Ukrainsk vinder trækker sig fra Eurovision

Den politiske situation mellem Rusland og Ukraine har fået indflydelse på, at den unge vinder trak sig.

I Danmark er Melodi Grand Prix mest af alt en festdag med godt humør og konfetti, men i Ukraine handler sangkonkurrencen lige så meget om politik.

Det har nu kostet den ukrainske sangerinde og Melodi Grand Prix-vinder, Maruv, sin titel.

Jeg er musiker - ikke et bat i den politiske arena

Maruv, vinder er Melodi Grand Prix i Ukraine

Bare to dage efter, at hun vandt, har hun valgt at frasige sig pladsen i det store Eurovision Song Contest-show i Tel Aviv til maj. Det skriver Grand Prix-mediet Good Evening Europe.

Skulle ikke bare synge

Allerede inden showet stod det klart, at titlen som Grand Prix-vinder ikke kun handlede om at finde den bedste sang. Deltagerne i Ukraine blev alle "testet" i, hvad de ville svare, hvis journalisterne i Tel Aviv spurgte dem ind til den politiske situation i deres hjemland.

- Krim er ukrainsk eller...., spurgte en af jurymedlemmerne på UA.PDC, Ukraines nationale tv-station, med hentydning til konflikten om halvøen, som i 2014 blev annekteret af Rusland. En overtagelse, som ikke er anerkendt af de vestlige lande. 

- Krim er selvfølgelig ukrainsk, lød det fra Maruv. 

Men sangerindens politiske ståsted, som var i tråd med arrangørens, var ikke nok.

Dette er Maruvs vindersang "Siren Song", som hun optrådte med lørdag:

Kort efter sin sejr fik hun udleveret en kontrakt, hvor det fremgik, at der med trofæet fulgte et job som kulturel ambassadør for Ukraine.

'Ikke et bat i den politiske arena'

Det betød, at hun skulle være talsperson for Ukraines politiske interesser i udlandet, skulle følge den ukrainske arrangørs ordre, og kun måtte tale med deres godkendte journalister. Desuden måtte hun ikke improvisere på scenen og skulle forpligte sig til at aflyse alle koncerter i Rusland. Hun havde 48 timer til at skrive under. 

Mandag mødte Maruv op uden en underskrevet kontrakt, og efter fem en halv times forhandlinger stod det klart, at Maruv ikke bliver Ukraines musiske repræsentant i det årlige show. Beslutningen forklarede hun efterfølgende på Facebook.

- Jeg er borger i Ukraine, jeg betaler skat og er oprigtigt vild med Ukraine. Men ikke klar til at optræde med slogans. Jeg er musiker - ikke et bat i den politiske arena, lød det i opslaget.

Over 100.000 personer har givet deres positive tilkendegivelser til opslaget.

Om der bliver en afløser for den ukrainske vinder, Maruv, i Eurovision i Tel Aviv, er endnu uvist.