Udland

Ny rapport: Flere sultne afrikanere end nogensinde før

Det går den forkerte vej i Afrika. Flere sulter i dag end for få år siden.

Over en kvart milliard afrikanere får ikke mad nok. De sulter.

En ny rapport viser de deprimerende kendsgerninger: 257 millioner afrikanere må hver aften gå i seng uden at have fået de nødvendige kalorier.

Efter flere år med en udvikling i den rigtige retning går det nu den anden vej. Flere og flere lever et liv som underernærede.

Det er konklusionen i en fælles rapport fra FAO, FNs fødevareorganisation, og fra ECA, Economic Commission for Africa.

Det betyder, at tyve procent af befolkningen på det afrikanske kontinent er påvirkede af underernæring i en eller anden grad. Det er mere end noget andet sted på kloden.

821 millioner sulter på verdensplan

- Efter nogle år med nedgang i antallet af folk, der sulter på verdensplan, er der nu 821 millioner, der sulter i verden. Af dem bor 257 millioner i Afrika. De 237 millioner bor syd for Sahara og 20 millioner i det nordlige Afrika, står der i Africa Regional Overview of Food Security and Nutrition Report for 2018.

Sammenlignet med 2015 er der 34,5 millioner flere underernærede afrikanere i dag. Næsten halvdelen af stigningen skyldes underernæring i Vestafrika.

Fattigdom er en væsentlig del af forklaringen. Hvis man har under to dollar om dagen at leve for, er man i risikozonen. Man kan ikke købe mad nok, og meget af det, man kan købe, er ikke kvalitetsmæssigt godt nok. Billedet her er et arkivfoto.

Årsagerne er mange: økonomiske forhold, klimaforandringer (især på grund af vejrfænomenet El Niño), stigende fødevarepriser samt krig og konflikter.

Fattigdom er også en væsentlig del af forklaringen. Hvis man har under to dollar om dagen at leve for, er man i risikozonen.

Man kan ikke købe mad nok, og meget af det, man kan købe, er ikke kvalitetsmæssigt godt nok.

De får for mange babyer

Vi har i de seneste år været vidne til mange positive historier fra Afrika - teknisk udvikling, digitalisering, MobilePay og innovative mennesker, der har sat en masse i gang.

Vi har også kunnet se på nogle landes økonomiske vækstrater med misundelse. Både Rwanda og Etiopien kan byde på en økonomisk vækst på over syv procent om året, Kenya følger tæt efter. Det er meget mere end i for eksempel Danmark.

Der er altså gang i den mange steder, og middelklassen vokser med alt, hvad det indebærer af forbrug.

Alene i Etiopien, Kenya, Sydsudan og Somalia får 14 millioner børn ikke nok at spise

Organisationen World Vision

Men – og det er det store problem – den fattigste del af befolkningen vokser endnu mere.

Det er værst for børnene

De fattige i Afrika føder for mange babyer. De fremskridt, der indiskutabelt har fundet sted, kan ikke følge med befolkningsudviklingen.

Det er gået hurtigt i Afrika. I 1950 var der 221 millioner. Sidste år var tallet vokset til 1,2 milliarder. Kontinentet har den højeste befolkningstilvækst i verden, og FN forudser, at over halvdelen af verdens befolkningstilvækst frem til 2050 vil finde sted i Afrika.

Situationen er værst for børnene. Deres sundhed og udvikling er truet. Organisationen World Vision siger, at alene i Etiopien, Kenya, Sydsudan og Somalia får 14 millioner børn ikke nok at spise.