Udland

Her får EU's topchef hug af 16-årig pige: - I opfører jer som forkælede børn

Svensk klimaaktivist gik til angreb på politikerne i EU. Vi har 11 år til at redde verden, og politikerne gør slet ikke nok, lød kritikken.

Politikerne i hele verden er i færd med at begå den største fejltagelse i menneskehedens historie, og de risikerer at blive husket som de største skurke nogensinde, fordi de hverken lyttede eller handlede, mens der endnu var tid tilbage.

I snyder, hvor I kan, for det handler kun om at vinde

Greta Thunberg, klimaaktivist

Sådan lød det fra den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg, da hun i dag holdt tale foran en række EU-politikere i Bruxelles.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker var blandt dem, der kunne høre Greta Thunbergs opfordring til at redde verden fra ødelæggende klimaforandringer.

- I kan ikke bare sidde og håbe. Så opfører I jer som forkælede, uansvarlige børn, sagde den 16-årige klimaaktivist, mens kommisionsformanden sad og så bekymret ud bag hende.

Hun bad politikerne om at stoppe med at "feje deres skidt ind under gulvtæppet og overlade det til vores generation at rense det op".

- Det lyder naivt, men hvis I har gjort jeres hjemmearbejde, ved I, at vi ikke har noget valg, sagde hun og opfordrede politikerne til at skære EU's udslip af drivhusgasser.

Den svenske klimaaktivist holdt tale i Bruxelles. Video: Peter Møller

Hun sagde, at de nuværende mål ikke er ambitiøse nok. 

- Det er ikke tilstrækkeligt til at sikre fremtiden for de børn, som vokser op nu, sagde hun.

Konkret vil hun have EU's udledning af CO2 ned med 80 procent inden 2030, og hun sagde, at det nok kommer til at gå ud over både lufttrafik og skibsfart.

Skoleelever i strejke

Greta Thunberg var i Bruxelles i anledning af en konference om civilsamfundet, der var arrangeret af EU, og hun indledte sin tale med at forsvare en gruppe skoleelever, der på det seneste er gået i strejke for klimaet rundt om i verden.

- Vi er gået i strejke, fordi vi har gjort vores hjemmearbejde, sagde hun.

-  Hvis I siger, at vi spilder værdifuld undervisningstid, så lad mig minde jer om, at vores politiske ledere har spildt årtier med fornægtelse og passivitet, og da tiden er ved at løbe ud, er vi nødt til at handle, lød det fra Greta Thunberg.

Hun gik direkte til angreb på de voksne.

- Det politiske system, I har lavet, handler kun om konkurrence. I snyder, hvor I kan, for det handler kun om at vinde for at få magt. Det må slutte, sagde hun.

Greta Thunberg sagde også, at politikerne ikke bør snakke med hende, men med de videnskabsfolk, der i årevis har forsøgt at råbe politikerne op om en truende klimakrise.

- Der er stadig tid. Ifølge rapporten fra det internationale klimapanel er vi omkring 11 år fra at være i en position, hvor vi sætter gang i en uigenkaldelig kædereaktion uden for menneskets kontrol, sagde  Greta Thunberg.

Om politikerne i EU er villige til at lytte til den 16-årige svensker, har verden endnu til gode at se.