Udland

Tre politikere forlader Mays parti i protest

Anna Soubry udenfor Parlamentet. Henry Nicholls / Ritzau Scanpix

Parlamentsmedlemmerne vil tilslutte sig en ny gruppe af uafhængige medlemmer i parlamentet, skriver BBC.

Tre medlemmer af Det Konservative Parti i det britiske parlament forlader partiet, som Theresa May er leder for.

Det skriver de i en fælles erklæring på Twitter.

De tre er Anna Soubry, Heidi Allen og Sarah Wollaston, der alle var for et fortsat medlemsskab af EU op til folkeafstemningen i 2016 og er for en folkeafstemning om den aftale, Storbritannien forhandler hjem med EU.

Slår sig sammen med eks-Labour

Centralt i deres brev står, at de er utilfredse med, at May i høj grad afstemmer Brexit-forhandlingerne med den gruppe af konservative, de såkaldte ERG, der er for et hårdt Brexit.

- Brexit har omdefineret Det Konservative Parti, skriver de tre.

- Der har været en nedslående mangel på at tage kampen op mod de hårde ERG'ere, der åbenlyst opererer som et parti i partiet.

De tre tilslutter de sig den nyopståede gruppe af uafhængige i det britiske parlament, der består af tidligere Labour-medlemmer, der mandag morgen trak sig fra deres parti i protest.

Og allerede få minutter efter, de havde udsendt deres erklæring, tog de plads i parlamentet ved siden af de uafhængige til den ugentlige spørgetime, hvor premierminister Theresa May grilles af parlamentarikerne.

May: Brexit er aldrig nemt

Theresa May sagde forinden, at hun er "trist" over, at tre parlamentsmedlemmer for det konservative parti har meddelt, at de forlader det.

- Jeg er ked af deres beslutning. Men ved at levere på det britiske folks beslutning gør vi det rette for vores land. Og ved at gøre det kan vi sammen komme videre, skrev May i en udtalelse ifølge Sky News. 

Den uafhængige gruppe er dermed oppe på 11 medlemmer.

Det sker, efter at endnu et medlem af Labour tirsdag aften meddelte, at hun også har forladt det gamle arbejderparti.

Endnu ikke et nyt parti

Den uafhængige gruppe i det britiske parlament består nu af: Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker og Ann Coffey og Joan Ryan samt de tre fra De Konservative.

Der har i lang tid været spekulationer om, at også medlemmer af Det Konservative Parti var trætte af den hårde linje i brexit-forhandlingerne og derfor kunne tænkes at forlade partiet.

Disse spekulationer fik fornyet næring mandag, og det åbnede muligheden for at danne et nyt parti på midten af britisk politik.

Som det ser ud nu, er den uafhængige gruppe ikke et parti, og den stemmer heller ikke nødvendigvis ens, fortalte udbryderne på et pressemøde mandag.

Men det nok mest kendte eks-Labour-medlem, Chuka Umunna, har sagt til the Guardian, at han håber og arbejder for, at de kan danne et parti i slutningen af 2019.