Udland

Lastbiler ankommet til belejret by: - Kalifatets dage er talte

SDF-styrker gør klar til evakuering og det afgørende angreb, der skal fravriste IS deres sidste bastion i Syrien.

Flere lastbiler er nu ankommet til udkanten af byen Baghuz i det østlige Syrien, hvor terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) menes at holde hundredvis af civile som gidsler.

Byen er belejret af kurdiskledede Syriens Demokratiske Styrker (SDF), som forsøger at nedkæmpe de tilbageværende IS-krigere, der skjuler sig i byen.

Men i flere dage har kampene stået stille, og SDF-styrkerne har undladt at indlede det afgørende angreb af frygt for civile tab.

De godt 40 lastbiler nåede frem til landsbyen kort før solnedgang tirsdag for at gøre klar til at evakuere.

- Vi arbejder på enten at få adskilt de civile eller at evakuere dem og angribe, fortæller SDF-talsmand Mustafa Bali til nyhedsbureauet AP.

Kalifatets dage er talte

Ifølge SDF har de givet Islamisk Stat en sidste advarsel og fortalt, at styrkerne snart vil indlede den afgørende militæraktion, hvis ikke de tilbageværende IS-krigere overgiver sig.

Selv anslår de kurdiske styrker, at der opholder sig omkring 300 IS-krigere i byen, der er terrorbevægelsens sidste bastion i Syrien.

Når IS' greb om den sidste del byen ventes at falde inden for kort tid, markerer det samtidig en geografisk sejr over Islamisk Stat.

- Kalifatets dage er altså talte nu. Islamisk Stat er ved at være kørt trætte. Det er de sidste krampetrækninger, som kommer derindefra. Men vi hører også, at der skulle være en hardcore gruppe af IS-krigere, som stadig befinder sig derinde, fortæller TV 2s journalist Claus Borg Reinholdt, der befinder sig i Syrien.

Ehab al-Jabbar fra SDF fortæller om styrkernes fremskridt i Baghuz.

Selvom det lykkes at fordrive Islamisk Stat fra byen, er mange IS-krigere dog fortsat på fri fod i både Irak og Syrien. Nogle opholder sig i ørkenområderne uden for Baghuz, mens det også har været fremme, at der er gravet tunneller under landsbyen.

Derfor giver det god mening, at SDF-styrkerne er tilbageholdende med at rykke for hurtigt frem.

- SDF har selv sagt, at hvis man rykker for hurtigt ind, er faren, at der kan gemme sig krigere under jorden, som kan angribe bagfra, forklarer Claus Borg Reinholdt.

200 familier fanget

Næsten 20.000 civile nåede at flygte fra Baghuz, inden evakueringerne i sidste uge blev indstillet, da IS-tilhængere lukkede alle veje ind og ud af området.

FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, anslår, at omkring 200 familier fortsat er fanget blandt de tilbageværende IS-krigere. I en pressemeddelelse fordømmer hun, at ekstremisterne forhindrer civile, herunder kvinder og børn, i at forlade området.

Tirsdag morgen lykkedes det dog omkring 40 civile at forlade den lille enklave efter tilsyneladende at have betalt smuglere for at få dem ud, oplyser den frivillige lægeorganisation Free Burma Rangers til AP.

Ifølge nyhedsbureauet er flere lastvogne det seneste døgn kørt frem til kanten af den humanitære korridor, der er blevet benyttet til evakueringerne over de seneste uger.

SDF-kommandøren Adnan Afrin bekræfter, at et både et antal civile og nogle IS-krigere, der har overgivet sig selv, er blevet hentet af lastbiler ved korridoren.

International uenighed om IS-krigere

Ifølge kommandøren er der både europæere og amerikanere blandt de IS-tilhængere, der nu har overgivet sig i Baghuz.

Diskussionen om, hvad der skal ske med de tilfangetagne IS-krigere er i disse dage en politisk varm kartoffel, efter USA's præsident, Donald Trump, har bedt de europæiske lande om at tage 800 IS-krigere hjem fra Syrien for at stille dem for en domstol.

Flere lande, herunder Danmark, er nemlig ikke interesseret i at hjemtage sine statsborgere. Derudover har de danske politikere afvist at ville hente syrienkrigernes koner og børn til Danmark.