Designeren Karl Lagerfeld er død: Han var omgivet af respekt og mystik

Karl Lagerfeld beskrives som "en ekstraordinært flittig mand", der viede sit liv til modebranchen.

Modeskaberen med det fulde navn Karl Otto Lagerfeld er død. Han blev 85 år.

Det skriver det franske medie Le Figaro.

Den tyske designer var blandt andet kendt for sin tid i spidsen for modehuset Chanel, hvor han fungerede som kreativ direktør frem til sin død.

PĂĄ grund af sit tyske ophav blev han i modekredse refereret til som 'the Kaiser' (Kejseren, red.). Han var ligeledes kendt for sit kompromisløse syn pĂĄ mode og havde ifølge The Guardian engang udtalt:

- Joggingbukser er en falliterklæring. Du mistede kontrollen over dit liv, sĂĄ du købte nogle joggingbukser.

Ifølge det franske kendismagasin Purepeople døde Karl Lagerfeld tirsdag morgen efter at være blevet hastet til et hospital i Neuilly-sur-Seine i udkanten af Paris aftenen forinden.

Spekulationer om hans helbred

I januar kunne The Guardian berette, at Karl Lagerfeld var udeblevet fra et stort Chanel-modeshow i Paris, hvilket førte til spekulationer om hans helbred.

Jeg er som en karikatur af mig selv, og jeg kan lide det

Karl Lagerfeld, designer

Fraværet blev forklaret i en erklæring:

- Lagerfeld, kreativ direktør hos Chanel, følte sig træt og har bedt Virginie Viard, direktør for Chanels Fashion Studio, om at repræsentere ham, lød det.

- Jeg er som en karikatur af mig selv

Karl Lagerfeld er født i Hamburg, Tyskland, i 1933 og søn af en tysk mor og svensk far. I 1955 begyndte han sin karriere som assistent hos den franske modedesigner Pierre Balmain og kom til det parisiske modehus Chanel i 1983.

I mellemtiden havde han ogsĂĄ været forbi modehusene Chloe og Jean Patou. Og frem til sin død arbejdede han sideløbende med Chanel ogsĂĄ med Fendi og sit eget brand.

Dog var det Chanel, han viede næsten halvdelen af sit liv til. Her brugte han 36 ĂĄr og var kendt som en, der arbejdede hĂĄrdt, men var glad for det. 

Designeren udviklede ogsĂĄ med tiden sin egen meget genkendelige stil. Hans signaturpĂĄklædning bestod af et mørkt sæt, hvidt hĂĄr i en hestehale og mørke solbriller.

Der er mange, der kan sætte dagsordenen i et par minutter eller mĂĄneder, men at gøre det, som han har gjort igennem et helt liv, er ganske imponerende

Malene Malling, modeekspert

Karl Lagerfeld huskes for at have sagt:

- Jeg er som en karikatur af mig selv, og jeg kan lide det.

Men ogsĂĄ et andet citat tilskrives han at have sagt om sin egen person:

- Det er som en maske. Og for mig holdes Carnival of Venice hele ĂĄret rundt.

Slutter pĂĄ toppen

Ifølge den danske modeekspert Malene Malling var Karl Lagerfeld netop gjort af et særligt stof og har derfor formĂĄet at sætte dagsordenen i flere ĂĄr. 

- Der er mange, der kan sætte dagsordenen i et par minutter eller mĂĄneder, men at gøre det, som han har gjort gennem et helt liv, er ganske imponerende, siger hun til TV 2.

Han var en ekstraordinært flittig mand og et ikon

Pernille Theisbæk, kreativ direktør i Social Zoo

En anden, der har ladet sig imponere af modemandens livsværk, er tidligere modeblogger og nu kreativ direktør i Social Zoo Pernille Theisbæk. Hun kalder dagen i dag trist, fordi en legende ifølge hende er gĂĄet bort.  

- Men han slutter sin karriere pĂĄ toppen. Han var en ekstraordinært flittig mand og et ikon, som formĂĄede konstant at holde Chanel, Fendi og sit eget brand aktuelt, mens han samtidig bevarede de gamle rødder. Det er unikt, siger hun til TV 2.

Ifølge hende har Karl Lagerfeld nemlig været god til at følge tiden pĂĄ sin egen mĂĄde. For selvom et modehus som Chanel er synligt pĂĄ sociale medier og arbejder med internationale personer, sĂĄ er der for eksempel ingen webshop.

- De har formĂĄet at være nutidige uden at lave om pĂĄ deres smukke og klassiske mĂĄde at gøre tingene pĂĄ. Det er de færreste brands, der ikke sælger pĂĄ nettet, og det holder Chanel eksklusivt, siger hun.

Omgivet af mystik og respekt

Som menneske karakteriserer Malene Malling designeren som en, der var omgivet af bĂĄde respekt og mystik.

- Respekt, fordi han var sĂĄ dygtig, og mystisk, fordi han ikke har udtalt sig om sĂĄ mange ting, men lod sit arbejde tale. Han har været enormt arbejdsom, og hans arbejde har uden tvivl været hans liv, siger hun.

- De mennesker, der har været helt tæt pĂĄ ham, har elsket ham. Derfor kan man ogsĂĄ se, at de hyldester, der kommer nu, er fra folk, der siger, at han nærmest har ændret deres liv.

Katten er hans livs kærlighed

Den afdøde designer giftede sig aldrig og efterlader ingen børn. Men han havde en gudsøn ved navn Hudson Kroenig. Han er søn af en model og fulgte ofte Karl Lagerfeld til shows.

Designeren har ogsĂĄ katten Choupette Lagerfeld, der selv har over 140.000 følgere pĂĄ det sociale medie Instagram. Den er af racen Birma, og han har tidligere kaldt den sit livs kærlighed.