Udland

12 indiske jagerfly bomber i Pakistan - og nu stiger frygten for regulær krig

Natten til tirsdag bombede indiske jagerfly inde i Pakistan, men hvad der præcist skete, er nu centrum for et gigantisk slagsmål på Twitter.

Det tog kun få øjeblikke, da indiske jagerfly klokken 03.30 tirsdag morgen fløj ind i pakistansk luftrum og kastede bomber i et skovområde i Balakot otte kilometer fra grænsen.

Sov godt, Pakistans luftvåben våger

Pakistans forsvarsministerium på Twitter

Både Indien og Pakistan er enige om, at angrebet fandt sted, men så godt som alt andet er de to lande uenige om.

Og nu er de to atommagter oven i købet gået i krig med hinanden på Twitter for at overbevise folk om, hvad der egentlig skete under angrebet.

I virkelighedens verden har Indien og Pakistan været i krig med hinanden fire gange, og en femte konflikt mellem de to lande ser nu ud til at være rykket så tæt på, at folk er begyndt at hamstre mad og brændstof i Kashmir-regionen, der flere gange har dannet slagmark mellem landene.

Flere lokale borgere har lagt billeder af lange køer foran benzintankene op på de sociale medier.

Andre steder er folk begyndt at klargøre beskyttelsesrum, hvis der udbryder krig. 

Men hvad skete der egentlig, da de indiske fly gik til angreb tirsdag morgen?

Reaktion på terrorangreb

I indernes version af historien fløj en styrke på 12 kampfly ind over Pakistan for at angribe terrororganisationen Jaish-e-Mohammed, der har træningslejre inde i Pakistan. 

Organisationen sendte ifølge Indien terrorister ind over grænsen til den indiske del af Kashmir, og så sent som den 14. februar udløste sådan en terrorist en bilbombe, der dræbte 40 indiske politifolk i området.

Det var et ikke-militært, forebyggende angreb

Vijay Gokhale, Indiens forsvarsminister

Derfor gik det indiske luftvåben til angreb på træningslejren med bomber på 1.000 kilo, og da flyene havde kastet deres dødbringende last, lå ligene af omkring 300 terrorister på jorden, lyder det fra indisk side.

- Der var pålidelige efterretninger om, at Jaish-e-Mohammed planlagde at udføre terrorangreb i Indien, hvilket gjorde angrebet nødvendigt. Det var et ikke-militært, forebyggende angreb, sagde Indiens udenrigsminister, Vijay Gokhale, efter angrebet.

Han siger desuden, at Pakistan gentagne gange var blevet bedt om at skride ind over for terroristerne.

- Men på grund af Pakistans passivitet var dette skridt nødvendigt, og vi var nødt til at tage det, siger Vijay Gokhale.

Ifølge regeringskilder, som tv-stationen NDTV har talt med, beskriver myndighederne angrebet som en "100 procents succes".

Selvom Pakistans luftvåben kunne se, at inderne kom, blev de så bange for de mange indiske jagerfly, at de pakistanske F16-jagere simpelthen stak af, skriver flere indiske medier.

Var der en luftduel?

Hvis man spørger pakistanerne om, hvad der skete, er historien lidt anderledes.

Generalmajor Asif Ghafoor, der er talsmand for Pakistans væbnede styrker, udsendte kort efter luftangrebet følgende på Twitter.

Ifølge pakistanerne blev de indiske fly tvunget til at trække sig tilbage, og de pakistanske F16-fly var så effektive, at inderne måtte smide deres bomber i et naturområde.

Generalmajoren skriver desuden, at ingen blev dræbt eller kom til skade ved angrebet.

Som bevis offentliggjorde pakistanerne fotos af et stort bombekrater i en skov og rester af, hvad der ligner en indisk bombe. 

Om det er Indien eller Pakistan, som fortæller sandheden, er endnu ikke til at sige, men Pakistans forsvarsministerium bliver nu udsat for drillerier på Twitter.

Lidt over et døgn før luftangrebet udsendte de et billede med teksten:

 - Sov godt, Pakistans luftvåben våger.

Den indiske politiker Omar Abdullah skriver: "Vi har alle prøvet det, måske bare ikke på denne skala".

Andre går endnu længere:

I Pakistan er den indiske version af historien til gengæld blevet udråbt som "fake news" af landets regeringsparti, Tehreek-e-Insaf.

Partiet skriver, at de indiske medier må hallucinere, hvis de tror, at historien er ægte.

Andre tager billederne af de ødelagte træer som et bevis for, at de indiske jagerfly intet ramte.

Men det er ikke kun på Twitter, Pakistan reagerer.

Landets nationale sikkerhedsråd havde møde tirsdag morgen, og efter mødet kom rådet med følgende udtalelse.

- Indien har begået en uprovokeret aggression, og Pakistan vil besvare den på et sted og et tidspunkt, det selv vælger.