Udland

Theresa May kører Brexit helt til kanten: Løkke er bekymret

Briterne må komme med andet end løse betragtninger, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jamen, jeg er bekymret. For uret tikker, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, efter den britiske regeringschef Theresa May søndag endnu engang udskød datoen for, hvornår det britiske Underhus skal stemme om hendes Brexit-aftale.

- Det er jo svært rigtigt at få øje på, hvordan briterne selv ser den her sag løst, lød det fra Løkke.

Både Theresa May og Lars Løkke Rasmussen er søndag i den egyptiske ferieby Sharm el-Sheikh for at mødes med stats- og regeringschefer fra de arabiske lande og EU.

- Vi kommer ikke til at præsentere parlamentet for en meningsfuld afstemning i den kommende uge, men vi vil sikre, at det sker senest 12. marts, lød det tidligere i dag fra den britiske premierminister.

Løkke: Vi skal tæt på deadline

Den danske statsminister gjorde intet forsøg på at skjule sin bekymring over, hvordan det går med Brexit. Hans bud er, at May skal levere et mere konkret udspil, hvis ikke Brexit skal ende uden aftale.

Video: Thøger Andersen

- Hvis jeg må være lidt frisk her, er der jo indtil videre ikke kommet andet end løse betragtninger. Så hvis den her sag skal flyttes, er det rimeligvis sådan, at man skal meget tæt på deadline, og så skal der ligge et skarpt formuleret britisk forslag, som man kan forholde sig til. Og der er vi ikke, understregede statsministeren.

May lader dog ikke til at være helt så bekymret:

- Det er stadig inden for rækkevidde at forlade EU med en aftale 29. marts, og det er det, vi arbejder på, forsikrer May.

Lyn-analyse

May kører den nu til klippekanten. Hvis hun først sætter en mulig skilsmisseaftale til afstemning i Underhuset 12. marts, er der tidsmæssigt ingen elastik, hvis ikke det går som hun ønsker. Så ender briterne med at ryge ud af EU på albuerne - og en eventuel forlængelse af deadline kan det så også være svært at se nytteværdien af. For hvis der fra britisk side stadig kun er flertal for, hvad de ikke vil - hvad skal forlængelsen så dybest set bruges til? Fra EU siden er der stor nervøsitet at spore. Man håber, at May har styr på sin strategi, men de seneste mange måneders forvirring i britisk politik har udhulet tilliden til hendes dømmekraft.

EU: Først skal briterne selv være enige

Topmødet i Egypten handler officielt slet ikke om Brexit, men om emner såsom migration og styrket samarbejde mellem de europæiske og arabiske lande.

EU havde derfor på forhånd gjort klart, at ”there will be no deal in the desert” (der bliver ingen aftale i ørkenen, red.). I stedet havde Theresa May fået mulighed for at arrangere flere Brexit-møder på sidelinjen.

Det første møde var med EU-formand Donald Tusk søndag eftermiddag.

Tusk mindede May om, at et forslag til det videre forløb skal kunne bakkes op af et flertal i det britiske parlament, inden de andre EU-lande ser på det. Det sagde en EU-kilde efter mødet, som foregik bag lukkede døre.

Med andre ord: EU-lederne gider ikke endnu engang at lave en aftale med Theresa May, som så viser sig ikke at have et flertal bag sig i det britiske parlament.

Brexit-træthed

Det britiske oppositionsparti Labour var hurtigt ude med riven efter Mays beslutning om igen at udskyde afstemningen.

- Theresa May bringer landet i fare ved hensynsløst at lade tiden løbe ud for at tvinge parlamentsmedlemmer til at vælge mellem hendes dårlige aftale og en katastrofal no deal (ingen aftale, red.), tweetede partiformand Jeremy Corbyn.

Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, ankom ligeledes til Sharm el-Sheikh søndag eftermiddag. Her lod han pressen forstå, at han er ved at være ”Brexit-træt”.

Juncker ser dog ud til at skulle forholde sig til Brexit igen allerede tirsdag, hvor Theresa May annoncerede, at hendes forhandlerteam vender tilbage til Bruxelles.