Udland

Kim Jong-un sender en klar besked med sit jakkesæt

Nordkoreas diktator mødes med USA's præsident i Vietnam. Hans valg af tøj til topmødet er næppe tilfældigt. Her er en guide til diktatorens tøjstil.

Alle fem knaphuller var lukkede, da jakkesættet trådte ud af toget og ned på den røde løber i Hanoi.

Det er en måde at legitimere hans magt på

Suk-Young Kim, professor i koreansk kultur

Under det stribede sorte stof var Nordkoreas diktator på vej til sit andet topmøde med USA's præsident, og selv om Kim Jong-un har råd til at klæde sig, som han vil, havde han altså valgt dette sæt tøj.

Den tilknappede jakke med tilhørende løse bukser er kendt som et Mao-sæt, fordi Kinas første kommunistiske leder, Mao Zedong, så godt som altid gik i sådan et.

Såvel Kim Jong-uns far, Kim Jong-Il, som hans bedstefar, Kim Il-Sung, gik også i Mao-sæt, der i øvrigt kun laves i farverne grå, mørkeblå, sort og militærgrøn - altså de samme nuancer som militæruniformerne på de soldater, som bragte kommunisterne til magten.

Kim Jong-un har dog også fået designet et hvidt sæt, og han viser sig kun i de to nuancer. Da han ankom til topmødet med Donald Trump, var det det sorte sæt, han havde på.

- Det sorte sæt er en direkte reference til Kims bedstefar. Det er en måde at legitimere hans magt på, siger Suk-Young Kim, der er professor i koreansk kultur ved Universitetet i Californien, til hjemmesiden Racked.

Bedstefars tøj var mindre konservativt

Kim Il-Sung viste sig dog ofte i almindelige jakkesæt, og da han besøgte kommunistlederen Ho Chi Minh i Vietnam i 1958, var det faktisk vietnameseren, der havde Mao-sættet på.

At Kim Jong-un ligner sin bedstefar af udseende, er dog tydeligt, når man ser de over 60 år gamle billeder af mødet mellem de to kommunistledere.  

Et Mao-sæt er typisk af enten polyester, bomuld eller en blanding af de to stoffer, og det specielle snit stammer formentlig fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor kinesiske studerende i Tokyo blev inspireret af tysk uniformsmode, der havde fundet vej til Japan.

Kim Jong-uns far var en af de personer, der havde held til at få Mao-sættet til at ligne en uniform.

Han gik ofte i den grønne eller khakifarvede variant af sættet.

Da Kim Jong-un kom til magten i 2011, viste han sig næsten kun i den sorte udgave af Mao-sættet, men den unge diktator er i løbet af de senere år også begyndt at vise sig i andet tøj.

Da Kim smed skjorten

Herunder kan du se, hvordan hans påklædning har ændret sig i forbindelse med hans nytårstaler de seneste syv år.

Især valget af et gråt jakkesæt i januar 2018 blev bemærket.

Dengang skrev New York Times, at diktatorens nye look kunne være et forsøg på at vise samhørighed med resten af verden.

- Han har været sådan klædt før, som en bankmand i Armani, sagde Robert Kelly, der er professor i statskundskab ved Pusan National University i Sydkorea, dengang til avisen.

- Der har været mange spekulationer, om han forsøger at få det til at se ud, som om Nordkorea er mere moderne og forbundet med resten af verden, sagde Robert Kelly til New York Times.

Men det er ikke kun ved særlige lejligheder, at Kim Jong-un har knappet sit Mao-sæt op på det seneste.

Da Nordkorea blev ramt af en hedebølge i sommeren 2018, blev diktatoren fotograferet med hvid t-shirt og stråhat.

Dengang vurderede en professor ved universitet i Tokyo over for den britiske avis The Telegraph, at Kim Jong-un ville vise sig som en mere tilgængelig og familiær leder.

Nordkoreas egen identitet

Men under topmødet med Donald Trump i Hanoi ser det ud til, at Kim Jong-un er tilbage i sit sorte Mao-sæt.

Det var han også under det forrige topmøde i sommeren 2018 og under sit besøg i Sydkorea i foråret.

Også dengang blev diktatorens påklædning set som et signal, fortæller Suk-Young Kim, der er professor i koreansk kultur ved Universitetet i Californien, til hjemmesiden Racked.

Det er nemlig vigtigt for Kim Jong-un at skille sig ud fra de skræddersyede vestlige jakkesæt og slips.

- Han gør det klart, at Nordkorea har sin egen karakteristiske identitet, der ikke bliver absorberet på trods af massiv indflydelse udefra, siger Suk-Young Kim.