Udland

Færøerne vil holde weekendlukket for turister - undtagen 100 udvalgte

Alle frivillige, der vil hjælpe til, er dog stadig velkomne.

Hvert år bliver Færøerne besøgt af omkring 110.000 gæster.

Men den sidste weekend i april vil det lille ørige mod nord i år holde lukket for turister. Tiltaget sker for at sikre, at naturen forbliver uspoleret.

- Vi begynder at se slitage på flere af de meget populære turiststeder, og de lokale begynder at blive bekymret over, hvad der sker med vores natur, hvis vi ikke tager hånd om det her. Vi ønsker at bevare Færøerne, som de er, siger Gudrid Højgaard, der er direktør for Visit Færøerne.

Ifølge turistorganisationen lider Færøerne i dag ikke under overturisme, men et stigende antal turister til visse populære områder på øerne er så småt begyndt at sætte sine spor på naturen, da de ikke er forberedt godt nok til mange besøgende.

Med det nye tiltag med at holde weekendlukket for turister ønsker Færøerne at sikre, at disse naturområder plejes og vedligeholdes, så de kan eksistere, som de gør nu, i mange år fremover.

- For os handler turisme ikke bare om tal. Vi byder velkommen til en masse besøgende hvert år, men vi har også et ansvar over for det færøske samfund og over for vores smukke miljø, og vores mål er, at vi vil bevare og beskytte det og sikre bæredygtig og ansvarlig vækst, siger Gudrid Højgaard.

Vedligeholdelsesprogrammet, som vil blive ledet af lokale beboere, indebærer blandt andet opsætning af vejskilte samt etablering af stier i velbetrådte områder og etablering af udsigtspunkter, som kan hjælpe til at bevare naturområder.

Turisme er ikke bare tal

Det er dog ikke umuligt at komme til øgruppen i den pågældende weekend, hvis man ønsker det. Men i stedet for turister så inviterer Færøerne frivillige, som er velkomne, hvis de giver en hjælpende hånd med vedligeholdelsesarbejdet.

Nyheden om tiltaget har kun været ude i kort tid, men turistorganisationen melder allerede om stor interesse fra blandt andet USA, Australien og flere steder i Europa.

Der er da også en gevinst, eftersom de første 100 tilmeldte frivillige som tak for hjælpen får gratis mad og indkvartering i tre nætter.

Blandt de steder, hvor der indtil videre er planlagt vedligeholdelse, er byerne Kirkjubøur, Gásadalur og Gjógv.

Planen er at gentage og udvide tiltaget hvert år, hvis det virker efter hensigten.

Samtidig håber man, at det nye projekt vil inspirere andre lande til at følge trop og måske endda etablere deres eget vedligeholdelses-hold og hermed opfordre turister til at hjælpe med at løse de udfordringer, som destinationen måtte stå overfor.

Færøerne består af 18 øer og har et befolkningstal på 51.371. De seneste år har øgruppen set en vækst i antallet af turister på ti procent.