Udland

De skyder jagerfly ned over Kashmir, men landene vil undgå krig, siger ekspert

Striden om Kashmir-provinsen mellem Indien og Pakistan er lige så gammel som de to nationer.

Truslen om reel krig mellem de to atommagter Indien og Pakistan er i den grad blusset op. Senest hævder Pakistan at have nedskudt to indiske jagerfly, og Indien har kastet bomber i Pakistan.

I forrige uge blev 44 indiske soldater dræbt ved et selvmordsangreb, som en pakistansk milits hævder at stå bag.

Selvom det ligner en eskalering af konflikten, vil de to lande gøre, hvad de kan, for at det ikke løber løbsk.

- Der kommer et punkt, hvor man ikke længere kan deeskalere, men jeg ser ikke, at vi er der endnu, siger David Vestenskov, konsulent ved Forsvarsakademiet.

- Vi er stadig i en position, hvor begge lande forsøger at ramme det rigtige modsvar, der gør, at man kan begynde at deeskalere. Hverken Pakistan eller Indien har interesse i en åben krig her, men de er under massivt pres fra deres befolkninger for at vise styrke i den her situation, siger han.

Striden begyndte før 1947

Stridens kerne er provinsen Kashmir i det bjergrige område mellem Indien og Pakistan. Arealet er cirka 220.000 kvadratkilometer stort, cirka fem gange Danmarks størrelse og huser flere end ti millioner mennesker.

Lige nu er området delt, men begge lande kræver fuld kontrol over hele provinsen.

Kampen om Kashmir er lige så gammel som de to nationer.

Før 1947 var Pakistan, Indien og Bangladesh samlet som én kronkoloni under britisk styre.

Da briterne trak sig ud, opstod de nye nationer.

Provinserne med primært hinduistiske og sikhiske befolkningsgrupper blev samlet til Indien, mens provinserne med primært muslimsk majoritet blev til Pakistan og Østpakistan, det senere Bangladesh.

Men ikke alle steder.

Den omstridte Kashmir-provins er opdelt i et indisk- og pakistansk-kontrolleret område. De to markerede felter viser, hvor de to jagerfly blev nedskudt i dag. Et indisk kampfly styrtet ned i Bhimber - i den pakistanske del af Kashmir. Det har både Indien og Pakistan bekræftet.

Et andet indisk kampfly er styrtet ned i Budgam - i den indiske del af Kashmir. Indien har ikke bekræftet denne oplysning, men lokale medier viser billeder af et nedstyrtet fly i området.

Flertallet underkendt

For i Kashmir var der, og er der i øvrigt stadig, et muslimsk flertal i befolkningen.

Men den lokale leder af provinsen, maharajaen Hari Singh, var hinduist, og han valgte, at Kashmir skulle høre til den nye nation Indien.

Kashmir og naboprovinsen Jammu var en selvstændig stat med navnet ”Jammu og Kashmir”. I første omgang valgte maharajaen at fortsætte som en uafhængig neutral stat mellem Indien og Pakistan, men efter lokal muslimsk opstand i den vestlige del af provinsen, søgte han militær hjælp fra Indien og valgte indisk side.

En lokal krig brød ud, og tusinder mistede livet.

Oprettelsen af Indien og Pakistan medførte etniske og religiøse sammenstød og enorme flygtningestrømme. Op imod 15 millioner mennesker flygtede, og 500.000 mennesker mistede livet i årene omkring opdelingen af landet.

Men i Kashmir fortsatte konflikten også længe efter.

Både Indien og Pakistan kræver fortsat fuld kontrol over Kashmir, og provinsen har siden 1972 været delt i et indisk-kontrolleret og pakistansk-kontrolleret område af en de facto-grænse, der har fået navnet LoC, Line of Control – kontrollinjen.

Begge nationer har stor militær tilstedeværelse i provinsen, og der har flere gange været kampe omkring kontrollinjen.

Uafhængige militser, der henholdsvis støtter enten Pakistan og Indien, har også løbende stået bag angreb mod fjendens stillinger. Senest i forrige uge, hvor den pakistanske milits Jaish-e-Mohammed angreb en militærkonvoj.

Det var det angreb, der fik Indien til at bombe mål inde i selve Pakistan.

Kina, der selv kontrollerer en mindre del af Kashmir-provinsen, har opfordret Indien og Pakistan til at handle med omtanke.

En kamp om ressourcer

Striden om Kashmir er ikke kun en religiøs og etnisk konflikt. Det er også en krig om ressourcer.

For Indus-floden, der er en af verdens længste floder, løber gennem Kashmir og danner livsgrundlag for millioner af mennesker. Op imod 80 procent af Pakistans landbrug bliver vandet med vand fra floden.

Indien er traktatmæssigt forpligtet til ikke at hindre vandets løb til Pakistan, men de senere år har Indien bygget flere dæmninger og lavet opsamling til vandingsprojekter - inden for traktatens rammer, siger Indien.

Som en del af den eskalerede strid har Indien truet med at lade mindre vand fra floden strømme til Pakistan, skriver The Guardian.