Udland

Breivik-beundrer mistænkt for at planlægge massedrab i USA

Blandt andet Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, skulle optræde på liste over mål.

Politiet i USA har anholdt en ansat fra den amerikanske kystvagt, som mistænkes for at være i færd med at planlægge et massedrab på ledende politikere og mediefolk.

Det fremgår af retsdokumenter, skriver flere medier. I første omgang er han sigtet for ulovlig besiddelse af våben og narko.

Den anholdte, der har rang af løjtnant, har beskrevet sig selv som en "hvid nationalist", og angiveligt har han den norske massemorder Anders Behring Breivik som forbillede.

Fandt over 15 skydevåben i hans bolig

Den 49-årige mand, der er tidligere marinesoldat, bliver i retspapirerne betegnet som en "hjemlig terrorist" af anklagemyndigheden.

Anholdelsen fandt sted fredag i sidste uge. Under en ransagning af mandens bolig i delstaten Maryland fandt politiet 15 skydevåben og over 1000 patroner.

Der blev også fundet narko samt ikke mindst en liste med navne på flere toppolitikere fra Demokraterne og fremtrædende tv-værter i USA. Deriblandt Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, og Chuck Schumer, der er partiets mindretalsleder i Senatet.

Mediepersonlighederne på listen inkluderer tv-værter fra blandt andet CNN og MSNBC.

De skal alle have været mål for en storstilet aktion, som han var ved at planlægge.

- Den sigtede planlagde drab på uskyldige civile i et omfang sjældent set i dette land, siger distriktsanklager Robert Hur ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge myndighederne skulle den anholdte også have hamstret stereoider og væksthormon for at styrke sig til angrebet. 

Søgte inspiration i Breivik-manifest

Et udkast til et brev til en uidentificeret amerikansk nynazist blev også fundet. Den anholdte beskriver sig selv som en "langvarig hvid nationalist" og "en handlingens mand".

I et udkast til en mail i 2017 skrev han:

- Jeg drømmer om at finde en måde at dræbe næsten hver eneste person i verden på.

I samme udkast overvejer den sigtede, om han vil have mulighed for at komme i besiddelse af miltbrand, gift eller en dødelig influenza

Siden 2017 har den anholdte ifølge retsdokumenterne jævnligt søgt inspiration i et manifest af den norske ekstremist Anders Behring Breivik.

I 2011 dræbte Breivik første otte personer i Oslo med en bilbombe, hvorefter han skød og dræbte 69 andre, hovedparten teenagere, på en politisk sommerlejr på øen Utøya.

Afsløret af internetsøgninger

Den sigtede havde ifølge myndighederne ikke alene søgt inspiration i Breiviks manifest. Adskillige andre internetsøgninger har også peget i retning af hans intentioner.

På internettet har han ifølge anklagemyndigheden eksempelvis søgt svar på spørgsmål som "hvor i Washington D.C. bor de fleste senatorer" og "er højesteretsdommere beskyttede".

Efter at have læst en online artikel, hvori MSNBC's vært Joe Scarborough kalder Donald Trump for den værste præsident nogensinde, fandt den anholdte adressen, hvor journalistens tv-program blev optaget. Samtidig fandt han også hans tidligere private adresse. 

Den sigtede har ifølge CNN også foretaget søgninger på internettet på ordene "Borgerkrig, hvis Trump bliver stillet for en rigsret", ligesom han også har udtrykt beundring for Rusland. 

I udkastet til e-mailen, som skulle sendes til den unavngivne amerikanske nynazist, skriver han blandt andet:

- Ser med håb mod Rusland eller mod ethvert anden land, der foragter vestens liberalisme.

Anklagemyndigheden uddybede ifølge Time i den forbindelse, at den anholdte flere gange i løbet af de seneste år jævnligt har foretaget online søgninger efter pro-russisk og nynazistisk litteratur.