Udland

EU-parlamentariker: Slyngler skal retsforfølges i Syrien

EU bør sammen gå ind og oprette fængsler i Syrien, hvor man kan retsforfølge de flere hundrede tilfangetagne IS-krigere.

Tilfangetagne IS-krigere med dansk statsborgerskab har ugen igennem været et varmt politisk emne i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark kan nægte krigerne at vende tilbage.

Løsningen kan være, at EU etablerer reelle fængsler, hvor man kan gennemføre en samlet retsproces i stedet for at skulle tage imod potentielle terrorister i deres respektive EU-lande.

Det foreslår EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V), der som både stats- og udenrigsministeren har meget lidt lyst til at se de op mod 100 IS-krigere med dansk statsborgerskab vende hjem til Danmark.

- Vi slipper for at få de slyngler hjem til Danmark. Og der vil samtidig være en åbenlys fordel i, at man med en samlet EU-mission kan holde dem fængslet og retsforfølge dem der, hvor de sidder nu, siger Morten Løkkegaard.

Kosovo er forbillede

Morten Løkkegaard henviser til Kosovo, hvor EU med en fælles løsning i forvejen har iværksat en retsproces til efterforskning og forfølgelse af krigsforbrydelser.

Ifølge Venstres EU-parlamentariker skal der dels opføres reelle fængsler, dels sikres en retsforfølgelse af de tilfangetagne IS-krigere.

- Lad os prøve med forbillede i Kosovo, hvor EU har 500 mand udstationeret, om vi ikke kan lave noget lignende i Syrien. Jeg tror kurderne vil være interesserede i, at der kommer et system og hjælper dem, siger Løkkegaard til TV 2.

Herhjemme har der været politisk uenighed om, hvorvidt man skulle retsforfølge de danske IS-krigere herhjemme.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) slog forleden fast, at Danmark var forpligtet til at tage imod alle med et dansk statsborgerskab og kaldte det "et komplekst problem".

Hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen eller udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har den mindste lyst til at tage imod IS-krigerne, og det er ikke mindst bekymring for sikkerhedsrisikoen i et længerevarende perspektiv, der spiller ind.

- De må meget gerne blive væk, men vi kan blive nødt til at tage imod dem, sagde Lars Løkke Rasmussen (V) forleden til TV 2.

Hjælp fra juraen

Naser Khader, partikollega til justitsminister Søren Pape Poulsen og formand for Forsvarsudvalget, vil da også helst eksportere problematikken med hjælp fra juraen, hvis det er muligt.

- Vi må se på, hvordan vi kan lave reglerne om. Det vil være bedst, hvis IS-krigerne kan retsforfølges lokalt, så de ikke udgør nogen sikkerhedstrussel. Det er vigtigt, at vi tænker ud af boksen og får talt med juristerne om det her, mener Naser Khader.

De tanker flugter med Morten Løkkegaards. Og spørgsmålet er så, om det også vækker genklang i EU.

- Mit forslag er, at EU går ind og tager over, hvor medlemslandene ikke vil eller selv kan løse problemet med at retsforfølge de her mennesker. For spørgsmålet er jo, hvad vi stiller op med de her slyngler, siger Løkkegaard. 

800 skal hjem til Europa

Den amerikanske præsident Donald Trump har bedt USA's europæiske allierede om at hente omkring 800 tilbagefangne IS-krigere hjem fra Syrien for at stille dem for en domstol. Det sker, fordi USA er i gang med en tilbagetrækning af tropper og er tæt på at erklære have nedkæmpet kalifatet.

De tilfangetagne krigere sidder under ganske ordnede forhold, vurderer TV 2s mellemøst-korrespondent Claus Borg Reinholdt.

- Kurderne går meget op i værdighed og har en strategi om at vise, at de kan behandle deres fanger mere menneskeligt, end IS har haft for vane, fortæller Claus Borg Reinholdt.

Da trusselsvurderingen fra PET blev offentliggjort i januar 2018, lød vurderingen, at 38 af de udrejste var døde, at 50 var retur i Danmark, og 32 befandt sig i andre lande. 30 personer befandt sig ifølge PET fortsat i konfliktzonerne.

Ifølge statsløsekonventionen, som Danmark har været tilsluttet siden 1977, kan man ikke nægte en dansk statsborger at vende hjem, med mindre vedkommende har dobbelt statsborgerskab. Derfor har justitsministeren også slået fast i flere omgange, at en dansk statsborger er en dansk statsborger.