Udland

Ingen havde set verdens største bi i 38 år - nu er den dukket op igen

En enorm bi-art, som man frygtede var uddød, er dukket op igen i Indonesien, men den risikerer at blive dræbt og solgt på eBay.

En bi på størrelse med en tommelfinger, der ikke har været set i live i fire årtier, er blevet fundet igen på en ø i Indonesien.

At høre lyden af dens enorme vinger, mens den fløj forbi mit hoved, var fantastisk

Clay Bolt, naturfotograf

Det oplyser naturfotografen Clay Bolt, der var med til at finde bien, til TV 2. 

Insektet har et vingespænd på over seks centimeter, og det kan indbringe omkring 60.000 kroner, hvis man stikker en nål igennem det og sælger det på e-handelssiden ebay.

Biens latinske navn er Megachile pluto, men i daglig tale hedder den Wallace's Bi efter den insektforsker, der fandt den i en afsides jungle på den indonesiske ø Bacan i 1859.

Insektforskeren Alfred Russel Wallace var dengang i tvivl om, hvorvidt insektet overhovedet var en bi, fordi dyret så så voldsomt ud.

Han beskrev det som "et stort sort hvepselignende insekt med kollosale kæber, som en eghjort". 

Den enorme biart med sin lille "fætter" en almindelig honningbi.

I dag ved vi, at kæberne bliver brugt til at udvinde harpiks fra træerne, så bien kan bygge en vold af klistret stads for at beskytte sit bo mod termitter. Den er kendt for at bygge rede i termitboer.

Det fandt en australsk forsker ud af, sidste gang bien blev set i live i 1981.

Siden da har ingen set eller hørt den, og derfor frygtede forskerne, at den var uddød.

Men i januar blev den så fundet igen af en gruppe amerikanske og australske forskere.

Gemt i et termitbo

Fotograf Clay Bolt var med på ekspeditionen.

Han har været besat af at finde bien i årevis, og han var med til at gennemsøge det ene termitbo efter det andet i håb om at finde et eksemplar af kæmpebien. 

Og i januar lykkedes det så at finde et eksemplar af den enorme bi, der havde gemt sig i et termitbo to meter oppe i et træ på en lille indonesisk ø.

- Det var fuldstændig mageløst at se den her "flyvende bulldog" af et insekt, som vi ikke engang var sikre på eksisterede længere, siger Clay Bolt til TV 2.

Dette eksemplar findes på naturhistorisk museum i London. Der findes kun få eksemplarer i privat eje.

Han beskriver dyret som "biernes hellige gral".

- At se den her smukke og store art i virkeligheden, at høre lyden af dens enorme vinger summe, mens den fløj forbi mit hoved, var fantastisk. Min drøm er at bruge denne genopdagelse til at gøre bien til et symbol på naturbeskyttelse i denne del af Indonesien, fortæller han.

Forskerne og fotografen vil ikke fortælle præcis hvilken ø, som bien er blevet fundet på, for døde eksemplarer af det enorme insekt kan nemlig indbringe store summer, hvis de sættes til salg på internettet.

Clay Bolt fortalte på sin blog i 2018, at et eksemplar med nål igennem sig havde indbragt, hvad der svarer til næsten 60.000 danske kroner på ebay.

Så måske er den sjældne bi-arts dage alligevel talte.

I øjeblikket er dyret nemlig ikke omfattet af international beskyttelse mod handel, som det for eksempel er tilfældet med elfenben og horn fra næsehorn.

Desuden lever bien i Indonesiens skovområder, og mellem 2001 og 2017 mistede Indonesien 15 procent af sine skove ifølge Global Forest Watch.

- Jeg håber genopdagelsen vil sætte gang i forskning, der vil give os en dybere forståelse for denne unikke bis livshistorie og give informationer til brug for fremtidige forsøg på at beskytte den mod udryddelse, siger Clay Bolt.