Afrikas homoseksuelle blev skuffede fredag

En domstol i Kenya udsatte i sidste øjeblik en afgørelse, der kunne have afkriminaliseret sex mellem to personer af samme køn.

De sad klar ved radioerne og tv-apparaterne over det meste af Afrika, homoseksuelle og andre seksuelle minoriteter. Nedtællingen var i gang. De ventede på en afgørelse i Kenya, der kunne få betydning langt ud over landets grænser.

En kenyansk domstol skulle tage stilling til, om det er i strid med landets forfatning, at det er forbudt at dyrke sex mellem to personer af samme køn. Det kan i dag give op til 14 års fængsel.

Loven er 120 år gammel og stammer fra dengang, briterne var koloniherrer i Kenya.

De var klar til at juble

I tiden op til afgørelsen har hashtagget #weareallkenyans kørt på de sociale medier sammen med lignende solidaritetstilkendegivelser. Man var klar til at juble, hvis dommernes afgørelse gik deres vej.

Men de blev skuffede. For i sidste øjeblik udsatte retten dommen med den begrundelse, at de tre dommere ikke var klar. Som dommer Chacha Mwita siger til avisen The East African: - I har ingen anelse om, hvor overbebyrdede vi dommere er.

Sagen har kørt siden 2016 - men travlhed her og nu er altså den officielle version.

Det er en gruppe af seksuelle minoriteter i Kenya, der har stævnet staten for at fastholde, at homoseksualitet er ulovligt. Kenya fik en ny forfatning i 2010, og i den står, at det er ulovligt at diskriminere, og at alle er lige.

Som det er i dag, bliver homoseksuelle forfulgt og diskrimineret på alle mulige måder. De bliver eksempelvis holdt ude fra jobmarkedet og kan have svært ved at leje en bolig. Hvis de bliver udsat for vold, tør de ikke gå til politiet, fordi det er forbudt at have homoseksuel sex.

Homoseksualitet er ”u-afrikansk"

Sagsøgerne i den aktuelle sag mener, de har en god sag. Ikke kun på grund af forfatningen, men også fordi de har set, hvad der sker rundt om i verden. I Indien (også en tidligere britisk koloni) afgjorde højesteret i september sidste år, at det gamle britiske forbud ikke længere skulle gælde.

Men de seksuelle minoriteter er oppe imod voldsomme kræfter. 80 procent af kenyanerne er kristne, og mange af dem er meget troende. Alle kirkelige organisationer er imod en ændring. Faktisk er det sådan, at mange kenyanere og afrikanere i det hele taget mener, at homoseksualitet er ”u-afrikansk”.

Dertil kommer regeringen, der også er imod. Den mener, det er en glidebane, og at det næste krav bliver, at homoseksuelle skal have lov til at gifte sig.

Ganske vist er det hverken kirken eller regeringen, der skal tage afgørelsen. Det er domstolen, men den kan godt føle sig presset, og der er ikke lignende situationer, som den kan holde sig til.

Dødsstraf for homoseksualitet

Generelt sagt er homoseksualitet tabu i Afrika. På verdensplan er der cirka 70 lande, hvor homoseksualitet er forbudt. Halvdelen af dem ligger i Afrika syd for Sahara.

Kenya er ikke det afrikanske land med de strengeste straffe. I nogle lande – som Mauretanien, Sudan og visse steder i det nordlige Nigeria, hvor der er sharialov – kan det være forbundet med dødsstraf. Der er dog så vidt vides ikke foretaget nogen officielle henrettelser.

Her i Kenya er dommernes afgørelse udsat til 24. maj.

- At sige vi er skuffede ville være en underdrivelse, skriver The National Gay and Lesbian Human Rights Council (NGLHRC) på Twitter.

- En positiv afgørelse vil betyde, at seksuelle minoriteter i Kenya vil få deres frihed til at eksistere. Den vil betyde et skridt i retning af inklusion i samfundet. Vi mener, vi har en meget god sag, siger Lelei Cheruto fra organisationen til Reuters.

Men de må vente tre måneder endnu. Ligesom resten af Afrikas seksuelle minoriteter.