Udland

Venezuelansk oppositionsleder krydser grænsen - møder op til støttekoncert

Oppositionslederen Juan Guaidó i menneskemængden til 'Venezuela Aid Live'.

Få timer efter Juan Guaidós gik på scenen i 'Venezuela Aid Live', lukkede præsident Nicolás Maduros regering officielt grænsen til Colombia.

Den venezuelanske oppositionsleder Juan Guaidó har trodset den siddende præsident Nicolás Maduros udrejseforbud og natten til lørdag dansk tid deltaget i en colombiansk støttekoncert kaldet 'Venezuela Aid Live'.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters, der kalder Guaidós deltagelse i koncerten for "overraskende".

Ifølge nyhedsbureauet AP er det ikke klart, hvordan den 35-årige oppositionsleder og selvudnævnte præsident har haft held til at krydse grænsen, men Ritzau skriver, at Juan Guaidó har fået hjælp fra militæret til at komme ind i Colombia.

- Militæret gjorde det her muligt, sagde Juan Guaidó til de mange tusinde fremmødte til støttekoncerten 'Venezuela Aid Live', hvor Guaidó fik selskab og støtte af præsidenterne fra både Colombia, Chile og Paraguay - henholdsvis Ivan Duque, Sebastian Pinera og Mario Abdo Benítez.

Chile, Colombia og Paraguays præsidenter støtter Venezuelas oppositionsleder Juan Guaidó under støttekoncerten

Støttekoncert til 100 millioner dollar

I den colombianske by Cúcuta, der ligger på grænsen til Venezuela, var det den britiske milliardær Richard Branson, der havde arrangeret støttekoncerten 'Venezuela Aid Live' til fordel for Juan Guaidó og den venezuelanske befolkning.

Juan Guaidó detog i støttekoncerten 'Venezuela Aid Live'.

På scenen blev oppositionslederen hyldet som en rockstjerne omgivet af colombianske sikkerhedsstyrker, skriver nyhedsbureauet AP.

35 store sydamerikanske kunstnere havde indvilliget i at give koncert, og håbet fra Richard Branson er, at eventen kan kaste 100 millioner dollar af sig.

Optræden under støttekoncerten 'Venezuela Aid Live'.

- Vi håber, at myndighederne i Venezuela ser denne skønne, fredelige koncert, og at soldaterne gør det rette og lader tiltrængt lægehjælp krydse broerne over floderne til folk, der har brug for den, har Richard Branson udtalt op til koncerten.

Koncerten i Cúcuta fandt sted tæt på den colombianske grænse til Venezuela, hvor præsident Nicolás Maduros regering tidligere har placeret store containere, der skal forhindre amerikansk nødhjælp og medicinsk udstyr at komme ind i landet.

Lukkede flere grænser

Formålet med Juan Guaidós besøg i Colombia var at presse den venezuelanske regering i Caracas til at acceptere humanitær nødhjælp til det kriseramte land, der i øjeblikket oplever en akut mangel på medicin og fødevarer.

Fredag lukkede Maduro grænsen til Brasilien, og præsidenten har indtil videre nægtet at lade nødhjælpen krydse grænsen fra Colombia og ind i Venezuela.

Få timer efter Juan Guaidó gik på scenen i 'Venezuela Aid Live' lukkede Maduros regering officielt grænsen til Colombia i staten Táchira, der ligger op til Cúcuta.

- På grund af de alvorlige og ulovlige forsøg fra den colombianske regerings side på at bryde med freden og Venezuelas suverænitet, har regeringen (i Venezuela, red.) truffet beslutning om midlertidigt at lukke broerne Simon Bolivar, Santander og Union, lød beskeden fra Venezuelas vicepræsident, Delcy Rodriguez, på Twitter.

Broerne virker som grænseovergange mellem Colombia og Venezuela.

Maduros modsvar

Som modsvar til støttekoncerten "Venezuela Aid Live" har præsident Nicolás Maduro og regeringen valgt at arrangere en tre dage lang festival med navnet 'Hands off Venezuela' (hold fingrene fra Venezuela red.).

Denne event har ifølge nyhedsbureauet AP dog langt fra formået at tiltrække den samme opmærksomhed.

Juan Guaidó er blevet anerkendt som Venezuelas legitime leder af USA og mange EU-lande samt flere af Venezuelas nabolande - heriblandt Colombia.

På den anden side har præsident Nicolás Maduro fortsat international støtte fra blandt andre Rusland og Kina.