Udland

Labour støtter ny folkeafstemning om Brexit

Jeremy Corbyn er leder for Labour, der anses for at være et af Englands tre centrale politiske partier. 
 Oli Scarff / Ritzau Scanpix

Stort oppositionsparti vil støtte opfordringen til ny afstemning om Brexit.

Labours leder, Jeremy Corbyn, vil mandag aften meddele, at hans parti vil støtte opfordringen til en ny folkeafstemning i Storbritannien om Brexit. Det er i tilfælde af, at partiets eget forslag til en Brexit-aftale ikke bliver stemt igennem. Det oplyser Labour ifølge Reuters.

 Parlamentet i London ventes onsdag at debattere og stemme om det næste skridt i forhold til den britiske udtræden af EU.

- Premierministeren løber dumdristigt rundt i et forsøg på at tvinge parlamentsmedlemmerne til at vælge imellem hendes mislykkede aftale og en katastrofal No Deal, siger Jeremy Corbyn i en pressemeddelse.

Labours fem krav til brexit aftalen

  1. En permanent og vidtfavnende toldunion med EU. 
  2. Tæt tilpasning med det indre marked understøtte af fælles institutioner og forpligtelser.
  3. Bedre justering i rettigheder og beskyttelse af landet; 
  4. Forpligtelser ved deltagelse i EU-agenturer og finansieringsprogrammer inden for områder som miljø, uddannelse og industriel regulering. 
  5. Entydig aftale om detaljer i fremtidige sikkerhedsordninger såsom adgang til Den Europæiske Arrestordre og vigtige fælles databaser. 

Kilde: Labour.org.uk 

Der er ingen tvivl om, at det er nyt og stort

Peter James Stark, kommunikationsrådgiver

Her ventes lovgivere at fremlægge flere forslag, herunder at en udtrædelsesaftale skal sendes til folkeafstemning.

- Vi er fast besluttede på også at fremlægge et forslag til fordel for en folkeafstemning, der skal forhindre, at en ødelæggende Tory-Brexit påføres landet, vil Corbyn fortælle Labours medlemmer af parlamentet.

Tory er betegnelsen for Det Konservative Parti.

Det fremgår af uddrag af den tale, som Corbyn vil holde.

Ifølge politisk korrespondent Vicky Young fra det britiske medie BBC var det en meget "signifikant" udvikling, eftersom partileder Jeremy Corbyn tidligere har været "lunken" omkring endnu en afstemning.

Timingen er tilrettelagt 

- Timingen er et velvalgt tidspunkt for ham. Det er for at genere Theresa May mest muligt, siger kommunikationsrådgiver Peter James Stark, der har en fortid på den britiske ambassade. 

Hvis det stod til Jeremy Corbyn selv havde han helst undgået endnu en folkeafstemning. Men partilederen for et Englands største politiske partier er presset til at følge sine partifællers ønske, vurderer han og siger: 

- 40-30 partimedlemmer i hans parti har sagt, at de vil kæmpe for alt, hvad de har kært for at få en ny afstemning. Der er ingen tvivl om, at det er nyt og stort, siger han.

Størstedelen af det socialdemokratiske partis vælgere kommer fra storbyerne og industrikvartererne i England. For dem handler det allermest om arbejdspladser, og flertallet har derfor også stemt for at blive i EU. 

Jeremy Corbyn og resten af Labour vil forsøge at få sine egne fem krav til brexit aftalen vedtaget.

Theresa May har ikke aftale klar 

Udmeldingen om en ny folkeafstemning kommer efter, at den britiske premierminister Theresa May indrømmede, at hun ikke får en revideret Brexit-aftale i tide for parlamentsmedlemmerne. Det skriver Sky News.

Premierminister Theresa May sagde tidligere mandag under et europæisk-arabisk topmøde i Egypten, at hun er fast besluttet på, at Storbritannien forlader EU 29. marts uden at forsøge at udskyde datoen.

Hun er klar til at vente til midten af marts for at få opbakning til den skilsmisseplan, som parlamentet allerede en gang har nedstemt.

 

Nyt drama om Brexit er på vej 

Men proeuropæiske ministre og parlamentsmedlemmer i hendes eget parti er ved at miste tålmodigheden.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har flere gange slået fast, at briterne vil træde ud af EU til tiden.

I weekenden skrev tre ministre i avisen Daily Mail, at de vil have en afklaring i denne uge for at forhindre, at Storbritannien falder ud af EU helt uden en aftale. De frygter, at det vil få katastrofale konsekvenser for landet.

De antydede, at de var klar til at stemme imod May. Det kan blive afgørende, hvis de også vil støtte et Labour-forslag om en ny folkeafstemning.

Corbyns støtte til en folkeafstemning kan sætte gang i et helt nyt drama om Brexit, snart tre år efter at en folkeafstemning gav et snævert flertal for at træde ud af EU.

- Der er intet, der tyder på, at Jeremy Corbyn kommer med et afstemningskrav på onsdag. Det bliver først 12. marts, at han vil spille det kort på banen, vurderer Peter James Stark.