Svensk storbanks aktier styrtdykker efter mistanke om hvidvask

Afsløringer om mulig hvidvask i Swedbank trækker tråde til Danske Bank.

Aktiekursen for den svenske storbank Swedbank er faldet med syv procent, siden den stockholmske børs åbnede klokken ni onsdag morgen. Det skriver SVT.

Faldet sker, efter SVT's afslørende program 'Uppdrag Granskning' har beskrevet, at Swedbank er blevet brugt til at kanalisere store milliardbeløb og mulig hvidvask af mindst 40 milliarder svenske kroner.

'Uppdrag Granskning' har fået adgang til analyserede, interne dokumenter, som blandt andet beskriver transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank.

Transaktionerne er fra perioden, efter at Danske Bank købte sig ind i Baltikum, og indtil afdelingen for ikke-estiske kunder blev lukket i 2015.

Der er fundet over 1000 kunder, som både har været kunder i Swedbank og Danske Bank, og ifølge SVT-programmet er der sendt milliarder til mystiske adresser på blandt andet De Britiske Jomfruøer.

Investorer frygter Danske Bank-effekt

Ifølge TV 2s finanskommentator Ole Krohn er det interessant at følge, om sagen om hvidvask nu spreder sig til andre nordiske banker.

Mens hvidvasksagen i Danske Bank voksede, har Swedbanks ledelse flere gange hævdet ikke at have haft udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken.

Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen, har blandt andet udtalt, at banken "er fuldstændig anderledes" end Danske Bank, og at banken har nultolerance over for hvidvask.

- Nu står de i en situation, hvor beløbet ikke er lige så stort som Danske Banks 1500 milliarder, men det er måske begyndelsen til en sag, hvor de skal være knap så skråsikre, fortæller Ole Krohn.

Dagens store kursfald på bankens aktier skal derfor også ses i lyset af erfaringerne fra Danske Bank-skandalen, hvor den danske storbank faldt med næsten 50 procent i værdi.

- Det er en alvorlig sag, og det gør, at der sidder nogle nervøse investorer, som frygter, at de skal igennem samme tur, siger Ole Krohn.

Fastholder nultolerance

Swedbanks danske topchef har ikke villet stille op til interview med 'Uppdrag Granskning', men kommunikationschef Gabriel Francke Rodau fastslår over for programmet, at banken arbejder aktivt med at identificere mistænkelige transaktioner.

- Jeg kan ikke kommentere konkrete tilfælde, men i Swedbank har vi nultolerance, når det gælder hvidvask og hvis vi ser signaler, så handler vi.

- Men man skal huske, at det her er en af de største udfordringer for hele branchen, og at der er tale om grov kriminel virksomhed, siger kommunikationschefen til programmet.