Udland

Kurdisk udenrigschef med direkte besked til Samuelsen: - I må tage ansvar og modtage jeres borgere

De kurdiske styrker har taget deres del af ansvaret, mener udenrigschefen. Anders Samuelsen har tidligere afvist at tage imod danske IS-krigere.

Terrororganisationen Islamisk Stat er lige nu omringet af de kurdiskledede Syriens Demokratiske Styrker i organisationens sidste bastion i den lille landsby Baghuz.

Men samtidig er en anden kamp også i gang – kampen om ansvaret for de mange tilfangetagne IS-krigere og deres koner og børn.

Nu kommer den kurdiske udenrigschef Abdulkarim Omar med en direkte appel til den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA)

I et interview med TV 2 siger han, at det er på tide, at Danmark og resten af det internationale samfund tager deres del af ansvaret for de mange udenlandske IS-krigere og deres familier.

- Jeg vil gerne sige til den danske udenrigsminister og alle europæere, at vi gjorde vores pligt der, hvor vi har gjort en ende på IS-kalifatet (...) Nu må I som europæere leve op til jeres ansvar og tage imod jeres statsborgere, fængsle krigere og rehabilitere kvinder og børn for at sluse dem ind i samfundet igen, siger Abdulkarim Omar til TV 2.

- På den måde kan vi begrænse truslen, siger udenrigschefen. 

Omkring 800 hellige krigere fra lande rundt om i verden sidder lige nu fængslet i Syrien.

Deres 700 hustruer og 1500 børn bliver ligeledes tilbageholdt i lejre, oplyser Abdulkarim Omar.

Han kalder de tilfangetagne for en "tikkende bombe" og siger, at der er risiko for, at IS-krigerne kan slippe fri, hvis området, de er tilbageholdt i, bliver angrebet.

Danske politikere afviser

Appellen fra den kurdiske udenrigsminister står ikke alene.

Også USA har tidligere opfordret sine europæiske allierede til at tage imod tilfangetagne IS-krigere, og søndag morgen dansk tid gentog præsident Donald Trump anbefalingen. 

- Alternativet er ikke godt, da vi i så fald vil være nødt til at løslade dem. USA ønsker ikke, at disse IS-krigere skal gennemsyre Europa, hvor de må forventes at tage hen, skrev præsidenten på Twitter.

Men det afviste Anders Samuelsen prompte over for TV 2.

- Hvad end du spørger mig som partiformand eller udenrigsminister, er min holdning, at jeg ikke vil have én af dem hjem. De har svigtet alt, hvad Danmark står for, og har i princippet været med til at true danske soldaters liv. Skal vi så bare sige ”velkommen tilbage fra den lille udflugt”? Det har jeg overhovedet ikke lyst til, siger ministeren til TV 2.

Udenrigsministeren ser ingen grund til, at Danmark skal hjemtage danske IS-krigere. Video: Mikkel Secher

Tirsdag fik udenrigsministeren opbakning fra Venstre.

- Det ændrer ikke situationen, om der er tale om mænd, kvinder eller børn. Vi vil som udgangspunkt ikke gøre noget aktivt for at få nogen af dem til Danmark, siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre.

Dansk Folkeparti har tidligere meldt ud, at man ønsker at kunne tage det danske statsborgerskab fra børn af danske IS-krigere, så Danmark ikke har ansvar for dem.

- Hvis forældre tager afsted som hellige krigere, og de får børn, skal de børn ikke have dansk statsborgerskab. Som minimum skal der være en mulighed for at tage det fra dem, lød det fra Martin Henriksen i juli.

Mindst 150 udrejste fra Danmark 

I den seneste trusselsvurdering fra PET fremgik det, at der ifølge PET's Center for Terroranalyse (CTA) siden 2012 er mindst 150 personer udrejst fra Danmark til Syrien eller Irak.

Da trusselsvurderingen blev offentliggjort i januar 2018, lød vurderingen, at 38 af de udrejste var døde, at 50 var retur i Danmark, og at 32 befandt sig i andre lande. 30 personer befandt sig ifølge PET fortsat i konfliktzonerne.

- Mange vil blive og kæmpe, men nogle vil forsøge at komme hjem. CTA vurderer, at en mindre del af de danske fremmedkrigere vil kunne vende hjem.

Selv få hjemvendte kan dog udgøre en terrortrussel mod Danmark. Samtidig kan hjemvendte fremmedkrigere til andre europæiske lande udgøre en trussel mod Danmark, lød det fra PET.

Ifølge en rapport fra 2018 fra International Centre for the Study of Radicalisation ved King's College i London har i alt 41.490 udenlandske statsborgere været rejst til Syrien og Irak for at slutte sig til Islamisk Stat.