Udland

Britisk IS-brud fratages statsborgerskab: - I burde have medfølelse med mig

Det meddeler de britiske myndigheder i et brev til 19-årige Shamima Begums mor.

Shamima Begum har fanget hele verdens opmærksomhed, efter hun i sidste uge fra en syrisk flygtningelejr fortalte, at hun ønskede at vende hjem til sin familie i Storbritannien.

Men det ønske satte det britiske indenrigsministerium tirsdag en stopper for ved at fratage den 19-årige IS-brud hendes britiske statsborgerskab.

Det viser et brev til pigens mor, som ITV News er i besiddelse af.

- I lyset af jeres datters situation er indenrigsministerens beslutning taget i dag 19. februar, og ordren om at fjerne hendes britiske statsborgerskab er efterfølgende blevet udført, står der i brevet.

Terrorangreb i Manchester var "gengældelse"

Indenrigsministerens beslutning kommer efter voldsom debat i Storbritannien om, hvorvidt den teenager, der stak af med to veninder i 2015 for at slutte sig til Islamisk Stat i Syrien, bør vende hjem - eller om hun er for farlig.

Indenrigsminister Sajid Javid har fra starten sagt, at hendes valg bør have konsekvenser, og havde proklameret, at man i hvert fald ville efterforske hende og om muligt retsforfølge den unge kvinde.

Spørgsmålet blev endda sat endnu mere på spidsen, da Shamima Begum mandag sagde i et interview med BBC, at terrorangrebene i Manchester var "forkerte", men at hun anså dem for "en slags gengældelse" for angreb mod Islamisk Stat i Syrien.

Familien overvejer at appellere

Familien til den 19-årige pige, der blev mor til en lille dreng i søndags, er skuffet.

Det skriver deres advokat, Mohammed Akunjee, på Twitter.

Indenrigsministeriet oplyser selv, at Shamima Begum har ret til at appellere beslutningen, og familien overvejer nu deres næste skridt.

Det britiske indenrigsministerium ønsker ikke at kommentere enkelte sager, men en talsmand for ministeriet siger til Sky News:

- I de seneste dage har indenrigsministeren klart sagt, at hans prioritet er Storbritanniens sikkerhed og sikkerheden for de mennesker, der bor her.

Man kun kan fratage en britisk statsborger sit statsborgerskab, såfremt vedkommende ikke bliver statsløs ved handlingen. Det er stadig uklart, om den 19-årige pige har dobbelt statsborgerskab.

Rejste til Syrien som 15-årig

Shamima Begum var bare 15 år, da hun en vinterdag i 2015 forlod sit hjem i Østlondon og sammen med to klassekammerater fløj ned for at blive en del af Islamisk Stats Kalifat i Syrien.

Men for to uger siden valgte den såkaldte IS-brud at flygte fra Islamisk Stats sidste bastion i Baghuz i det østlige Syrien, fordi hun var træt af livet på slagmarken og derfor håbede at kunne vende hjem til Storbritannien.

- Mange burde have medfølelse med mig på grund af det, jeg har været igennem. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, da jeg rejste, og jeg håbede, at hensynet til mig og mit barn ville betyde, at jeg kan komme hjem, sagde Shamima Begum til Sky News mandag.

Hun var samtidig bange for, hvad der kunne ske med hendes nu nyfødte søn, efter hun tidligere havde mistet to små børn under sit fire år lange ophold hos Islamisk Stat.

Tyske IS-krigere får samme melding

I andre europæiske lande såsom Tyskland diskuteres det også, om de skal tage jihadister hjem fra Syrien.

Tilbage i 2016 havde hele 769 IS-krigere tysk statsborgerskab.

I den tyske regeringsaftale fra sidste år foreslår de derfor, at tyske IS-krigere med dobbelt statsborgerskab, der har deltaget i konkrete kamphandlinger, skal kunne fratages deres tyske statsborgerskab.

Indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) sendte ifølge avisen Die Welt et lovudkast i høring hos de andre tyske ministerier. Men sagen er endnu ikke kommet videre fra det tyske justitsministerium.