tekniske årsager.

Ifølge 'Leaving Neverlands' instruktør, Dan Reed, bunder ændringen i deres forklaringen i det forhold, der er opstår mellem krænkeren og den, der bliver krænket.

- Wade og James var begge to forelskede i Michael, forklarer instruktøren, der i hvert fald overbeviste de fremmødte på Sundance Filmfestivalen.

Blandt dem var journalist hos filmmagasinet Ekko Niels Jakob Jørgensen.

- Resten af verden er måske stadig skeptisk, men her i Park City (hvor en del af festivalen blev afholdt, red.) er der ikke længere nogen tvivl: Michael Jackson var pædofil, skrev han efterfølgende på ekkofilm.dk.

Sagsøgt for mange millioner

Forud for de fire familiemedlemmers medvirken i det amerikanske tv-program har Michael Jacksons efterladte sendt to pressemeddelelser ud, hvor 'Leaving Neverland' blandt andet bliver kaldt "et tabloidt karaktermord".

Og i sidste uge sagsøgte Michael Jacksons bo HBO for at have begået et kontraktbrud og forlanger, at streamingtjenesten betaler, hvad der svarer til over 600 millioner danske kroner.

Ifølge boet er der tale om en kontrakt fra 1992, der nu skulle være overtrådt i forbindelse med dokumentaren.

Kontrakten blev i sin tid lavet for, at HBO kunne få lov til at vise en af Michael Jacksons koncerter. Men betingelsen var, at tjenesten ikke måtte nedværdige den afdøde sanger. Og det er den aftale, som boet mener, HBO stadig er forpligtet til at overholde.

Dokumentaren har danmarkspremiere 7. marts til dokumentarfestivalen CPH:DOX.