Udland

Sanders stiller op som præsident

Han vil forsøge at blive Demokraternes foretrukne udfordrer. Men USA-analytiker spår ham ikke mange chancer.

Bernie Sanders stiller op til præsidentvalget i USA, skriver Reuters.  

I et interview med en lokal radiostation, bekræfter Sanders selv, at han stiller op for Demokraterne.

Den 77-årige politiker er i dag fungerende senator i delstaten Vermont.

Det var da også hensynet til de lokale vælgere, som fik Bernie Sanders til at breake nyheden på hjemegnen i en samtale med Vermont Public Radio.

- Jeg ville have, at folk her i Vermont skulle høre det først. Jeg lover, at jeg vil tage Vermonts værdier med mig på rejsen rundt i landet: En tro på retfærdighed, lokalsamfund, græsrodspolitik og borgermøder.

Kuldsejlede i 2016

Bernie Sanders forsøger dermed at genoptage sit politiske projekt, der kuldsejlede i 2016, hvor veteranen tabte til Hillary Clinton som Demokraternes foretrukne i præsidentvalgkampen.

Og det kommer lidt bag på USA-analytiker Mirco Reimer-Elster, som for en måned siden spåede, at Bernie Sanders ikke ville stille op ud fra en kalkule om, at han ville blive offer for sin egen succes ved at genopstille.

- Tilbage i 2016 troede folk, han var en skør gammel mand, der var socialist. Men han endte med at give Hillary kamp - ikke til stregen, men trods alt en kamp, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Faktisk fik Bernie Sanders, ifølge Mirco Reimer-Elster så stor betydning, at Hillary Clinton endte med at tilpasse sit politiske program i anerkendelsen af, at der i partiet var en stærk bevægelse mod venstre.

Californiens senator Kamala Harris har også meldt sit kandidatur, og har ifølge Mirco Reimer-Elster "hele pakken".

Sexede udgaver

Men meget er sket siden - og i 2016 var Sanders den eneste modkandidat.

Nu er situationen en anden, påpeger Mirco Reimer-Elster. Mange kandidater har allerede meldt sig på banen - også flere, der ideologisk ligger relativt tæt på Sanders.

Der er ifølge Mirco Reimer-Elster tale om markant mere sexede udgaver. De er yngre og appellerer til andre vælgergrupper, der nævner Californiens senator Kamala Harris som et godt eksempel på en stærk venstrefløjspolitiker, der samtidig er progressiv og har minoritetsbaggrund, siger USA-analytikeren.

Men hverken alder eller et politisk tilbageslag har øjensynligt kunnet dølge Bernie Sanders' ambition om at udfordre Republikanerne og Donald Trump. Og meningsmålingerne peger på, at han er blevet mere populær i de knap to et halvt år, hvor Donald Trump har siddet ved magten.

Sanders banede vejen

- Efter min mening står Demokraterne i en langt mere progressiv position, end da jeg forsøgte at blive præsidentkandidat sidst, sagde Sanders sidste år i et interview med CNN.

Mirco Reimer-Elster giver til dels Bernie Sanders ret i den udtalelse. For meget af det, han advokerede for i 2016, er blevet relativt mainstream i partiet i dag. Det kan andre kandidater læne sig op ad, vurderer USA-analytikeren.

Men det kan vise sig at blive et problem, hvis der er for mange kandidater til den demokratiske nominering.

Ifølge Mirco Reimer-Elster risikerer det at ende, som det gjorde for republikanerne under valget i 2016, hvor kandidaterne blev ved med at tage stemmer fra hinanden uden at én af dem blev en klar udfordrer til Trump.

Netop derfor spår han også, at de demokratiske vælgere kommer til at vægte højt, at kandidaten er valgbar. Det betyder, at mange vil være villige til at stemme på en kandidat, som de ikke nødvendigvis er helt enig med, men som de mener, kan slå Donald Trump.

Og så er demokraterne i høj grad blevet kvindernes parti.

Hvid gammel mand

Derfor har Mirco Reimer-Elster også svært ved at se, at amerikanerne vil vælge ”en hvid, gammel mand”.

- Den der forargede gamle mand – den rolle er der andre, der er bedre til end Sanders. Demokraterne vil ikke have en kandidat, der er lige så vred, som Trump var i 2016. De vil have et mere ungt og positivt budskab, som Bill Clinton og Barack Obama i sin tid var, siger han, men slår samtidig fast, at Bernie Sanders stiller op, fordi han mener, han kan vinde.

Og selvom Bernie Sanders har mange elementer, der taler for ham; folket kender ham, han har et kæmpe netværk og entusiastiske følgere, så får han svært ved at gå hele vejen til nomineringen, vurderer Mirco Reimer-Elster.

Ikke på julekort med Trump

Politisk er Sanders placeret et stykke til venstre for midten hos Demokraterne. Han er varm fortaler for et mere finmasket socialt sikkerhedsnet, større dækning i sundhedssektoren og betalt uddannelse.

Han er heller ikke på julekort med sin politiske modstander nummer et.

- Jeg mener, at den nuværende beboer i Det Hvide Hus er en skændsel for vores land. Jeg mener, han er en patologisk løgner. Jeg mener også, han er en racist, sexist, en homofob og xenofob (Ifølge Den Danske Ordbog en person, der nærer en afsky eller frygt for folk fra en fremmed kultur, red.), siger Bernie Sanders til Vermont Public Radio.

Hillary Clinton modtager en velsignelse under begravelsen af et tidligere medlem af kongressen 14. februar. Ifølge Mirco Reimer-Elster ønsker demokraterne ikke, at hun genopstiller.

Et spøgelse fra fortiden

Og kigger vi nærmere på modkandidaterne – ikke mindst dem, der endnu ikke har meldt deres kandidatur - så er der både wildcards og mulige gengangere.

Hillary Clinton kan i teorien stadig stille op, men det er ingen i partiet interesserede i, mener Mirco Reimer-Elster. Han påpeger, at verden er et andet sted både politisk og ideologisk i forhold til 2016. Og Hillary Clinton er ifølge USA-analytikeren "et spøgelse fra fortiden".

Den tidligere vicepræsident Joe Biden kan også melde sit kandidatur.

- Han har erfaring og er valgbar, men med den baggrund risikerer han også at blive den nye Hillary, siger Mirco Reimer-Elster med henvisning til, at mange vælgere i 2016 afviste Hillary Clinton, fordi hun repræsenterede den etablerede politiske elite i Washington D.C.

Joe Biden var februar på besøg på en konference i München. Han har to gange tidligere forsøgt at vinde den demokratiske nominering.

Biden plagierede en andens livshistorie

Tilmed har Joe Biden to fejlslagne præsidentkandidaturer på bagen. Èt i 1988 og ét i 2008. Og begge gange har han, ifølge Mirco Reimer-Elster, ført en elendig valgkamp. 

Således måtte han i 1988 trække sig, fordi han havde plagieret en anden politikers livshistorie. Og det faktum, at han er endnu en gammel hvid mand, taler heller ikke for Joe Biden.

Lige nu er demokraternes bedste bud på en præsidentkandidat Kamala Harris, som ifølge Mirco Reimer-Elster ”har hele pakken”.

- Hun er ung, har erfaring fra en delstat (Californien red.) der repræsenterer demokraterne godt. Lige nu kommer pengene ind, og hun får meget omtale. Og det er ligegyldigt, at hun ligger skidt i meningsmålingerne. Der er først valg til februar, og meget kan ske inden da, siger USA-analytikeren.