Udland

Presset vokser på May for en Brexit-forlængelse - men hun står fast

Den britiske premierminister, Theresa May, er i disse dage i Sharm el-Sheikh, hvor regeringschefer fra EU og Den Arabiske Liga har været samlet til et topmøde. Elfiqi / Ritzau Scanpix

Flere og flere taler nu om en forlængelse af Brexit - men ikke Theresa May.

- Jo mindre tid, der er til 29. marts, jo større er sandsynligheden for en forlængelse af Brexit.

Sådan lød det mandag fra EU-formand Donald Tusk, som sagde, at han har drøftet konsekvenserne af en mulig Brexit-forlængelse med den britiske premierminister.

- Jeg mener, at i den situation, vi befinder os i, ville det være en rationel løsning, sagde Tusk.

Løkke: Udsættelse frem for katastrofe

Mandag blev samtidig dagen, hvor den danske statsminister for første gang sagde, at han ikke vil stille sig i vejen for en forlængelse af briternes exit.

- Jeg tror da, at alle vil være fleksible her. Det bedste var jo at få det her overstået på en ordentlig måde. Men det næstbedste er selvfølgelig, fremfor at få en katastrofe, at få en udsættelse, sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

Det ville dog stadig være langt bedre at få Brexit klaret til tiden, understregede statsministeren:

- Der er en stor risiko for, at man ikke får lavet sine lektier, hvis man begynder at definere en ny deadline for sig selv, sagde han.

Flere fortalere for forlængelse

En forlængelse af Brexit kræver, at briterne officielt beder om det, og at alle de andre EU-lande siger ja. 

Den irske udenrigsminister Simon Coveney har ligeledes sagt, at Irland ikke vil stille sig i vejen for en forlængelse.

Vågn op, kom til en konklusion og færdiggør aftalen

Hollands premierminister, Mark Rutte

Og i weekenden meldte tre af Theresa Mays ministre ud, at de er fortalere for en forlængelse. Det samme gjorde Østrigs kansler, Sebastian Kurz. 

- Hvis der i begyndelsen af marts ikke er opbakning til den aftale, vi har, tror jeg, det ville være godt at forlænge Brexit, lød det fra Kurz.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, henvendte sig direkte til briterne med følgende svada:

- Vi går lige nu i søvne hen mod et Brexit uden en aftale. Vågn op, kom til en konklusion og færdiggør aftalen. 

Urokkelig May

Men May står fast. Det beviste hun endnu engang mandag, hvor hun sagde, at en forlængelse ikke adresserer problemet med at få en aftale gennem det britiske Underhus.

- Det er inden for vores rækkevidde at forlade EU med en aftale senest 29. marts, sagde hun for anden dag i træk til de forsamlede journalister.

Theresa Mays pressemøde fandt sted i det egyptiske feriemekka Sharm el-Sheikh, hvor regeringschefer fra EU og Den Arabiske Liga har været samlet til et topmøde.

Den britiske premierminister brugte topmødet som en lejlighed til at holde bilaterale møder med en række EU-figurer, heriblandt Mark Rutte, Angela Merkel og EU-formand Donald Tusk.

TV 2's europakorrespondent, Lotte Mejlhede, fulgte Brexit-diskussionerne tæt på topmødet og var til stede under de to pressemøder med Donald Tusk og Theresa May:

Lyn-analyse

Det var nærmest en surrealistisk oplevelse først at høre Tusk skyde stort set alle chancer for en aftale ned inden 29. marts. Og derefter bevæge sig 20 meter over på den anden side af gangen til May, som så lige så hårdnakket fastslog, at en aftale er inden for rækkevidde. Som at bevæge sig fra Mars til Venus på få sekunder. Det er vitterligt exceptionelt at høre EU-toppen i den grad sætte en landsleder på plads. Og nogle vil sikkert mene, at det er tæt på utilbørligt. Men det fortæller noget om, hvor stor nervøsiteten er for et kaotisk Brexit. Det er også grunden til at flere og flere regeringschefer på EU-siden efterhånden mener, at en forlængelse er det mest fornuftige.

Afstemning senest 12. marts

Onsdag skal Theresa May igen forsvare sin Brexit-strategi i det britiske Underhus.

Hun har lovet, at Underhuset får lov til at stemme om den endelige Brexit-aftale senest 12. marts – 17 dage før briterne står til at skulle forlade unionen.

I mellemtiden håber May, at hun kan nå at gøre aftalen mere spiselig for de britiske brexiteers i samarbejde med EU-siden.

Næste skridt i den proces finder sted allerede tirsdag, hvor hendes juridiske chefrådgiver, Geoffrey Cox, rejser tilbage til Bruxelles til nye drøftelser.